In sens larg, prin fapte juridice se inteleg atat actiunile omenesti savarsite cu intentia sau fara intentia de a produce efecte juridice, cat si evenimentele, adica faptele naturale.
In sens restrans, prin fapte juridice se inteleg numai actiunile omenesti savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, dar care efecte se produc in puterea legii, precum si evenimentele, care sunt imprejurari care se produc independent de vointa omului dar de care legea civila leaga anumite consecinte juridice.
Prin urmare, daca la faptele juridice in sens restrans se adauga actele juridice, adica acele actiuni omenesti savarsite cu intentia de a produce efecte juridice se ajunge la notiunea de fapte juridice in sens larg.
Trebuie precizat ca in literatura juridica si in practica judiciara s-au cristalizat notiunile astfel: actele juridice sunt actiunile omenesti savarsite cu intentia de a produce efecte juridice, iar faptele sunt actiunile omenesti savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, care insa se produc in temeiul legii, la care se adauga si evenimentele (deci faptele juridice in sens restrans).
In sensul conceptului traditional, actul juridic civil a fost definit:
- ,, un act de vointa savarsit cu scopul de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica sau stinge un raport juridic;
- ,, un act de vointa savarsit cu scopul de a produce efecte juridice, adica de a crea, de a transmite, de a modifica sau de a stinge un raport juridic;
- ,, actul de vointa savarsit de subiectele de drepturi pentru a crea, modifica sau stinge raporturi juridice in temeiul dreptului obiectiv si in limitele pe care acestea le statorniceste.
Pentru o definitie corecta si completa actului juridic civil, se impune luarea in considerare a urmatoarelor elemente:
- actului juridic civil este o manifestare de vointa, este, deci, in primul rand rezultatul unei hotarari launtrice, rezultatul unui proces volutiv
- scopul exprimarii manifestarii de vointa il constituie producerea de efecte juridice civile; este elementul care diferentiaza actului juridic civil de faptul juridic civil savasit fara intentia de a produce asemenea efecte.
- efectele juridice avute in vedere trebuie sa priveasca nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice civile concrete, element care deosebeste actului juridic civil de actele juridice din celelalte ramuri ale dreptului.
1. Gabriel Boroi, Liviu Stanciulescu, Drept civil. Curs selective.Test grila, editia a II a , Ed. All Beck, Bucuresti, 2003
2. Ernest Lupan,Ioan Sabau-Pop, Tratat de drept civil roman, vol. I, Ed. Ch Beck, Bucuresti, 2006
3. C. Hamangiu, I. Rostti-Balanescu,Al. Baicoianu, Tratat de drept civil roman, vol I, Ed. All beck, Bucuresti, 2002
Adrese internet:
1. www.ase.ro
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.