Previzualizare referat:

Extras din referat:

”Violenţa domestică este o ameninţare sau provocare, petrecută în prezent sau în trecut, a unei răniri fizice în cadrul relaţiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi însoţit de intimidări sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care aparţin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potenţiale surse de sprijin; ameninţări făcute la adresa altor persoane semnificative pentru victimă, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasărilor, telefonului şi a altor surse de îngrijire şi protecţie”.

La baza violentei se afla starea societatii in care traim ,in care exista inegalitate si ierarhii: sefi si subaltern, bogati si saraci, puternici si slabi,adulti si copii. Pornind de la aceasta, societatea considera ca cei puternici ,pot si trebuie sa aplice forta ,ca exista dreptul celui mai puternic la violenta (in familie ,impotriva copilului, femeii, persoanei in etate sau cu handicap).Dreptul celui puternic sta la baza oricarei violente,insa aceasta nu ofera o explicatie clara de ce victime ale violentei in familie devin in special fetele si femeile.

Orice actiuni premeditate de oridin fizic, sexual ,psihologic sau economic al unui membru al famiiei fata de alt membru al familiei, daca aceste actiuni incalca drepturile si libertatile constitutionale ale membrului familiei ca om si cetatean si cauzeaza prejudiciu moral si prejudiciul sanatatii lui fizice si psihice . Actiunile premeditate cu character fizic si sexual sunt considerate elemente constitutive ale infractiunilor criminale corespunzatoare.

Violenta conjugala este un comportament nedorit si agresiv, amenintator, sau cu caracter sexual, care este folosit pentru a tine sub control o persoana in cadrul unei relatii. Violenta conjugala are loc intre soti, sotii divortati, rude, parinti si copii, precum si intre oamenii care isi dau intalniri unii altora. Violenta conjugala pote avea loc acasa, la serviciu, la piata sau oriunde.

Violenta fizica si agresiunea sexuala nu suntsingurele forme ale violentei conjugale. Deasemenea, intimidarea amenintarile si relatiile sexual fortate (chiar intre doi oameni casatoriti) pot fi considerate violent conjugala. Unele femei sunt de parere ca cele mai insuportabile forme de violenta sunt abuzul psihologic si amenintari cu folosirea violentei.

Violenta conjugal reprezinta o serie de comportamente violente comise de catre unul dintre parteneri cu scopul de a cauza daune, de a domina sau de a mentine controlul asupra celuilalt partener. Violenta se caracterizeaza prin comportament violent si abuz sexual, forme de abuz fizic, psihologic si verbal, inclusive, dar si fara a se limita la : amenintare, intimidare, izolare, sau control financiar.

Violent presupune utilizarea puterii de orice natura pentru a leza integritatea fizica, psihica

Hartuirea domestica se poate intampla oricui fara a tine cont de varsta, statut economic, rasa sau backgroud educational.El isi cere scuze si promite ca nu o sa se mai repete; tie iti este frica sa-l crezi, asteptandu-te la un viitor episod agresiv. Mania izbucneste cand te astepti mai putin, cuvinte dureroase sunt aruncate la intamplare, uneori fiind insotite de agresiuni fizice.

Familia care constituie un teren de manifestare a violenţei domestice devine mai puţin transparentă şi deschisă mediului social imediat: familia lărgită, vecinii, prietenii, colegii. Este evidentă izolarea socială a acestor familii. Ele capătă o stigmă în ochii celorlalţi şi în acelaşi timp un sentiment de stigmă şi culpă care le face să se izoleze.

Soţul violent nu doreşte ca soţia lui să întreţină relaţii sociale în cadrul cărora să-şi poată mărturisi suferinţa şi eventual să poată primi un sprijin.

Pe de altă parte, bărbaţii violenţi au ca şi caracteristici de personalitate lipsa abilităţilor şi a bucuriei de a comunica. Pentru partenerii violenţi, a comunica, în mediul intim al căminului, devine mai mult un prilej de a-l ataca verbal pe celălalt, în vreme ce, la locul de muncă rămâne o rutină de relaţionare superficială cu ceilalţi, un rol jucat în limitele orelor de serviciu.

Violenta domestica se poate intampla oricui, insa, de cele mai multe ori, barbatii abuzeaza de partenerele lor de viata. Violenta domestica, intalnita si cunoscuta si sub numele de abuz domestic are loc intre partenerii unei relatii. Ea ia mai multe forme incluzand constrangerea, amenintarea, izolarea, abuzul fizic, emotional si sexual.

In lipsa ajutorului si a suportului, abuzul va continua si se va inrautati. Cel mai bine este sa intelegi optiunile pe care le ai si sa iei masuri cat mai urgent; nici o persoana nu are dreptul sa fie abuzata.

Observații:

Universitatea din Craiova

Facultatea de Drept si Stiinte Administrative

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Violenta.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 092 cuvinte
Nr caractere:
16 150 caractere
Marime:
25.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Profesorului:
Tanasescu Gabriel
Sus!