Tentative de Sinucidere la Adolescenți

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tentative de sinucidere la adolescenţi

- factorii care determină tentativele de sinucid în rîndul tinerilor sînt depresia, impulsivitatea, frustrările date de evenimentele de zi cu zi, consumul de alcool şi droguri etc.

În 1991, s-a realizat o cercetare amplă în 36 de ţări şi s-a putut constata că un număr de 17.414 tineri s-au sinucis în acel an. Această cifră reprezintă 23,5% din totalul deceselor înregistrate în anul respectiv, sinuciderea fiind cauza provocatoare de moarte cu procentul cel mai ridicat. Pe lîngă sinucideri, există şi parasinucideri - demonstraţii de sinucidere - care sînt de 10 ori mai frecvente decît sinuciderile adevărate. Nu se poate şti numărul lor exact, deoarece multe dintre ele rămîn în familie, nefiind raportate. Înainte de vîrsta adolescenţei, sinuciderea este foarte rară, cauza fiind că la copii impulsul şi conceptul de moarte e foarte slab dezvoltat. Începînd cu vîrsta de 14-15 ani, sinuciderea începe să fie mai frecventă, apărînd foarte des la băieţi (interesant este faptul că se consideră că sinuciderea apare mai mult la fete, pentru că sînt mai sensibile, însă există tendinţa de a se egaliza numărul de cazuri apărute la fete-băieţi). În urma unei cercetări realizate în Europa, s-a putut constata că, în ţările din sud, numărul sinuciderilor înregistrate este destul de mic, pe cînd în ţări precum Belgia, Franţa, Elveţia şi Ungaria numărul creşte semnificativ. În ultimul timp, se observă o creştere semnificativă a numărului de sinucideri în rîndul adolescenţilor care consumă alcool şi droguri. Parasinuciderea apare mai frecvent la fete, decît la băieţi. S-a găsit o corelare între procentul de sinucideri şi statutul socio-economic. La copiii din familiile cu statut socio-economic înalt, numărul sinuciderilor şi tentativelor de sinucidere este de 8-12 ori mai mare decît la copiii care provin din familii cu statut socio-economic scăzut. Un număr mare de sinucideri se înregistrează şi la studenţii de la facultăţile prestigioase. Diferenţa constatată între sexe, din punct de vedere al numărului de cazuri de sinucidere, apare din cauză că băieţii recurg la sinucidere numai la evenimente extreme, folosind în schimb mai mult agresivitatea, pe cînd fetele tind să facă tentativă de sinucidere mai ales în eşecurile legate de viaţa lor sentimentală.Tentativa de sinucidere şi sinuciderea la vîrsta adolescenţei este legată puternic de un comportament foarte agresiv. Meninger afirma că există un triunghi dinamic ce se regăseşte în fiecare comportament agresiv, fiind format din: dorinţa de moarte, criminalitate, precum şi dorinţa ca cineva să te omoare. Toate aceste trei elemente definesc instinctul de moarte, definiţie dată şi de Sigmund Freud. Elemente precum comportament antisocial, depresie, eşecuri, instabilitate emoţională alcătuiesc un amestec care conduce la tentativa de sinucidere la adolescenţi. Factorii care determină tentativa de sinucidere în rîndul adolescenţilor sînt:

1. Depresia. În spitalele de psihiatrie din Anglia, în

Observații:

A fost prezentat in cadrul facultatii alexandru ioan cuza, iasi. Nota obtinuta pe el a fost zece. Referatul prezinta o prezentare a fenomenului sinucigas din mai multe puncte de vedere

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tentative de Sinucidere la Adolescenti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
73 pagini
Imagini extrase:
73 imagini
Nr cuvinte:
17 721 cuvinte
Nr caractere:
91 407 caractere
Marime:
312.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Profesorului:
Mihu Alina
Sus!