Previzualizare referat:

Extras din referat:

Profesorul Tudore Butoi ne vorbeste despre sentimentul de insecuritate al victimelor si despre relatia victima-agresor in cartea sa “Psihologie Judiciara”.

In capitolul “Cuplul penal victima-agresor” dl. profesor afirma ca nici o victima nu poate fi absolvita de o anumita raspundere legata de actul infractional.

In functie de pozitia si situatia victimei dupa comiterea infractiunii se pot distinge urmatoarele tipologii de victime:

- Victime disparute

- Victime ce nu supravietuiesc infractiunii (decedate)

- Victime ce supravietuiesc dar nu pot identifica infractorul din motive obiective

- Victime ce supravietuiesc agresiunii si care cunosc infractorul, insa nu il denunta din teama

- Victime care supravietuiesc agresiunii, care cunosc infractorul, dar nu il denunta din motive ce tin de viata lor particulara

- Victime ce supravietuiesc agresiunii, care cunosc infractorul, dar care in loc sa il denunte incearca sa ofere alta explicatie

- Victime care supravietuiesc agresiunii si care desi cunosc infractorul adevarat acuza alta persoana

- Victime care supravietuiesc agresiunii, care cunosc infractorul si care incearca sa puna pe seama acestuia si alte fapte

- Victime care profita de o anumita situatie

Uneori instinctive sau deliberat, unele persoane isi iau masuri se prevedere pentru a evita riscul de victimizare, dar totusi caracteristicile individului si insecuritatile sale conduc la un comportament cu risc victimal. Aceste comportamente sunt:

- Consumul de alcool

- Infatuarea, aroganta, exacerbarea eului

- Neglijenta si indiferenta

- Credulitatea sau nivelul de influentare

- Starile de izolare, frustrare si complexare ce pot fi abil exploatate de catre infractori

- Nivelu modest sau redus al capacitatilor psiho-intelectuale

- Nivelul de tulburare si dezorganizare psihica

Masurile ce se pot lua in vederea evitarii riscului victimal propuse de dl profesor T.Butoi pot fi de 2 feluri si anume masuri de protectie sociala sau masuri de autoprotectie.

O alta lucrare in care se regaseste tratat sentimentul de insecuritate si relatia aggressor-victima este si cartea “Protectia victimelor, elemente de victimologie” scrisa de catre Mihai Adrian Hotca.

In capitolul II “Cauzele victimizari” regasim in sectiunea 1 “Etiologia victimizarii” prezentarea circumstantelor victimogene.

Pentru intelegerea cauzalitatii victimizarii este necesara cercetarea relatiei dintre agresor-victima, din punct de vedere al mediului social si al particularitatilor acestora.

In majoritatea cazurilor imprejurarile favorabile victimizarii sunt perceptibile. O parte dintre victim favorizeaza actul victimizant, pe langa ele contribuind societatea si alti factori. Pot fi identificate mai multe imprejurari care relava conditii victimogene cum ar fi caracterul comportamental al victimei, specificul personalitatii victimei, reprezentarea realitatii de catre victima.

Conceptul de circumstante victimogene se refera la imprejurarile favorabile savarsirii infractiunilor. Ele se centreaza pe victima, sentimentul lor de insecuritate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
783 cuvinte
Nr caractere:
5 249 caractere
Marime:
19.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!