Particularități tactice de ascultare a părții vătămate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru solutionarea multor cauze penale, respective in desfasurarea procesului penal, o importanta deosebita o are audierea partii vatamate, alaturi de ascultarea martorilor ai a invinuitului. Dialogul sau duelul judiciar cu acestia trebuie sa se desfasoare in limitele prevazute de lege, dar urmarind anumite reguli tactice criminalistice specifice.

Aplicarea unor reguli tactice si in aceste situatii, face ca actiunea magistratului ori a politistului sa fie mai eficienta si mai prompta in constatarea faptei antisociale.

Valoare declaratiilor partilor vatamate ca si a martorilor e garantata de caracterul perceperii tabloului infractional, ex propriis sensibus.

Persoana vatamata este, potrivit art.24. alin 1 din CPP, persoana care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala, daca participa in procesul penal. Daca persoana vatamata exercita actiunea civila in procesul penal, se numeste parte civila.

-persoana vatamata se poate constutui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.

Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.

Persoana vatamata poate fi consultata ca martor, daca nu este constituita parte civila sau nu participa in proces ca parte vatamata.

Declaratiile partii vatamate, ale partii responsabile civilmente, facute in cursul procesului penal, pot servi in afara adevarului numai in masura in care sunt coroborate cu fapte sau imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza.

Psihologia partii vatamate si formarea declaratiilor

Este cunoscut ca primul moment al formarii declaratiilor victimei il reprezinta receptia ca rezultanta psihologica a perceptiei sale senzoriale.

Trebuie sa avem in vedere ca, prin limbajul juridic, a si in vorbirea curenta, situatia de victima a infractiunii , se asociaza cu ideea de suferinta fizica sau morala.

Persoana vatamata percepe fapta in care este implicata, de multe ori lapidar si chiar contradictoriu, datorita rapiditatii actiunii exercitate de infractor si a emotiei de frica si disperare care ii controleaza procesele psihice in acele momente.

Receptia auditiva

In functie de imprejurarile asupra carora persoana vatamata este chemata sa redea cuvinte, expresii, modul de a vorbi al agresorului, interesul anchetatrului vizeaza obtinerea reproducerii cuvintelor, termenilor, expresiilor, cifrelor sau a sensului convorbirii.

Fata de natura extrem de variata a imprejurarilor in care se savarsesc infractiunile, de sunetele zgomotele ce le pot insoti, pot prezenta interes determinarea urmatoarelor imprejurari:

a) Distanta dintre sursa sonora si organul receptor, apreciata in functie de intensitatea undelor sonore. Posibilitatea determinarii relative a acestei relatii exista numai atunci cand fenomenele sonore sunt familiare persoanei vatamate. In caz contrar, determinarea distantei este exclusa.

b) Directia de propagare a fenomenelor sonore care are caracter de certitudine cand este intemeiata nu doar pe senzatii auditive, ci si vizuale.

c) Natura fenomenelor acustice sau chiar intensificarea lor : datorita experientei acumulate, omul nu percepe pur si simplu sunete, ci acestea sunt insotite de intelegerea lor; indeosebi timbrul sunetului, ce ii confera caracter individual constituie o insusire caracteristica unei anumite persoane sau unui anumit obiect sau fenomen.

Perceptia fenomenelor sonore ce insotesc infractiunile poate fi influentata intr-un sens defavorabil de asa- numitele iluzii acustice.

Receptia vizuala

Undele electromagnetice ce actioneaza asupra analizorului vizual, pot provoca senzatii vizuale doar cele cu lungimea de unda cuprinsa intre 396 si 760 milimicroni, respectiv intre violet si rosu. Ochiul expus la intuneric, supus cateva minute luminii mai intense isi pierde adaptarea.

Trebuie luate in calcul de catre anchetator aceste legitati ce guverneaza mecanismele anatomo-fiziologice ale vederii si proprietatile culorilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitati Tactice de Ascultare a Partii Vatamate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 487 cuvinte
Nr caractere:
9 161 caractere
Marime:
9.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!