Previzualizare referat:

Extras din referat:

Narcomania: un produs al "lumii civilizate"?

"Exista o stransa legatura intre patologia provocata de consumul de droguri si patologia spiritului. Toxicodependentul, prin fuga de sine si de realitate, isi anuleaza sensul profund al existentei!" (Ioan Paul al II-lea)

Consumul de droguri reprezinta una din marile provocari cu care se confrunta umanitatea. Pentru noi, fenomenul a inceput sa devina o "problema" abia odata cu schimbarile socio-politice din '89. Dupa adoptarea principiilor democratice si limitarea controlului exercitat de autoritatea statala asupra libertatilor individuale, pe fondul unui proces de tranzitie prelungit, fenomenul consumului de droguri a devenit o practica din ce in ce mai frecventa. Narcomania nu este altceva decat o stare de "saracie" a celor bogati! Potrivit definitiei date de Organizatia Mondiala a Sanatatii, ,,narcomania reprezinta starea de intoxicatie periodica sau cronica, vatamatoare pentru om si pentru societate, produsa de consumul narcoticelor (de provenienta naturala sau artificiala)". Conditiile a caror intrunire este necesara pentru a considera pe cineva narcoman sunt urmatoarele:

- atractia de neinvins fata de narcotice;

- toleranta crescanda (marirea dozei);

- dependenta fizica si psihica de narcotice.

Problema narcomaniei are multe aspecte. Ea este si morala, si medicala, si sociala, si juridica.Principala categorie de populatie vulnerabila la consumul de droguri este, fara indoiala, cea a tinerilor. Spre deosebire de populatia matura, cei tineri sunt deschisi la nou, predispusi la experiente cu un factor mare de risc. Din pacate, asistam si la o explozie nediscriminativa a informatiei vehiculate pe piata audio-vizualului, iar majoritatea cetatenilor sunt tinta unui bombardament mediatic masiv (filme, video-clipuri, muzica de un anumit tip etc.), in care consumul de droguri este deseori prezentat ca o alternativa (ce-i drept, indezirabila social) de a face fata dificultatilor vietii.

In opinia multor tineri, principalele cauze care determina consumul de droguri sunt: curiozitatea, presiunea grupului/anturajului, tentatia 'fructului oprit', dorinta de senzatii tari, lipsa de maturitate/responsabilitate, problemele personale sau de familie, disperarea, singuratatea, lipsa prietenilor, plictiseala, absenta unor preocupari interesante/ atractive, neintegrarea intr-un grup sau colectiv, teribilismul/nevoia de a iesi in evidenta. Alaturi de aceste cauze mai intervin: disponibilitatea drogului (in anumite zone poate fi gasit cu multa usurinta), personalitatea si mediul social (drogul poate reprezenta un mod de evadare dintr-o realitate dura) si, nu in ultimul rand, mass-media (anumiti idoli ai tinerilor, care consuma droguri, beneficiaza de o larga publicitate).

*http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=43Alois Ghergut

Mesagerul Sf. Anton, mai-iun 2004

Care este cauza principala a consumului de narcotice? Lipsa duhovniciei. Consumul de narcotice este un pacat comis cu buna stiinta, care cu timpul ,,odrasleste" multe alte pacate. ,,Desfatarea" adusa de narcotice este doar o iluzie, o amagire, insuflata jertfei omenesti de catre demon. Iubirea de placeri si imbuibarea pantecelui, iubirea desfatarilor trupesti si lenevia, inmultite cu necredinta sau cu putina credinta, cu neintelegerea pricinilor si a rosturilor pentru care traieste omul pe acest pamant - iata radacinile duhovnicesti ale narcomaniei.

In mare masura sunt vinovati parintii, care nu si-au invatat copiii credinta crestineasca (fiindca deseori sunt ei insisi necredinciosi), nu i-au deprins cu ascultarea, n-au urmarit cu ce sau cu cine isi petrece vremea fiul sau fiica lor. Si rezultatul nu s-a lasat asteptat.

Ajungem sa constatam cu groaza ca printre tineri drogurile devin in ziua de astazi ceva de ,,bon ton". A te droga inseamna a fi adult, independent, modern. Din pacate, nu sunt putini cei ce gandesc asa. Multe institutii de invatamant mediu si superior ar trebui inchise pentru carantina, cu afisul: ATENTIE, NARCOMANIE! lipit la intrare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Narcomania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 861 cuvinte
Nr caractere:
10 361 caractere
Marime:
17.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
narcomanie, droguri
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Profesorului:
Sebastian Cercel
Sus!