Crima organizată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Criminalitatea in serie a preocupat de multa vreme functionarul public numit politist si opinia publica atunci cand Politia a spus pe fata ca e vorba de un “criminal in serie”. Dar ce e un criminal in serie? Din punctul de vedere al omului obisnuit, al “cetateanului “de pe strada, un criminal este o persoana care a ucis o alta persoana folosind mijloace foarte crude care au dus la moartea acesteia.Criminalul in serie provoaca mai multe astfel de crime folosind aceleasi mijloace crude aproape de fiecare data, uneori lasand si cate un indiciu la locul faptei.Nu voi incerca sa definesc stiintific notiunea de “criminal in serie”.Doar numele este deajuns pentru ca orice persoana sa-si dea seama ce poate fi un criminal de serie.

De cele mai multe ori ajung in inchisoare, dupa ce au fost descoperiti si judecati, dar multi raman afara pe strazi continuand sa omoare oameni nevinovati de cele mai multe ori,de exemplu cazul Ramaru din Bucuresti.In alte cazuri omoara cu motivul ca au fost surprinsi de alte persoane care trebuie si ele suprimate.In alte cazuri omoara pentru ca li s-a cerut sa omoare,in aceasta categorie intrand teroristii,gruparile separatiste de genul Hezbolah, ETA.,IRA etc,gruparile mafiote de genul La Piovra—Caracatita in Italia,Yacuza in China etc.

Criminalul in serie ucide si din motive psihologice. Nu de putine ori specialistii au constat ca o trauma din copilarie sau adolescenta, care au marcat persoana respectiva pe viata,a dus la producerea unor crime dupa aceeasi tipologie,de exemplu,sa luam un caz la intamplare:se gaseste o victima moarta,un cadavru,intr-un gang cu gatul taiat,cu o garoafa rosie langa,cu bratele acoperid fata. Victima este descoperita luni dimineta,peste o saptamana se descopera o alta victima si aceasta timp de cateva luni. Prin aparitia a doua-trei persoane carora li s-a provocat moartea in acelasi fel duce Politia la concluzia ca un criminal in serie actioneaza in zona,un criminal care trebuie descoperit si suprimat-in sensul ca trebuie judecat conform legii si condamnat la mai multi ani de inchisoare,in unele state chiar la inchsoare pe viata sau pedeapsa capitala. Politia,de cele mai multe ori,incearca sa tina sub control criminalitatea,chiar daca nu reuseste totdeauna. La noi in tara,de obicei,un criminal nu ajunge sa fie numit criminal in serie. De ce oare? Oare politia romana e atat de eficienta in

descoperirea eventualilor criminali in serie? Inclinam sa crdem ca da. Chiar si in cazul Râmaru s-a actionat destul de repede. Dar mai sunt si alte motive la mijloc. Datorita unei mentalitati bine instapanita in mintea romanului acest “instinct criminal” este destul de bine suprimat si stapanit. Am putea spune ca in Romania mai frecvente sunt infractiunile de talharie, furt, spargeri de locuinte, spargeri de masini, de viol decât de crima, omucidere. Daca infractiuni de tipul celor din urma sunt destul de rare, in schimb infractiunea de pruncucidere este destul de frecventa la noi in tara. De ce? Din disperare ,din cauza unui tata care nu vrea sa-si recunoasca copilul, din cauza saraciei mai ales, care este parca flagelul acestui început de secol si de mileniu. Dar este de neânteles cum de o mama îsi poate ucide copilul în vârsta de doar câteva zile, când un avort ar costa-o mult mai putin decât toate acele 9 luni de sarcina sau actul de ucidere pe care îl înfaptuieste. Sau ar putea duce copilul la un orfelinat sau sa-l ofere spre adoptie.Sunt atâtea cupluri care-si doresc copii si nu-I pot avea si multe astfel de femei, care nu pot fi numite mame, îsi omoara copii si ajung sa umple sectiile pentru femei. Un alt motiv pentru care în România nu prea se întâlnesc cazuri de criminali în serie este si faptul ca în România nu sunt orase cu milioane de locuitori. Cel mai mare oras din tara ,din punct de vedere demografic,este Bucurestiul capitala tarii. As putea spune ca în S.U.A..,de exemplu, cele mai multe crime în serie se produc în acele mari conurbatii, cum ar fi Los Angeles, New York, Chicago, Milwakee, New Orleans.Dar criminali în serie apar si în orase mici, cu oameni care se cunosc de o viata. Este exemplul oraselelor din Scotia sau Tara Galilor de la începutul anilor 1950.Criminologii si Politia împreuna cu ei au ajuns la concluzia ca ucigasii în serie apar mai ales în orasele mari dar nu exclud nici orasele de provincie. Orice om de pe strada, om obisnuit poate deveni tinta unui criminal în serie.Cel putin asa spun autorii “Enciclopediei ucigasilor în serie ” Brian Lane si Wilfried Gregg. În crimelor se obisnuieste ca victima sa fie clasificata în functie de un mobil clar identificabil, cum ar fi, de exemplu ca aceasta detinea ceva râvnit de asasin,ca se afla în conflict cu el sau ca îi fusese necredincioasa etc. Pentru asasinul în serie, ”motivul” se afla atât de bine si adânc înradacinat în psihicul sau, încât victima trebuie sa apartina unui anumit gen,cum ar fi de exemplu, sa poata fi inclusa într-o categorie larga de persoane, ca femeile si copiii si sa se afle în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criminalii in serie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.7/10 (11 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
7 057 cuvinte
Nr caractere:
33 020 caractere
Marime:
26.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!