Tratamentul Contabil Privind Amortizarea Imobilizărilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Activele imobilizate sunt supuse unui proces de degradare în timp şi, ca atare, trebuie asigurată înlocuirea acestora. Acest fapt se realizează, de regulă, prin amortizare. Amortizarea este echivalentul valoric al deprecierii ireversibile a unei imobilizări, ca urmare a utilizării, a acţiunii factorilor naturali, a progresului tehnic sau a altor cauze.

2. MATERIAL

Tipurile de amortizare cunoscute în literatura de specialitate şi in practică sunt: amortizarea liniară, accelerată si degresivă.

Amortizarea liniară. Este metoda cea mai des întâlnită. În cazul construcţiilor, aceasta este singura metodă aplicabilă. Calculul se face prin aplicarea cotei de amortizare liniară la valoarea de intrare a mijlocului fix amortizabil. Cota de amortizare liniară se calculează raportând numărul 100 la durata normală de utilizare a mijlocului fix. (de exemplu, dacă durata normală de viaţă a produsului este de 5 ani, cota de amortizare va fi de 100/5 ani, deci 20%).

Amortizarea degresivă. În cazul acestei metode, amortizarea se calculează prin multiplicarea cotelor de amortizare liniară cu coeficienţi de ajustare impuşi prin reglementările legale. În primul an, cota de amortizare se calculează aplicând procentul corespunzător la valoarea de intrare a mijlocului fix, urmând ca în fiecare dintre anii următori procentul să se aplice la valoarea rămasă după scăderea amortizării anuale. Conform acestui calcul cotele de amortizare vor descreşte de la an la an. Valorile actuale ale coeficienţilor conform reglementărilor aflate în vigoare sunt prezentate în tabelul 1.

Tabel 1 Coeficientii de ajustarea a amortizării pentru metoda degresivă

Nr. crt. Coeficienţi Condiţii de utilizare

1 1,5 dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix amortizabil este între 2 şi 5 ani

2 2 dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix amortizabil este între 5 şi 10 ani

3 2,5 dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix amortizabil este mai mare de 10 ani

Amortizarea accelerată. Similar amortizării liniare şi celei degresive, amortizarea accelerata este reglementata prin HG 909/1997 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii Nr.15/1994, modificata si completata prin OG 54/1997.

Metoda de amortizare accelerata se foloseste numai în următoarele cazuri:

- pentru echipamente tehnologice, respectiv pentru masini, unelte si instalatii;

- pentru computere si echipamente periferice ale acestora.

3. METODA

Pentru a simplifica aspectele teoretice, ne-am propus sa exemplificam printr-un un studiu de caz, o analiza comparativă a amortizării contabile versus amortizare fiscala. În scopul evidenţierii metodei optime de amortizare, am comparat succesiv metoda liniara, metoda degresiva si metoda accelerata, spre finalul comparării metodelor,

4. REZULTATE

O entitate economică care are ca obiect de activitate fabricarea de mobilier. In data de 5.02.2009, a achizitionat un utilaj (maşină de şlefuit) în vederea utilizării acestuia in activitatea de productie. Valoarea utilajului, conform facturii de achizitie, a fost de 150.000 lei. Data punerii in functiune: 15.03.2009, durata de utilizare economică, stabilita de societate, este de 5 ani de la data

punerii în funcţiune. Utilajul achiziţionat reprezintă imobilizare corporala şi se înregistrează în cadrul grupei 21 a Planului de conturi, în categoria instalaţiilor tehnice (echipamente tehnologice).

4.1. Rezultatele obţinute din punct de vedere contabil

Durata de utilizare economică, stabilita de societate, este de 5 ani de la data punerii în funcţiune. In vederea determinarii amortizarii fiscale, societatea utilizeaza o durata normala de functionare de 8 ani, conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.

Observații:

Am participat cu acest proiect la Sesiunea de Comunicari Stiintifice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratamentul Contabil Privind Amortizarea Imobilizarilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 997 cuvinte
Nr caractere:
18 686 caractere
Marime:
36.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Anca Hostiuc
Sus!