Studiu comparativ privind cadrul general conceptual pentru raportarea financiară și OMFP 3055-2009

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
Capitolul 1. DISPOZIŢIILE GENERALE ALE SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE 3
Capitolul 2. UTILIZATORII SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE 4
Capitolul 3. OBIECTIVUL SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE 4
Capitolul 4. CARACTERISTICI CALITATIVE ALE SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE 5
Capitolul 5. ELEMENTELE SITUAŢIILOR FINANCIARE 6
Capitolul 6. RECUNOAŞTEREA ELEMENTELOR DIN SITUAŢIILE FINANCIARE 8
Capitolul 7. EVALUAREA ELEMENTELOR DIN SITUAŢIILE FINANCIARE 9
CONCLUZII 9
BIBLIOGRAFIE 10

Extras din referat:

INTRODUCERE

Întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare este necesar de a fi realizată de orice entitate, pentru a informa utilizatorii externi din întreaga lume. În ansamblu, aceste situaţii pot părea asemănătoare de la o ţară la alta. Cu toate acestea,există unele diferenţe cauzate de factori sociali, economici sau juridici. Organizaţia care îşi propune să diminueze pe cât posibil aceste diferenţe este Comitetul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate (IASC). Se pune accentul pe armonizarea reglementărilor, standardelor contabile şi procedurilor referitoare la întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare anuale. Consiliul IASC este de părere că situaţiile financiare prezentate de entităţi trebuie să răspundă necesităţilor comune majorităţii utilizatorilor.

Cadrul general impune conceptele care ar trebui să stea la baza realizării situaţiilor financiare şi prezentării acestora publicului larg. Scopul acestui cadru este următorul:

- să ajute consiliul IASC la armonizarea reglementărilor, standardelor şi procedurilor de contabilitate care se referă la prezentarea situaţiilor financiare.

- să ajute consiliul IASC în elaborarea standardelor internaţionale viitoare, cât şi revizuirea celor existente.

- să ajute la elaborarea standardelor naţionale ale fiecărei ţări.

- să îi ajute pe auditori la formarea unei opinii cu privire la conformitate dintre standardele internaţionale de contabilitate şi situaţiile financiare.

- să ajute utilizatorii situaţiilor financiare în interpretarea acestora.

- să elaboreze anumite informaţii privind modul de constituire a standardelor internaţionale

Putem spune că un standard internaţional nu substituie Cadrul General, deci nici nu conţine dispoziţii normative privind evaluarea sau prezentarea unor anumite informaţii sau articole. Cu toate acestea, standardele internaţionale de contabilitate au întâietate în faţa Cadrului General.

Ordinul 3055/2009 a fost redactat la data de 29 octombrie, pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu Directivele Europene. A fost publicat în Monitorul Oficial numărul 766 bis, în data de 10 noiembrie 2009.

Capitolul 1. DISPOZIŢIILE GENERALE ALE SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE

O deosebire reprezentativă privind aceste dispoziţii generale subliniază faptul că în Ordinul 3055/2009 se precizează ce fel de situaţii întocmesc persoanele juridice care depăşesc sau nu criteriile de mărime, pe când în Cadrul General, acestea nu sunt prezentate.

Astfel,entităţile care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre următoarele criterii de mărime – total active de 3.650.000 euro, cifra de afaceri netă de 7.300.000 euro şi numărul mediu de salariaţi de 50 persoane – întocmesc situaţii financiare anuale care cuprind bilanţ, cont de profit şi pierdere, situaţia modificărilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de numerar şi notele explicative. Persoanele juridice care nu depăşesc limitele a două criterii îşi întocmesc doar bilanţul prescurtat, contul de profit şi pierdere şi notele explicative simplificate.

În Cadrul General, în locul dispoziţiilor generale sunt prezentate conceptele care stau la baza întocmirii şi prezentării situaţiilor financiare, cât şi scopul şi statutul acestui cadru.

Capitolul 2. UTILIZATORII SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE

În Cadrul General Conceptual sunt prezentaţi doar utilizatorii principali – utilizatori primari ai raportării financiare de interes general, investitorii prezenţi şi potenţiali şi creditorii – în schimb, în Ordinul 3055/2009, pe lângă utilizatorii principali sunt prezentaţi: angajaţii, furnizorii şi alţi creditori, clienţii, instituţiile statului şi alte autorităţi, cât şi publicul.

Angajaţii. Personalul este interesat de situaţia financiară a firmei, de stabilitatea şi profitabilitatea acesteia, pentru ca, pe viitor, să îşi asigure anumite beneficii materiale.

Creditorii. Sunt interesaţi de situaţia debitorilor pentru a-şi asigura încasarea împrumutului şi a dobânzii la scadenţă.

Furnizorii şi alţi creditori. Sunt interesaţi de informaţiile care le permit să evalueze capacitatea de plată a entităţii.

Clienţii. Sunt interesaţi de continuitatea pe termen lung a activităţii unei entităţi.

Instituţiile statului şi alte autorităţi. Sunt preocupate de alocarea resurselor şi de întreaga activitate a entităţii. Informaţiile cerute de acestea vor fi utilizate pentru a determina politica fiscală şi calcularea unor indicatori statistici.

Publicul. Situaţiile financiare influenţează publicul privind contribuţia entităţii la creşterea economiei locale. Publicul este interesat, de asemenea, de bunul mers al entităţii şi sferei de activitate a acesteia.

Capitolul 3. OBIECTIVUL SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE

Obiectivul situaţiilor financiare este acela de a furniza informaţii cu privire la poziţia financiară, performanţele şi modificările poziţiei financiare ale entităţii, utile unei sfere cât mai largă de utilizatori. Acestea nu oferă însă toate informaţiile necesare luării deciziilor economice deorece relevă informaţii ale unor evenimente din trecut, cu un grad scăzut de relevanţă. De asemenea, situaţiile financiare furnizează detalii privind modul de administrare a entităţii, cum sunt luate deciziile şi ce implicaţii au acestea.

POZIŢIA FINANCIARĂ, PERFORMANŢA ŞI MODIFICĂRI ÎN POZIŢIA FINANCIARĂ

Poziţia financiară a unei entităţi este influenţată de structura sa financiară, de lichiditate , solvabilitate , de resursele economice deţinute şi de adaptabilitatea la mediul în care îşi desfăşoară activitatea.

- informaţiile despre structura financiară se utilizează pentru a anticipa nevoia de creditare şi posibilitatea entităţii de a obţine finanţare pe viitor

- lichiditatea presupune utilizarea numerarului în viitorul apropiat, după plata obligaţiilor financiare curente

- solvabilitatea presupune utilizarea numerarului pe o perioadă mai lungă de timp pentru a plăti obligaţiile financiare scadente

Bibliografie:

Standardele Internaţionale de raportare financiară 2011 Partea A

Standardele Internaţionale de raportare financiară 2011 Partea B

Ordinul 3055/2009 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene

Standardele Internaţionale de raportare financiară 2007

http://europa.eu/legislation_summaries/internal_market/single_market_services/financial_services_general_framework/l26040_ro.htm

http://capital.ro

http://contabilizat.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu Comparativ privind Cadrul General Conceptual pentru Raportarea Financiara si OMFP 3055-2009.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 389 cuvinte
Nr caractere:
19 498 caractere
Marime:
58.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!