Standardele internaționale de raportare financiară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1 Climatul contabil din Romania inainte de 01.01.2007

Accelerarea procesului de privatizare, dezvoltarea pietei de capital si a economiei de piata functionale, globalizarea economica si perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, sunt doar cateva preconditii ce au impus dezvoltarea continua a sistemului contabil romanesc.

Tendinta generala in domeniul contabilitatii se manifesta in special prin eforturile de a asigura un cadru comun, agreat la nivel international, de intocmire si prezentare a situatiilor financiare, prin care sa se ofere informatii relevante si credibile tuturor categoriilor de utilizatori ai acestora, actionari, investitori potentiali, creditori financiari, institutii guvernamentale.

Perfectionarea mediului de afaceri reprezinta una dintre prioritatile Romaniei pentru realizarea obiectivelor generate de contextul actual,si anume aderarea la Uniunea Europeana. In cadrul acestui obiectiv strategic, trebuie mentionat rolul esential al sitemului de contabilitate si de audit care asigura calitatea informatiilor, obtinute prin aplicarea unor standarde internationale si certificate in urma proceselor de audit, atat de necesare desfasurarii normale a activitatilor economice.

Standardele Internationale de Raportare Financiara vin sa elimine arbitrarul local ( la nivel de tara), care nu asigura un proces corect de evaluare a pozitiei financiare a firmelor, din zone geografice diferite, din acuza absentei unui numitor comun de determinare si prezentare a informatiei financiar-contabile.

Ca si raspuns la criza financiara globala din 1998, mai multe organizatii internationale, printre care Banca Mondiala si Fondul Monetar International, au lansat o initiativa comuna de intarire a arhitecturii finaciare mondiale si de cautare a unei solutii pe termen lung la lipsa transparentei in informatiile financiare. Totodata acest efort a fost sprijinit si de Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB). Un rezultat l-a reprezentat accelerarea convergentei internationale la nivelul standardelor de contabilitate – in special a Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) promulgate de IASB si al Standardelor de Contabilitate Financiara (FAS) promulgate de Consiliul pentru Standarde de Contabilitate Financiara (FASB) din Statele Unite.

1.2 Cadrul general pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare transparente

Furnizarea de informatii transparente si utile referitoare la participantii pe piata si tranzactiile desfasurate de acestia este esentiala pentru existenta unei piete ordonate si eficiente, si este o preconditie pentru mnetinerea “disciplinei” pe piata. Nesupravegheate, pietele nu pot genera nivele suficiente de prezentare.Fortele de piata vor echilibra in mod normal, beneficiile marginale si costurile marginale ale prezentarii de informatii suplimentare, iar rezultatul poate sa nu coincida cu nevoile reale ale participantilor pe piata.

Tenditele de liberalizare a pietei financiare si de capital din anii 1980, care au condus la o instabilitate sporita pe pietele financiare, au crescut nevoia de informatii ca mijloc de asigurarea stabilitatii financiare. In anii 1990, pe masura ce liberalizarea pietei financiare si de capital a crescut, s-a instalat o presiune pentru furnizarea de informatii utile atat in sectorul financiar, cat si in cel privat; cerintele referitoare la prezentarea minima de informatii impun acum cantitatea si calitatea informatiei aflata la indemana diversilor utilizatori in scopul fundamentarii si adoptarii deciziilor financiare si economice rationale. Intrucat furnizarea de informatii este o conditie esentiala pentru promovarea stabilitatii pietelor, autoritatile de reglementare au acordat, de asemenea, calitatii informatiei o prioritate sporita.

Informatia imbunatatita calitativ si cantitativ va contribui implicit la imbunatatirea sistemelor interne de informatii ale entitatilor si nu in ultimul rand la perfectionarea procesului decizional al participantilor pe piata si deci, decizii eficiente – concretizate in alocarea mai eficienta a resurselor entitatii.

INFORMATII CORECTE=>SISTEME INFORMATIONALE IMBUNATATITE=>Proces decizional=>decizii fin-eco bine fundamentate => cresterea eficientei alocarii res. Fin . nat. Si umane intreprinderii=> efort fin mai mic si efect mai mare (spor profit pe seama informatiilor standardizate si analiza cost beneficiu a informatiilor=>alocarea de res pt obtinerea de noi info corecte=>cresterea reputatiei firmei pt ca ofera info bune dpdv calitativ.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Standardele Internationale de Raportare Financiara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 284 cuvinte
Nr caractere:
14 844 caractere
Marime:
11.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!