Sistemul informațional la SC Umaro SA Roman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prezentarea întreprinderii

Scurt istoric al societatii

S.C. UMARO S.A.-Roman a fost înfiintata prin H.G. nr. 1213/12.11.1990 preluând aproximativ din 80% din vechea Întreprindere Mecanica Roman. Fosta Întreprindere Mecanica a luat fiinta în anul 1916 si a functionat o perioada ca Arsenal al Armatei.

S.C. UMARO S.A. Roman este continuatoarea domeniului de activitate a fostei Întreprinderi Mecanice Roman. Din datele cuprinse în monografia întreprinderii rezulta ca aceasta a functionat sub urmatoarele denumiri:

- 01.04.1916 „Coloana de reparatii a Corpului IV Armat”

- 27.08.1916 ”Atelierele regionale ale corpului IV Armat”

- 23.03.1936 „Arsenalul armatei din Roman”

- 15.04.1946 "Uzinele Statului Roman”

- 1948“Întreprinderea Metalurgica de Stat Roman”

- 1958 ”Întreprinderea Metalurgica Roman”

- 1960 ”Întreprinderea Mecanica Roman”

Dupa al II-lea Razboi Mondial si mai ales dupa anul 1966 întreprinderea a cunoscut o dezvoltare fara precedent prin construirea Halei nr. 1 si a cresterii capacitatii de fabricatie a masinilor unelte pentru prelucrarea metalelor si a lemnului. În anul 1973 se produc primele 14 strunguri carusel. În acelasi an se da în functiune o mare turnatorie de piese din fonta. În anii 1978-1979 se dau în functiune Hala nr. 2 si 200 pentru fabricarea si montarea unor masini-unelte, respectiv strunguri carusel de mare gabarit. În acelasi timp se modernizeza aceste masini prin actionari cu comanda numerica de mare performanta. Concomitent întreprinderea este dotata cu mijloace fixe (respectiv masini unelte) de diferite tipuri. Ca urmare, în anul 1981 se atinge un vârf în fabricarea strungurilor carusel cu un numar de 341 bucati, în majoritate exportate pe toate continentele.

De asemenea, productia de masini unelte pentru prelucrarea lemnului a crescut la 2.825 tone în anul 1979, din care mai mult de 50% pentru export.

Alte obiective cum sunt Hala nr. 3 (mecanic sef + prototip + scularie), Hala de tratamente termice, Centrala termica, Statia de oxigen, compresoare-conexiuni, au fost date în functiune pâna în anul 1988.

Începând cu anul 1988 societatea a cunoscut un declin puternic, declin accentuat de noile conditii economice create dupa anul 1989.

Prin disparitia pietii CAER, prin pierderea unor piete traditionale occidentale, productia a scazut continuu, determinând concomitent si reducerea numarului de personal de la 4.083 salariati în anul 1990 la 575 salariati la data curenta.

La data de 31.12.2006 societatea are un nr. de 575 salariati din care :

- 413 muncitori cu înalta calificare profesionala;

- 16 maistri;

- 156 TESA cadre tehnice si de specialitate;

Cu toate acestea societatea îsi mentine traditia în constructii de masini unelte, continuând fabricarea strungurilor carusel si a masinilor unelte de prelucrarea a lemnului. În acelasi timp au fost asimilate unele produse noi pentru societate, cum sunt masinile de prelucrat cereale si s-a diversificat gama de masini pentru prelucrarea lemnului. De asemenea societatea executa si masini la tem pe baza cererii beneficiarului, reparatii capitale, piese de schimb, etc.

Începând din 1991, data înfiintarii societatii, capitalul social a crescut de la 90778,6 lei la 12462160,8 lei.

Cadrul juridic privind organizarea si functionarea societatii

Actul normativ de înfiintare a societatii S.C. „UMARO” S.A. este 1213/13.11.1990.

În statutul S.C. UMARO S.A se prezinta :

Capitolul I-Dispozitii generale:

- Actionarii de atunci : Fondul Proprietatii de Stat, Societatea de Investitii Financiare Moldova precum si persoane fizice si juridice.

Capitolul II- Denumirea, sediul, forma juridica si durata societatii:

- denumirea societatii: UMARO S.A, urmata în toate facturile, anunturile, publicatiile si alte acte emise de capitalul social si de numarul de înregistrare la Registrul Comertului.

- sediul societatii: Roman, str. Mihai Viteazul nr.5.

- forma juridica a societatii: persoana juridica româna,cu forma juridica pe actiuni, de tip deschis, cu capital majoritar de stat.

- durata societatii: durata nelimitata.

Capitolul III: Obiectul de activitate, în care se mentioneaza:

- obiectul de activitate este proiectarea, producerea si comercializarea masinilor-unelte de prelucrare a metalelor prin aschiere, strungurilor carusel, masinilor de prelucrare a lemnului si a masinilor unelte la tema, utilajelor pentru industria metalurgica si pentru fabricatia rulmentilor, produselor speciale si de larg consum, inclusiv servicii, asistenta tehnica si punere în functiune a utilajelor livrate în tara si strainatate; efectuarea operatiunilor de comert exterior, engineering, colaborarea directa cu banci de comert exterior, efectuarea operatiunilor de fond valutar, putând participa si conveni la operatiuni de credit; desfasoara activitati cu caracter social în favoarea salariatilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Informational la SC Umaro SA Roman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
7 610 cuvinte
Nr caractere:
47 395 caractere
Marime:
61.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Haliga Iustin
Sus!