Sisteme Contabile Comparate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Eseul debutează cu o introducere în cadrul căreia am prezentat contextul european şi internaţional al contabilităţii, deschiderea contabila spre universalitate.

În capitolul I e prezentat cadrul legal romanesc al operatiunilor de constituire, modificari de capital cu inregistrarile contabile specifice.

Capitolul II abordeaza tematica centrala a cercetarii, respectiv “ Capitaluri proprii in alte tari”, element patrimonial esential pentru constituirea si functionarea entitatilor.

Capitolul III - cuprinde o sinteză cu deosebirile privind capitalurile proprii din prisma a patru referenţiale contabile: român, belgian, chinez, american.

FUNDAMENTE TEORETICE PRIVIND NORMALIZAREA ÎN CONTABILITATE

La ora actuală România se află în faţa unor procese economice, politice, sociale, culturale ireversibile şi de mare interes pentru contabilitate.

În aceste condiţii, pentru elaborarea unor informaţii financiare relevante, credibile, trebuie să se utilizeze un limbaj contabil comun în măsură să asigure comunicarea între toate categoriile de utilizatori de informaţii ce sunt vitale mediului de afaceri. Unica soluţie pentru realizarea acestor cerinţe este armonizarea contabilităţii româneşti cu aplicarea efectivă a IAS/IFRS.

Normalizarea contabila are drept obiect si scop aplicarea de norme contabile identice in acelasi spatiu geopolitic si urmareste crearea de practici contabile uniforme.

Normalizarea contabilităţii vizează două scopuri principale :

1. Obţinerea de către puterea publică a unei informări omogene referitoare la întreprinderi;

2. Utilizarea informaţiei contabile de către utilizatorii din afara întreprinderii, în special în ceea ce priveşte comparaţiile în timp şi spaţiu (între întreprinderi).

Prin multiplele sale valente, referentialul IFRS nu-i vizeaza pe cei ce “stiu conturi” ci pe cei ce stapanesc cu lejeritate informatiile financiar-contabile, profesionistii competenti si credibili, in contextul fenomenelor de reglementare contabile internationala a activitatilor economice.

II. CONTABILITATEA CAPITALURILOR PROPRII (RO)

Fundamentari teoretice

Capitalurile proprii reprezintă interesul rezidual al acţionarilor sau asociaţilor în activele unei întreprinderi după deducerea tuturor datoriilor acesteia.

În structura capitalului propriu se includ: capital social subscris (vărsat şi nevărsat), prime de capital, rezerve din reevaluare, rezerve, rezultatul reportat, rezultatul exerciţiului.

Capitalul propriu se concretizeaza iniţial din aporturi aduse de către asociaţi şi acţionari. Ele se formează la înfiinţarea societăţii, pe parcurs se majorează sau se diminuează, după caz, iar la încetarea activităţii, se lichidează.

Capitalul social se divizeaza in titluri de valoare, care certifica existenta unei creante in activul net al intreprinderii, sub forma actiunilor si partilor sociale, dupa forma juridica.

Evaluarea curenta a capitalului social - semnifica evaluarea titlurilor prin care acesta se identifica: parti sociale/actiuni, in principiu, la valoarea nominala.

Valoarea nominala se defineste ca valoarea atribuita titlurilor, este specificata in actul constitutiv si este imprimata pe fiecare titlu. Alaturi de Vn intra in rol urmatoarele valori:

1) Valoarea de piata care este valoarea de cumparare-vanzare a actiunilor stabilita de regula la bursa de valori pe baza raportului dintre cerere si oferta, raport numit cotatie.

2) Valoarea de rentabilitate – este o valoare estimata si calculata pe baza profitabilitatii intreprinderii si se regaseste sub forma valorii financiare si a valorii de randament.

a) Valoarea financiara (VF) exprima echivalentul corespunzator dividendului mediu distribuit pe o actiune la o rata medie a dobanzii pe piata.

Exemplu: pentru o actiune s-a primit un dividend de 1000 lei, iar rata medie a dobanzii este de 40%. VF = 1000/(40%) = 2500 lei.

a) Valoarea randament (VR) este valoarea corespunzatoare dividendului pe o actiune + partea din profit pe o actiune incorporata in rezerve raportata la rata medie a dobanzii:

VR = (1000+150)/(40%) = 2875 lei.

3) Valoarea contabila sau patrimoniala a titlurilor – este estimata pe baza ANC, fiind egala cu activul net raportat la numarul de titluri.

Operatiuni privind capitalul social

Constitirea capitalului social este prima faza de finantare a interprinderii. Metoda aportului reprezinta o cale de formare a fondurilor proprii.

Conditiile si ritmul eliberarii aporturilor fiind diferite, este necesara identificarea conturilor de aport pe categorii. Totodata, se impune dezvoltarea pe conturi sintetice de gradul II, care sa reflecte momentele si situatiile in care se gaseste societatea in relatiile cu asociatii (creante privind capitalul exigibil imediat, mai tarziu, asociatii care elibereaza cu intarziere aporturile sau se gasesc in dificultate financiara).

456” Decontari cu asociatii privind capitalul” poate fi dezvoltat pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

456.1 „Decontari cu asociatii privind capitalul subscris”;

456.2 „Decontari cu asociatii privind capitalul apelat si nevarsat”;

456.4 „Decontari cu asociatii pentru varsamintele anticipate”;

456.5 „Decontari cu asociatii in dificultate”;

456.7 „Decontari cu asociatii privind capitalul de rambursat”

Constituirea capitalului social

Se subscrie un capital de 30.000 lei divizat în 10.000 parti sociale a 1,5 lei. La înfiintare se depune in cont 19.000 lei si se aduce ca aport în natura un program software in suma de 5.000 lei. Ulterior diferenta de 6.000 lei se depune în cont. Cheltuieli de constituire, 300

a) Subscrierea capitalului social; 456.1 = 1011 30.000

b) Depunerea capitalului:

% = 456.1 24.000

5121 19.000

208 5.000

c) Transferul capitalului subscris nevarsat la capital subscris varsat:

1011 = 1012 24.000

d) Depunerea ulterioara a capitalului si reglarea contului 1012:

5121 = 456.1 6.000; 1011 = 1012 6.000

e) Cheltuieli de constituire:

201 = 5121 300

Potrivit OMFP 3055/2009, in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile pentru recunoasterea ca imobilizari necorporale (cont 201), a cheltuielilor legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii, acestea sunt reflectate direct in capitalurile proprii (cont 149).

Din lipsa de lichiditati se face apel la varsarea anticipata a capitalului;

5121 = 456.4

1011 = 1012

456.4 = 456.1 anularea datoriei fata de actionar

Neefectuarea integrala a varsamintelor - in cazul neachitarii la termen a varsamintelor datorate, reducerea capitalului social al unei societati pe actiuni se cere numai dupa indeplinirea urmatoarelor formalitati impuse de Legea 31/1990 privind societatile comerciale: somatie colectiva, urmarirea actionarilor debitori sau anularea actiunilor nominative respective.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme Contabile Comparate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 150 cuvinte
Nr caractere:
26 089 caractere
Marime:
50.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!