Relatiile Întreprinderii Cu Mediul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intreprinderile stabilesc relatii directe cu intreprinderi si institutii din alte tari in cadrul operatiunilor de import, export, cooperare si finantare. Scopul il constituie valorificarea oportunitatilor de pe aceste piete, extinderea pietelor, obtinerea unor venituri suplimentare. Exportul permite un aport de resurse financiare pentru dezvoltarea oricarei firme si implicit in folosul economiei nationale. Masura succesului unei intreprinderi il constituie, dintr-o anumita perspectiva, patrunderea si dezvoltarea activitatii pe piete externe Viziunea preponderent economica trebuie intregita prin considerarea relatiilor cu alte structuri cum ar fi: sindicatele, unitatile de invatamant, organizatiile politice, culturale, religioase, asociatiile cu cele mai diverse roluri, institutiile juridice. Sindicatele sunt asociatii voluntare ale salariatilor unei intreprinderi cu un numar minim de membri, avand rolul de a-i reprezenta si a le apara interesele salariale, privind conditiile de munca si sociale, in raporturile cu patronatul si/sau managerii firmei. Obiectivele sindicatelor sunt atat convergente cat si divergente in raport cu cele ale intreprinderii. Ambele structuri sunt interesate in mentinerea si dezvoltarea firmei. Divergentele apar in privinta eforturilor de crestere a productivitatii muncii, masurilor de reducere si restructurare a personalului in perioade de criza sau conjunctura nefavorabila, nivelului si sistemului de salarizare, acordarii altor drepturi si facilitati, conditiilor de munca, programului de munca si a timpului liber. Pentru atingerea scopurilor lor sindicatele recurg la negocieri sau diferite forme ale luptei sindicale mergand pana la intreruperea lucrului sau greva. Conducerea intreprinderii trebuie sa dezvolte politici si actiuni specifice pentru prevenirea, evitarea, aplanarea sau stingerea conflictelor de munca. Confruntarile deschise in intreprindere, intre patronat si sindicate (eventual uniunile acestora) aduc pierderi insemnate oricarei intreprinderi.

Asociatiile patronale grupeaza in diferite forme juridice (asociatii, fundatii, camere de comert si industrie, intelegeri scrise, consortii) firme active in anumite ramuri, pe aceleasi piete sau avand unele interese comune. Ele realizeaza in folosul membrilor o serie de actiuni de informare, studii, reprezentare, armonizare a pozitiilor in probleme de interes comun, promovare, aparare a intereselor in fata autoritatii publice, a sindicatelor si a altor grupari, sustinere financiara, promovare a noilor tehnologii, formare profesionala, facilitarea relatiilor internationale.

Reunirea in asociatii este o solutie moderna prin care, mai ales firmele mici si mijlocii, pot surmonta dificultatile foarte mari din perioade de tranzitie si pot face fata competitiei dure din partea marilor corporatii. Regula unde-s doi puterea creste se confirma si in afaceri. Relatiile intreprinderii cu comunitatea locala si cu publicul larg contribuie la formarea unei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Intreprinderii Cu Mediul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 339 cuvinte
Nr caractere:
8 631 caractere
Marime:
13.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
afacere, intreprindere
Predat:
la liceu
Sus!