Reglementarea Profesiei Contabile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Profesia contabila, ca si alte profesii, este foarte importanta pentru dezvoltarea societatii in care traim si fiecare profesionist contabil contribuie la dezvoltarea profesiei lucrand pentru interesul public si general.

Modul in care ar trebui reglementata profesia contabila a constituit in ultimii ani subiectul multor dezbateri si in consecinta au avut loc multe schimbari deoarece profesionistii contabili, clientii lor, organismele lor profesionale si guvernele cauta sa se asigure ca profesia contabila continua sa furnizeze servicii de inalta calitate si sa contribuie la cresterea si dezvoltarea economica globala. In timp ce membrii individuali ai unei profesii contabile au obligatia de a servi interesul public, organismele profesionale au o responsabilitate, o obligatie specifica si un rol esential care se regasesc in cele trei obiective fundamentale ale organismelor profesionale :

- educatia : asigurarea unei dezvoltari profesionale continue a membrilor sai

- etica : se refera la comportamentul deontologic al membrilor sai

- calitatea : certificarea calitatii serviciilor oferite de membrii lor.

O profesie, in general, este definita si interpretata prin cunostintele, aptitudinile, atitudinea si etica celor implicati in aceasta profesie. Reglementarea unei profesii este un raspuns precis la nevoia de standarde sigure, care sa fie indeplinite de membrii acelei profesii.

Necesitatea reglementarii profesiei contabile si natura acestei reglementari depind de :

conditiile de piata in care activeaza profesia ;

profesia insasi, capacitatea ei de a raspunde efectiv si eficient cererilor economiei si societatii ;

calitatea serviciilor furnizate de membrii sai, ceea ce presupune adoptarea de standarde profesionale si tehnice, adoptarea de reguli etice dar si nevoia de reprezentare a utilizatorilor necontractati ai serviciilor contabile (investitorii, creditorii).

Reglementarea poate fi un mijloc eficace de asigurare a calitatii si de abordare a unor aspecte aferente pietei serviciilor contabile cel putin datorita urmatoarelor doua aspecte :

- existenta unui dezechilibru in ceea ce priveste cunostintele intre clientul care primeste serviciile contabile si cel ce furnizeaza aceste servicii care dispune de expertiza profesionala; reglementarea poate trata acest dezechilibru prin oferirea certificarii beneficiarului ca furnizorul dispune de calificarile necesare si va respecta standardele profesionale adecvate in activitatea sa. Astfel, beneficiarul este incredintat ca primeste servicii de calitate.

- in afara furnizorului si beneficiarului de servicii contabile exista si terte parti care pot cumula beneficii sau costuri semnificative de pe urma furnizarii de servicii contabile.

Reglementarea poate trata acest aspect dand asigurare ca aceste beneficii pentru partile terte sunt luate in considerare pentru a determina ce serviciu trebuie produs si la ce standarde de calitate.

De obicei reglementarea profesiei contabile acopera urmatoarele domenii :

-monitorizarea comportamentului profesionistilor contabili

-cerintele de acces si certificarea sau autorizarea

-cerintele referitoare la educatia continua

-standardele profesionale si etice pe care profesionistii contabili trebuie sa le respecte

-sistemele si procedurile disciplinare in cazul in care profesionistii contabili nu indeplinesc cerintele amintite mai sus.

Standardele de inalta calitate sunt importante deoarece acestea ofera o baza de referinta pentru membrii profesiei, utilizatorii serviciilor contabile si organele de reglementare, pentru a evalua conformitatea membrilor cu cele mai bune practice.

Pentru ca reglementarea sa asigure faptul ca serviciile contabile sunt de calitate adecvata, insasi reglementarea trebuie sa fie: proportionala, transparenta, sa nu fie impotriva competitiei, sa fie nediscriminatorie, precisa, segmentata in functie de tinta sa, sa fie implementata just si consecvent si sa fie supusa unei examinari periodice. Efectul unei reglementari bine elaborate va consta in furnizarea asigurarii potrivit careia natura si calitatea serviciilor contabile raspund atat nevoilor beneficiarilor, cat si nevoilor economiei in general.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reglementarea Profesiei Contabile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 387 cuvinte
Nr caractere:
9 041 caractere
Marime:
13.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!