Procesul Managerial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procesul managementului poate fi definit ca instrumentul ce asigura managerului aplicarea functiilor managementului in vederea atingerii obiectivelor. Acesta cuprinde ansamblul de interventii prin intermediul carora managerul asigura optimizarea activitatilor angajatilor pe care ii are in coordonare. Procesul managerial caracterizeaza sistemul managementului de la nivelul organizatiei, reflectand faptul ca o parte din forta de munca (minoritara) actioneaza asupracelelilalte parti (majoritare) cu scopul declarat de a realiza obiectivele stabilite in vederea realizarii scopului urmarit. Esenta procesului managerial consta in coordonarea muncii si concentrarea efortului uman, avand la baza o diviziune a muncii bine determinata (fiecare stiind ce are de facut, si in fata carui sef raspunde). Realizarea procesului managerial presupune determinarea pe etape a termenelor de executie si a cerintelor obligatorii avute in vedere.

Mai simplu, procesul managerial reprezinta un ansamblu de interventii prin care managerul prevede, organizeaza, coordoneaza , ia decizii si controleaza activitatea subordonatilor sai, in scopul realizarii obiectivelor in organizatie in conditii de eficienta si utilitate sociala. Prin intermediul procesului de management se urmareste functionarea in cadrul oricarei organizatii, privita ca sistem , functionarea armonioasa a tuturor partilor acestora, legatura dialectica dintre sistemul conducator si sistemul condus.

II. Principiile de baza ale managementului

A.Principii rezultate din ordinea necesara desfasurarii actiunilor

a) Principiul diviziunii muncii

Acest principiu presupune separarea si specializarea activitatilor in vederea concentrarii actiunilor pentru cresterea eficientei. In Ministerul de Interne in activitatea de formare a lucratorilor, exista in prezent o anume limitare a specializarii, in care, pregatirea personalului prevede formarea de baza, cu caracter complex, urmata apoi de specializari cerute de situatia operativa. Prin diviziunea muncii se realizeaza o focalizare a interventiilor din punct de vedere profesional. In cadrul acestui proces, acumularile de cunostinte favorizeaza atat separarea si specializarea activitatilor, cat si corelarea lor cu evidentierea faptului ca libertatea absoluta nu exista si ca fiecare persoana actioneaza intr-un cadru normativ-legislativ cu grade de libertate specifice diferitelor functiuni.

b) Principiul corelarii autoritatii si responsabilitatii

In exercitarea unei functii se pun in valoare urmatoarele concepte: autoritatea formala si informala, responsabilitatea, raspunderea, delegarea, centralizarea - descentralizarea. Prin autoritatea formala, managerului i se da dreptul de a influenta, abilitatea pe care o are acesta de a-si impune vointa sa oamenilor din subordine. Este un concept strans legat de putere. Aceasta exprima capacitatea indivizilor si grupurilor de a convinge sau a influenta conceptiile sau actiunile altor indivizi sau grupuri. Puterea reflecta abilitatea individuala sau colectiva de a face pe alti oameni ceea ce ei nu vor sa faca. Eficienta manageriala este conferita de urmatoarele surse ale puterii: capacitatea de a recompensa, capacitatea de a sanctiona, legitimitatea generata de pozitia indivizilor in organizatie, atractivitatea pusa in evidenta de calitatile unei persoane, credibilitatea cunostintelor profesionale. Prin autoritatea formala ti se confera dreptul de a comanda capacitatea de a decide, de a da ordine si de controla indeplinirea acestora, reflectand in primul rand optinerea unor drepturi de o persoana ( managerul ) si in al doilea rand, dorinta celorlalti de a cunoaste aceste drepturi si de a se supune. Literatura de specialitate ( Max Weber) cunoaste trei tipuri de autoritate si anume : traditionala, charismatica si rational - legala.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul Managerial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 360 cuvinte
Nr caractere:
28 114 caractere
Marime:
26.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
proces, management
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!