Principiile contabilității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a da o imagine fidela a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor detinute, trebuie respectate, cu buna credinta, regulile privind evaluarea patrimoniului si celelalte norme si principii contabile.

Dupa cum se poate observa, metoda contabilitatii presupune, pe plan teoretic, respectarea unor principii contabile, care sa faciliteze procesul de cunoastere a obiectului ei de studiu (patrimoniul agentilor economici), in expresie baneasca, in vederea stabilirii cu exactitate a starii si structurii patrimoniului si a rezultatului financiar obtinut.

In acest sens, sintetizand evolutia stiintei contabile, s-au impus in planul practicii contabile urmatoarele principii: Principiul inregistrarii complete, cronologice, sistematice si continue; Principiul inregistrarii sintetice si analitice; Principiul generalizarii si sintetizarii informatiilor; Principiul sinceritatii sau imaginii fidele; Principiul regularitatii; Principiul prudentei; Principiul permanentei metodelor si a evaluarii; Principiul continuitatii activitatii; Principiul intangibilitatii bilantului de deschidere; Principiul necompensarii; Principiul stabilitatii si cuantificarii monetare; Principiul costului istoric; Principiul importantei relative (pragului de semnificatie); Principiul mentinerii capitalului; Principiul reconstituirii structurii de finantare; 1. Principiul autonomiei este acel principiu al metodei contabilitatii conform caruia agentul economic este o entitate patrimoniala disticta, separata de actionarii sau asociatii care au contribuit la formarea capitalului ei social.

Conform acestui principiu, agentul economic, in relatiile cu tertii, persoane fizice sau juridice nu este reprezentat de actionari sau asociati, ci de reprezentantii legali, numiti administratori, care asigura toate activitatile de management.

Din acest punct de vedere, ecuatia echilibrului patrimonial poate fi reflectata si sub forma: in care: B - bunuri si valori economice; D - drepturi cu valoare economica; OP - obligatii fata de proprietari (asociati si actionari); Ot - obligatii fata de terti.

2. Principiul patrimoniului inchis este acel principiu al metodei contabilitatii conform caruia ansamblul operatiunilor economico-financiare sunt Danalizate si reflectate in contabilitate de catre un singur titular de patrimoniu, care gospodareste, administreaza si gestioneaza patrimoniul respectiv.

Acest principiu mai este cunoscut si sub numele de principiu gestionar, conform caruia reprezentarea contabila este circumscrisa la nivelul unei entitati patrimoniale, care poseda bunuri si valori economice si are drepturi si obligatii in legatura cu bunurile si valorile pe care le detine.

3. Principiul dublei reprezentari conform caruia, patrimoniul agentilor economici este reflectat in contabilitate, sub dublu aspect: sub aspect material, al bunurilor si valorilor economice care il compun, respectiv a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiile contabilitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 179 cuvinte
Nr caractere:
21 626 caractere
Marime:
27.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitate, principii
Predat:
la liceu
Sus!