Principiile Bugetare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principiile bugetare

Prezentare generală

În scopul asigurării unei gestionări corecte a resurselor financiare publice se recomandă respectarea unor reguli tehnice cunoscute sub denumirea de principii bugetare, reprezentate, potrivit Legii finanţelor publice, de principiile: universalităţii publicităţii, unităţii, unităţii monetare, anualităţii, specializării bugetare şi echilibrului.

La nivelul bugetului asigurărilor sociale de stat, elaborarea şi execuţia acestuia se bazează pe următoarele principii: anualitatea, universalitatea, echilibrarea, realitatea şi unitatea monetară.

Aplicabilitatea principiilor bugetare

1. Principiul universalităţii

Avantajele respectării principiului universalităţii sunt:

-permite cunoaşterea cât mai exactă a volumului total al veniturilor şi cheltuielilor publice, precum şi a corelaţiei existente între anumite venituri şi cheltuieli care se află în conexiune strânsă.

Principiile bugetare

Universalităţii

-veniturile şi cheltuielile sunt înscrise în buget în totalitate, în sume brute;

-veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepţia donaţiilor şi sponsorizărilor care au stabilit destinaţii distincte

Unităţii

-veniturile şi cheltuielile bugetare se înscriu într-un singur documente, în vederea utilizării eficiente şi monitorizării fondurilor publice;

-veniturile din sistemul extrabugetar se introduc în bugetul de stat,urmând regulile şi principiile acestui buget, cu excepţia veniturilor proprii ale instituţiilor publice şi a acelora constituie pentru stimularea personalului.

Neafectării veniturilor

-veniturile bugetare sunt destinate acoperirii tuturor cheltuielilor bugetare, privite în ansamblul lor;

-veniturile bugetare sunt depersonalizate.

Anualităţii

-veniturile şi cheltuielile bugetare sunt aprobate prin lege pe o perioadă de un an, care corespunde exerciţiului bugetar;

-operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate în cursul unui an bugetar, în contul unui buget, aparţin exerciţiului corespunzător de exerciţiu a bugetului respectiv.

Specializării

-veniturile şi cheltuielile bugetare se înscriu şi se aprobă în buget pe surse de provenienţă şi pe categorii de cheltuieli, grupate după conţinutul lor economic şi destinaţia acestora, potrivit clasificaţiei bugetare.

Unităţii monetare

-toate operaţiunile bugetare se exprimă în monedă naţională.

Publicităţii

-Transparenţa sistemului bugetar este asigurată prin: dezbaterea publică a proiectelor de buget a conturilor generale anuale de execuţie a bugetelor, cu ocazia aprobării acestora; publicarea în Monitorul Oficial a bugetelor şi a conturilor anuale de execuţie a acestora; mijloacele de informare în masă, pentru difuzarea informaţiilor asupra conţinutului bugetului, exceptând informaţiile şi documentele nepublicabile, prevăzute de lege.

Deşi unitatea bugetară prezintă o serie de avantaje, în tot mai multe state contemporane s-a renuţat la respectarea deplină a acestui principiu, preferându-se procedeul pluralităţii bugetare.

Derogările principiului unităţii bugetare sunt: conturile speciale ale tezaurului public; bugetele anuale; bugetele referitoare la unele cheltuieli accidentale sau în caz de urgenţă.

Observații:

Universitatea Valahia din Targoviste

Facultatea de Stiinte Economice

Specializare Finante-Banci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiile Bugetare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 091 cuvinte
Nr caractere:
12 133 caractere
Marime:
15.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!