Pertinența Costurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contabilitatea de gestiune trebuie să asigure menţinerea unei anumite supleţe în compilarea şi interpretarea informaţiei. Aceasta facilitează căutarea şi prezentarea modului clar, inteligibil şi la momentul optim, cu alternative pentru a lua decizii imparţiale şi sigure. Procesul este în esenţă orientat spre viitor. Informaţia trebuie să satisfacă criteriile de utilitate şi de pertinenţă.

Contabilitatea costurilor se concretizează într-o interfaţă între contabilitatea financiară şi contabilitatea de gestiune.

La nivel microeconomic, obiectivul fundamental al firmei este reprezentat de minimizarea costurilor şi de maximizarea profitului. Ca urmare, compararea periodică a costurilor reale cu cele prevăzute va permite analiza abaterilor de la buget şi luarea deciziilor corective. Controlul costurilor devine o problemă primordială pentru manager şi ceilalţi factori responsabili dintr-o firmă.

Contabilitatea de gestiune, se constituie într-un sistem informaţional. Rezultatele prelucrării unui astfel de sistem, trebuie să corespundă obiectivelor şi nevoilor formulate de utilizatorii săi. Aşadar, sistemul informaţional al costurilor va oferi decidenţilor ,,costul cel mai bun", cel mai adecvat problemelor de gestiune ce trebuie soluţionate.

Cel mai bun cost pentru o firmă nu este neapărat cel mai scăzut, ci acela care survine în locul şi la momentul oportun şi care oferă utilizatorului precizia dorită de acesta. În această conjunctură subiectivaă se poate vorbi de pertinenţa costurilor, care diferă de la o firmă la alta, putând determina alegerea metodei optime de calculaţie.

Costurile pertinente se referă la costurile viitoare asupra cărora se poate acţiona şi care pot fi folosite în luarea deciziilor.

Calculul pertinent este util deoarece răspunde unei aşteptări:

• uneori, destul de rar, deoarece obligaţia este impusă de întreprindere;

• adeseori, deoarece o decizie este clarificată printr-o analiză a costurilor.

Aplicarea acestui principiu presupune identificarea mai întâi a orizontului temporar corect. Acesta este cel prin care decizia este considerată ca având efecte. Orizontul strategic nu comportă aceleaşi mize, ca şi decizia punctuală. Prima chestiune se referă la: cât timp vor dura efectele deciziei asupra costurilor de astăzi? Trebuie luate apoi în consideraţie toate costurile afectate, pe acest orizont, suma lor sau legea lor de variaţie. Un cost pertinent nu este numai un cost suplimentar determinat ca o decizie, ci şi un cost considerat ireversibil, chiar dacă ar fi fost sau nu reversibil.

Pertinenţa costurilor este analizată luând în considerare patru criteii de apreciere, şi anume:

• evoluţia preţurilor şi salariilor;

• nivelul de activitate al firmei;

• eficacitatea exploatării;

• identificarea responsabilitătilor.

Urmărind aceste criterii, autorii Servan şi Dubrulle analizeaza patru metode de calculaţie în termeni de pertinenţă a costurilor, la fel ca în următorul tabel:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pertinenta Costurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 527 cuvinte
Nr caractere:
9 839 caractere
Marime:
627.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!