Norme de Audit Specifice Tuturor Profesioniștilor Contabili

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

1. Aplicarea codului etic naţional al profesioniştilor contabili

Etica profesională constituie o necesitate de a adera la cele mai înalte standarde, astfel încât activitatea profesională să se poată bucura de credibilitatea şi acceptare.

Codul etic naţional al profesioniştilor contabili din România stabileşte norme de conduită pentru profesioniştii contabili şi formulează principiile fundamentale care trebuie respectate de către profesioniştii contabili în vederea realizării obiectivelor comune.

Codul recunoaşte că obiectivele profesiunii contabile sunt stabilite să îndeplinească cele mai înalte standarde de profesionalism, să atingă cele mai înalte niveluri de performanţă şi să răspundă cerinţelor interesului public. Realizarea acestor obiective presupune satisfacerea a patru cerinţe de bază:

- Credibilitate;

- Profesionalism;

- Calitatea serviciilor;

- Încredere.

Se impune ca fiecare profesionist contabil să facă efortul necesar dezvoltării acestor calităţi şi îndeosebi:

a) să îşi dezvolte necontenit cultura capabil să-i întărească dicernământul;

b) să acorde fiecărei tranzacţii şi situaţii examinate toată atenţia şi timpul necesar pentru a-şi fundamenta o opinie personală, înainte de a face propuneri;

c) să-şi exprime opinia fără nici o reţinere faţă de dorinţa a celui ce îl consultă şi să se pronunţe cu sinceritate asupra valorii ipotezelor şi concluziilor formulate;

d) să considere că independenţa sa trebuie să-şi găsească manifestarea deplină în exercitarea profesiei şi în protejarea ei cu respectarea integrală a dispoziţiilor legale şi a regulilor stabilite de organismul profesional.

Un semn distinctiv al profesiei contabile îl constitue asumarea responsabilităţii de a acţiona în interes public, fapt în care un profesionist contabil ar trebui să respecte şi să se conformeze prevederilor etice ale Codului.

Profesioniştii contabili au un rol important în societate astfel că comportamentul lor atunci când prestează astfel de servicii au un impact asupra bunăstării economice a comunităţii şi tării lor. Profesioniştii contabili pot rămâne în această poziţie avantajoasă numai continuând să ofere publicului aceste servicii unice la un nivel de perfomanţă cât mai ridicat care să demonstreze că încrederea publicului este bine fundamentată.

Codul este structurat în trei părţi:

Partea A stabileşte principiile fundamentale ale eticii profesionale pentru profesioniştii contabili şi oferă un cadru conceptual pentru aplicarea acestor principii. Profesioniştilor contabili li se cere să aplice acest cadru conceptual în identificarea ameninţărilor la adresa conformităţii cu principiile fundamentale, în evaluarea importanţei lor şi dacă aceste ameninţări sunt altfel decât în mod clar nesemnificative să aplice măsuri de protecţie pentru a le elimina sau a le reduce la un nivel acceptabil astfel încât să nu fie compromisă conformitatea cu aceste principiile.

Părţile B şi C ilustrează modul în care Cadrul conceptual trebuie aplicat în situaţii specifice. Ele oferă exemple de măsuri de protecţie care vor putea fi adecvate pentru a soluţiona ameninţările la adresa conformităţii cu principiile fundamentale, de asemenea, oferă exemple de situaţii în care nu sunt disponibile măsuri de protecţie pentru a soluţiona ameninţările şi, în consecinţă, activitatea sau relaţia care generează ameninţările trebuie evitată. Partea B se adresează profesioniştilor contabili independenţi iar partea C se aplică profesioniştilor contabili angajaţi.

De asemenea Codul stabileşte cadrul general conceptual pentru condiţiile privind independenţa profesionistului contabil în cazul misiunii de audit şi servicii conexe; niciunui organism membru sau cabinet, societate, nu îi este permisă aplicarea unor standarde mai puţin riguroase decât cele prevăzute în această secţiune.

Codul se bazează pe aceea că, dacă nu se prevede în mod special o limitare, obiectivele şi principiile fundamentale sunt valabile în mod egal pentru toţi profesioniştii contabili, indiferent dacă ei practică în calitate de liber-pro-fesionişti sau ca angajaţi în industrie, comerţ, sectorul public, învăţământ etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Norme de Audit Specifice Tuturor Profesionistilor Contabili.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 598 cuvinte
Nr caractere:
20 290 caractere
Marime:
21.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Carmen Cretu
Sus!