Monedă și credit

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Utilizarea numerarului in zilele noastre ar putea suferi schimbari radicale in viitorul apropiat. Spre exemplu, bancile, care incearca mereu sa-si reduca costurile operationale, au dezvoltat conceptul de moneda electronica.

Aceasta este destinata micilor tranzactii zilnice, reducand astfel utilizarea monedelor si a bancnotelor de valoare mica.

Instrumentul de plata de tip moneda electronica reprezinta un mijloc de plata. Ca si bancnotele si monedele, moneda electronica poate fi utilizata pentru plata bunurilor si a serviciilor in magazine, supermaketuri sau in alte locuri.

Moneda electronica poate fi stocata pe anumite dispozitive electronice si poate fi incarcata de la un automat de bani, de la un terminal situat in magazin sau de pe Internet. Indeplineste aceleasi functii ca si numerarul: poate fi utilizata pentru cumpararea bunurilor si a serviciilor, poate fi schimbata contra unei sume in numerar, poate fi transmisa de la o persoana la alta.

Moneda electronica poate fi utilizata in lumea fizica prin introducerea unui card intr-un terminal sau prin folosirea tehnologiei wireless, iar in lumea virtuala, prin intermediul Internetului de pe un computer sau de pe un telefon mobil.

Moneda electronica poate fi emisa fie de banci, fie emise de societati non-bancare. Societatile non-bancare, precum lanturi de magazine, cluburi private au lansat propriile carduri care, pe langa recunoasterea calitatii de membru, asigura posibilitatea efectuarii de cheltuieli in timp real fara a mai fi pusa problema dimensiunii la un moment dat a disponibilitatilor proprii.

DEFINIREA CARDULUI:

Cardul reprezinta un mijloc de plata aparut ca o alternativa la instrumentele clasice de decontare: numerarul si cecul.

Este un suport de tranzactie standardizat, securizat si informatizat care are urmatoarele elemente definitorii: numarul cardului, denumirea si sigla emitentului, o holograma vizibila la lumina naturala, o banda magnetica si un panel pentru semnatura detinatorului.

Un card este in mod uzual acceptat de catre comercianti ca mijloc de plata a obligatiilor asumate de catre utilizator la procurarea marfii, consumul de servicii sau obtinerea de avansuri in numerar.

FUNCTIILE MONEDEI ELECTRONICE

a. functia de retragere de fonduri

b. functia de plata

c. functia de credit

d. functia de garantie

e. carduri cu functii multiple.

TIPURI DE MONEDA ELECTRONICA

Moneda electronica identificabila

Moneda electronica identificabila contine informatii despre persoana care a retras initial banii din banca. La fel ca si in cazul cartilor de credit, moneda electronica identificabila permite urmarirea traseului acesteia in fluxul economic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moneda si credit.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
596 cuvinte
Nr caractere:
3 168 caractere
Marime:
24.30KB (arhivat)
Publicat de:
Zita Farkas
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitate, Moneda
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Contabilitate
Sus!