Metodologia cercetării - utilizatorii de informație contabilă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Sinteza literaturii de specialitate

Rolul si locul contabilitatii manageriale in sistemul informational, Prof. Univ. Dr. Nicolae Todea, Drd. Ec. Angela Ioana Aurar (Marginean) - Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia, Revista Contabilitatea, expertiza si auditul afacerilor, Nr. 3 Martie 2011

Publicatia prezinta importanta informatiei contabile in economia de astazi prin prisma caracteristicilor pe care trebuie sa le indelineasca pentru a face face necesitatilor utilizatorilor de informative contabila, in speta managerilor, care isi fundamenteaza deciziile pe acest tip de informatie. Astfel, ea trebuie sa fie accesibila utilizatorilor si sa contina un numar limitat de erori pentru a putea fi credibila. De asemenea, pentru a reflecta in mod credibil evenimentele trebuie sa fie furnizata utilizatorilor tinand cont de substanta economica, nu doar de forma juridica.

Doctrina contabila grupeaza pe categorii utilizatorii de informatie contabila. Conform IASB, acestia sunt investitorii actuali si potentiali, personalul angajat, creditorii, furnizorii, clientii, guvernul si institutiile sale, publicul, cei mai important utilizatori fiind considerate investitorii. Nivelul de dezoltare economica evidentiaza apetitul utilizatorilor asupra unei informatii contabile relevante si transparente: astfel in tarile devoltate informatia este divulgata si utilizatorii valorifica si inteleg sistemul contabile, pe cand in cele cu economie mai putin dezvoltata, valoarea informatiei contabile este inlocuita de alte valori care contravin unei bune dezvoltari. Exista patru tipuri de abordari normalizatoare, conform L.A. Daley si G.E. Muller: abordarea de tip politic (sistemul francez sau german), abordarea de tip pragmatic (sistemul britanic), abordarea mixta in care normele adoptate de organismele profesionale sunt validate de interventia publica (sistemul American cu interventia SEC) si o abordare mixta in care normele sunt adoptate prin participarea sindicatelor, profesiilor contabile si asociatiilor patronale (sistemul olandez).

Utilizatorii de informatie contabila variaza in functie de marimea companiei. Astfel, daca in cazul unei companii mari se regasesc toate categoriile de utilizatori, in cazul companiilor mici sfera utilizatorilor se restrange, cuprinzand investitori, bancheri sau autoritati fiscale. De multe ori proprietarii companiilor mici au si atributii manageriale, existand riscul unor denaturari ale realitatii informatiei contabile.

Limitele informatiei contabile nu se pot opri la delimitari georgrafice. Tocmai de aceea, prin intermediul procesului de armonizare contabile in contextul unei economii mondiale instabile, se incearca obtinerea unui limbaj contabil uniform care ar putea echilibra economia si ar elimina din neconcordantele interpretarii informatiei contabile la nivel mondial. Armonizarea contabila reprezinta o provocare pentru toate categoriile de utilizatori.

Contabilitatea manageriala este importanta intrucat managerul isi stabileste deciziile financiare si strategia pe baza informatiei contabile. Ea reprezinta sursa cea mai importanta de furnizare a informatiilor din domeniul costurilor, cu rol essential in asigurarea unei gestionari eficinte a companiei.

Utilizarea instrumentelor contabilitatii financiare in procesul de asistare a deciziilor, Asistent univ.drd. Florin BOGHEAN, Revista Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava, pag. 49-53

Numeroase intreprinderi din intreaga lume intocmesc si prezinta situatii financiare pentru uzul utilizatorilor externi. Desi astfel de situatii financiare pot parea similare de la o tara la alta, exista diferente care probabil au fost cauzate de o varietate de factori sociali, economici si juridici, precum si de faptul ca diferite tari, in momentul stabilirii cerintelor nationale, au avut in vedere necesitatile unor utilizatori diferiti ai situatiilor financiare.

Informatia, in general, si cea economica, in particular, sunt principalele surse folosite in procesul de asistare a deciziilor de catre management, care permit examinarea critica a modului de utilizare a resurselor materiale, umane si naturale.

IASB s-a angajat sa armonizeze reglementarile, standardele contabile si procedurile referitoare la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare. Acesta considera ca armonizarea se poate realiza cel mai bine punandu-se accent pe intocmirea de situatii financiare care sa furnizeze informatii utile pentru adoptarea deciziilor economice.

Practica contabila este o activitate desfasurata in campul de actiune al cel putin trei protagonisti, in al caror joc de interese apar adesea fenomene de divergenta si chiar de contradictie, si anume:

• Administratorii firmelor;

• Profesionistii-contabili, respectiv persoanele insarcinate cu organizarea si conducerea

contabilitatii, precum si cu garantarea credibilitatii informatiei contabile;

• Utilizatorii informatiilor furnizate de contabilitate pentru a diagnostica si lua decizii, cum ar fi: investitorii actuali sau potentiali, furnizori, clienti, creditori, salariati, organisme ale statului, publicul.

Desi nu recunoaste in mod explicit, IASB are in vedere ipoteza ca investitorii reprezinta categoria privilegiata de utilizatori si ca daca necesitatile acestora sunt satisfacute, implicit va fi satisfacuta cea mai mare parte a necesitatilor celorlalte categorii de utilizatori. Difuzarea informatiilor contabile conduce la reducerea asimetriei informationale intre manageri si investitorii potentiali, facilitandu–le acestora din urma previziunile si anticiparile legate de investitie. Daca investitia este tentanta se creeaza o concurenta intre investitorii institutionalizati si micii actionari, aceasta concurenta genereaza cresterea cursului actiunilor pe care doar investitorii institutionalizati sunt capabili sa o sustina. Rolul si pozitia compartimentului financiar–contabil in cadrul intreprinderii conditioneaza productia si difuzarea informatiei contabile.

Contabilitatea ca sistem informational, Daniela Neonila, Lector al Universitatii din Cluj Revista de Studii si Cercetari Economice Virgil Madgearu 2005, pag. 37-45

Intr-un mediu economic tot mai activ, supus globalizarii si presiunii continue, se acorda atentie deosebita protejarii intereselor utilizatorilor de informatie contabila. Desi protejarea intereselor utilizatorilor informatiilor contabile, principiilor si postulatelor enuntate, aceast proces de protejare devine tot mai important in contextul crizei economice si a impactului semnificativ al deciziilor ce se pot lua pe baza informatiilor contabile enuntate.

Masurile de protectie au inceput sa fie enuntate odata cu standardizarea normelor de raportare la nivel mondial,cu scop in uniformizarea informatiei prezentate. Astfel utilizatorii diferitelor state europene spre exemplu, pot interpreta in acelasi mod o informatie contabila (spre exemplu o variatie a unui element bilantier sau de cont de profit si pierdere).

Sub aspect doctrinar, referentialul contabil emis de IASB se prezinta ca un cadru normativ care explica o serie de concepte si tehnici contabile utilizate pentru obtinerea unei informatii contabile care sa permita o buna comunicare financiara in interesul tuturor partilor implicate (investitori, salariati, creditori financiari, furnizori, clienti, puterea publica, etc.)

Cadrul conceptual actual al IASB este perfect reprezentativ pentru conceptia anglo-saxona a contabilitatii, care poate fi rezumata astfel: orientare catre pietele financiare devenite globale, catre valoarea de piata a firmei si valoarea actiunilor acesteia este utila in luarea deciziilor.

Astfel, informatia contabila devine utila utilizatorilor in masura in care poate sa asigure

eficienta pietelor si alocarea optimala a resurselor economice. Desi informatiile contabile sunt destinate unei game largi de utilizatori - Stakeholders (manageri, salariati, furnizori, clienti, creditori financiari, guvernul si institutiile sale, publicul, mass-media, etc.), investitorii (Shareholders) sunt recunoscuti ca fiind utilizatorii privilegiati ai informatiei contabile: «Intrucat investitorii sunt ofertantii de capital de risc ai intreprinderii, furnizarea de situatii financiare care satisfac necesitatile lor va satisface majoritatea necesitatilor altor utilizatori».

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metodologia Cercetarii - Utilizatorii de Informatie Contabila.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 710 cuvinte
Nr caractere:
25 169 caractere
Marime:
43.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!