IPSAS 4 - Efectele Variației Cursurilor de Schimb Valutar

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Noțiuni introductive 3
2. Obiectivul IPSAS 4 4
3. Sfera de aplicabilitate a IPSAS 4 4
4. Raportarea tranzacţiilor în moneda funcțională 5
5. Situaţii financiare ale operaţiunilor din străinătate 6
CONCLUZII 10
BILIOGRAFIE 11

Extras din referat:

IPSAS 4 - EFECTELE VARIAŢIEI

CURSURILOR DE SCHIMB VALUTAR

1. Noțiuni introductive

Federația Internațională a Contabililor (IFAC) este organizația mondială a profesiei contabile. Misiunea sa este să servească interesul public, să întărească profesia contabilă la nivel mondial și să contribuie la dezvoltarea unor economii naționale puternice, prin reglementarea și promovarea aderării la standardele profesionale de înaltă calitate.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și Camera Auditorilor Financiari din România sunt membri cu drepturi depline ai IFAC.

În ceea ce privește sectorul public, există un Consiliu pentru Standardele Internaționale pentru Sectorul Public (IPSASB) care elaborează Standardele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSAS-uri) ce reglementează cerințele de raportare financiară pentru guverne și alte entități ale sectorului public.

IPSAS-urile reprezintă cea mai bună practică internațională de raportare financiară pentru entitățile din sectorul public.

Ele se aplică situațiilor financiare de uz general întocmite pe baza contabilității de angajamente și contabilității ce casă, după caz.

Aplicarea cerințelor IPSAS-urilor va duce la o creștere a gradului de încredere și transparență a rapoartelor financiare întocmite de entitățile publice.

Până în prezent IPSASB a elaborat și aprobat 26 IPSAS-uri pentru contabilitatea de angajamente precum și un IPSAS privind Raportarea financiară conform contabilității de casă.

În continuare am ales să prezint IPSAS 4 Efectele variației cursurilor de schimb valutar.

IPSAS 4 face referire la modul de includere a tranzacţiilor în valută străină şi operaţiunile din străinătate în situaţiile financiare, dar și modul de a traduce situaţiile financiare într-o monedă de prezentare. Actualizările tehnice la IPSAS 4 stabilește cerinţele pentru entităţile din sectorul public în ceea ce privește a convertirea tranzacţiilor în valută străină şi soldurile în moneda de raportare a lor.

Acest Standard Internaţional de Contabilitate pentru Sectorul Public este inspirat în principal din Standardul Internaţional de Contabilitate IAS 21 „Efectele variației cursurilor de schimb valutar” publicat de Comitetul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate.

2. Obiectivul IPSAS 4

O entitate poate înregistra activităţile din străinătate în două moduri. Poate efectua tranzacţii în valută sau poate efectua operaţiuni din străinătate. De asemenea, o entitate îşi poate prezenta situaţiile financiare în valută. Obiectivul prezentului standard este de a stabili modalitatea de includere a tranzacţiilor în valută şi a operaţiunilor din străinătate în situaţiile financiare ale unei entități, modalitatea de conversie a situaţiilor financiare într-o monedă de prezentare.

Principalele probleme sunt legate de alegerea ratei de schimb şi de modalitatea de raportare a efectelor schimbării ratelor de schimb în situaţiile financiare.

O entitate îşi poate desfăsura activităţile din străinătate în două moduri: poate efectua tranzacţii în valută sau poate efectua operaţiuni în străinătate. Pentru a putea include tranzacţiile valutare şi operaţiunile din străinătate în declaraţiile fiscale ale unei entităţi, tranzacţiile trebuie exprimate în moneda de raportare a entităţii, iar situaţiile de raportare ale operaţiunilor din afara țării trebuie transformate în moneda de raportare a entităţii.

3. Sfera de aplicabilitate a IPSAS 4

O entitate care întocmește şi prezintă situaţiile financiare în baza contabilităţii de angajamente trebuie să aplice acest Standard în:

a) contabilizarea tranzacţiilor în valută (exceptând tranzacţiile cu instrumente financiare pentru care sunt aplicabile alte standarde naţionale sau internaţionale);

b) conversia situaţiilor financiare ale operaţiunilor din străinătate care sunt incluse în situaţiile financiare ale entităţii prin consolidare, consolidare proporţională sau metoda punerii în echivalenţă;

c) conversia situaţiilor financiare ale entităţii în moneda de prezentare (prevedere nouă).

Pentru a putea include tranzacţiile valutare şi operaţiunile din străinatate acest Standard se aplică tuturor entităţilor din sectorul public, altele decât Întreprinderile Guvernamentale de Afaceri (exemplu: Regiile Autonome în România). Acestea din urmă aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) emise de IASB.

Prezentul standard se aplică prezentării situaţiilor financiare ale unei entităţi în valută şi stipulează dispoziţiile de descriere a situaţiilor financiare care rezultă în conformitate cu IPSAS-urile. Pentru conversia informaţiilor financiare într-o valută care nu îndeplineşte aceste dispoziţii, IPSAS 4 menționează informaţiile care trebuie să fie prezentate.

Bibliografie:

ALECU, Georgeta, Contabilitatea instituțiilor publice – convergențe cu IPSAS, Editura Tribuna Economică, București, 2010;

DASCĂLU, Cornelia., NIȘULESCU, Ileana, CARAIANI, Chirata, ȘTEFĂNESCU, Aurelia, PITULICE, Ileana Cosmina, Convergența contabilității publice din România la Standardele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, Editura CECCAR, București, 2006.

Federația Internațională a Contabililor, Manualul de Standarde internaționale de contabilitate pentru sectorul public, Vol I, Editura CECCAR, București, 2009.

Observații:

UNIVERSITATEA ȘTEFAN CEL MARE SUCEAVA

FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • IPSAS 4 - Efectele Variatiei Cursurilor de Schimb Valutar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 884 cuvinte
Nr caractere:
15 941 caractere
Marime:
25.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Lect.univ.dr. Marian SOCOLIUC
Sus!