Introducere în contabilitatea instituțiilor non-profit

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nivelul fara precedent de dezvoltare a societatii atins in zilele noastre a determinat, printre altele, si aparitia unui numar fara precedent de probleme economico-sociale extrem de diverse. O parte a acestora au putut fi rezolvate prin masurile luate de institutiile statului existente la momentul aparitiei problemelor, o alta parte au putut fi solutionate prin crearea unor noi institutii, iar cele mai multe nu au putut si nu vor putea fi rezolvate de stat din simplul motiv ca acesta este sursa lor.

Din acest motiv s-a acreditat in timp ideea necesitatii existentei unor institutii private, fara scop lucrativ, care sa suplineasca incapacitatea statului de a face fata problemelor mentionate. Si deoarece pentru a putea sa aiba capacitate de exercitiu deplina, orice entitate trebuie sa fie legiferata, institutiile non-profit create in cele mai diverse domenii ale vietii au fost, in timp, reglementate de lege. In Romania, primul act normativ care a reglementat institutiile non-profit a fost legea nr. 21 din anul 1925 privind asociatiile si fundatiile. Perioada post comunista a adus, dupa mai bine de saptezeci de ani de la aparitia primei legi privind asociatiile si fundatiile din tara noastra, un alt act normativ care reglementeaza activitatea acestora si anume Ordonanta Guvernului nr. 26 din anul 2000, care abroga legea nr. 21 din 1925. Aceasta reglementare este in vigoare si in prezent si creeaza cadrul general de desfasurare al activitatii institutiilor non-profit (asociatii si fundatii) din Romania. Partidele politice, sindicatele si cultele religioase nu isi desfasoara activitatea in baza OG nr. 26 din 2000, activitatea lor fiind reglementata de alte acte normative.

Conform actului normativ mentionat, persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati de interes general sau in interesul unor colectivitati ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii.

Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.

Fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, al unor colectivitati.

Atat asociatiile cat si fundatiile dobandesc personalitate juridica prin inscrierea in “Registrul asociatiilor si fundatiilor” aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi au sediul. In vederea dobandirii personalitatii juridice, in cazul asociatiei, membrii asociati incheie actul constitutiv si statutul asociatiei in forma autentica sau atestata de avocat. Pentru fundatii actul constitutive trebuie obligatoriu incheiat in forma autentica.

Actele constitutive ale asociatiilor si fundatiilor cuprind, sub sanctiunea nulitatii absolute:

a) datele de identificare a membrilor asociati respectiv fondatorilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;

b) scopul propus;

c) denumirea entitatii non-profit;

d) sediul entitatii non-profit;

e) durata de functionare a entitatii non-profit - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului, sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;

f) patrimoniul initial al entitatii non-profit

g) componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale asociatiei, sau regulile privind desemnarea membrilor acestora, in cazul fundatiei;

h) persoana sau, dupa caz, persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice;

i) semnaturile membrilor asociati in cazul asociatiei sau ale fondatorilor in cazul fundatiei.

(3) Statutele asociatiilor si fundatiilor cuprind, sub sanctiunea nulitatii absolute:

a) elementele prevazute inainte, cu exceptia celor precizate la lit. g) si h);

b) precizarea scopului si a obiectivelor entitatii non-profit (asociatie sau fundatie);

c) categoriile de resurse patrimoniale ale entitatii non-profit;

d) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale entitatii non-profit;

e) destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii entitatii non-profit,

f) modul de dobandire si de pierdere a calitatii de asociat, in cazul asociatiilor;

d) drepturile si obligatiile asociatilor, in cazul asociatiilor;

e) procedura de desemnare si de modificare a componentei organelor de conducere, administrare si control, in cazul fundatiilor.

Activul patrimonial initial al asociatiei , in valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani al asociatilor. In cazul aportului in natura, forma autentica a actului constitutiv si a statutului este obligatoriu. In cazul fundatiei activul patrimonial initial trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei. Ca exceptie, pentru fundatiile al caror scop exclusiv este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii, in vederea realizarii de programe de catre acestea din urma, activul patrimonial initial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Contabilitatea Institutiilor Non-profit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 894 cuvinte
Nr caractere:
12 017 caractere
Marime:
14.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!