Ingredientele Necesare Replicării Celor 3 Modele de Sisteme de Management

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un demers destul de dificil este acela de a formula întrebări corecte cu privire la direcţiile viitoare de dezvoltare a managementului.

Este şi mai dificil să încercăm să structurăm o singură teorie cu privire la modelul optim de firmă; conform lui Drucker fiecare afacere semnificativă ar trebui să se bazeze pe propria ei teorie, aceasta incluzând trei părţi:

- definirea mediului în care acţionează firma, adică societatea, clientul, piaţa, tehnologia;

- misiunea specifică a organizaţiei de afaceri, inclusiv valorile în care crede ea;

- competenţele proprii cheie/esenţiale de care dispune organizaţia (core competencies).

Din perspectivă teoretică este imposibil de construit o teorie pentru fiecare organizaţie semnificativă de afaceri dintr-o ţară sau alta, deci recomandarea teoretică anterioară poate prezenta interes numai pentru managerii din fiecare organizaţie.

Încă de la începuturile afacerilor stilul şi abilităţile de management s-au inovat foarte puţin, iar schimbările de conducere ale companiilor sunt numărabile pe degetele de la o mână.

Modelul de comandă şi control s-a dezvoltat la începutul exploziei industriale şi nu s-a mai schimbat de atunci. Dacă practicile de management din majoritatea organizaţiilor nu s-au schimbat, putem vedea cu ochiul liber ca în ultimii 10 ani au existat schimbări masive în piaţă de afaceri, atât în România, cât mai ales la nivel mondial.

În timp ce competiţia devine din ce în ce mai acerba – datorită globalizării şi accesului din ce în ce mai mare la tehnologii de ultimă oră -, în timp ce cererile clientului se schimbă de la un an la altul, principiile şi paradigmele de management după care sunt conduse organizaţiile rămân aproape neschimbate.

Organizaţiile viitorului vor avea nevoie să schimbe drastic ritmul evoluţiei lor interne, ba chiar să depăşească ritmul schimbărilor din mediul în care activează.

În această idee, conceptele ca “adaptabilitate” şi “flexibilitate devin centrale pentru companiile care vor să devine campioni de business. Este foarte, foarte dificil să rezolvi probleme complet necunoscute până acum şi să furnizezi soluţii complet noi folosind modele de management şi leadership care sunt complet învechite.

Globalizarea economică şi financiară, „vinovată fără vină” au dus la preocupări noi în afaceri, în contextual în care succesul şi viitorul depinde, de cât de bine este gestionata schimbarea, schimbările de astăzi care au loc în mediul de afaceri necesită transformare rapidă a misiunii, viziunii, valorilor de bază, competentelor, stilului, principiilor şi politicilor de management.

Unii analişti consideră că managementul şi-a adus contribuţia la actuala criză tocmai datorită faptului că managementul lucrează şi la mometul de fata cu mecanisme şi intrumente din secolul trecut care nu mai au cum să fie performanţe în realităţile actuale.

Multe din teoriile şi practicile de management din secolul trecut încă sunt viabile şi pot sta la baza sistemului de management a oricărei organizaţii moderne. Însă, cred totodată că ele nu mai sunt neapărat eficiente pentru o performanţă notabilă a companiilor în condiţiile realităţilor actuale. Ca să performezi într-un mediu în care informaţia devine disponibilă unui număr din ce în ce mai mare de oameni şi nu mai este o sursă evidentă de avantaj competitiv şi în care ritmul de accelerare a schimbărilor creşte într-un mod exponenţial trebuie să vii cu ceva nou.

Cum resursele naturale sunt limitate, cele umane se dezvoltă oarecum imprevizibil iar cele financiare pot avea datorită componentei lor speculative influente total imprevizibile este absolut necesar ca managementul să vină cu ceva nou pentru a ne adapta la realităţile curente.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingredientele Necesare Replicarii Celor 3 Modele de Sisteme de Management.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 768 cuvinte
Nr caractere:
8 956 caractere
Marime:
19.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!