Influențele Globalizări în Contabilitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stefan Nowak vine în sprijinul acestor afirmaţii: "Cu cât căutăm mai multe variabile şi relaţii ce par valabile la nivel internaţional, cu atât creşte posibilitatea ca diagnosticele şi generalizările teoretice stabilite în studiul nostru să fie prea puţin importante din punct de vedere al problemelor specifice ale oricărei naţiuni"

Globalizarea, mondializarea şi internaţionalizarea ca şi unele scandaluri de pe piaţa financiară, au determinat preocupări fără precedent în domeniul contabilităţii şi auditului, cuvintele cheie fiind: convergenţă, consecvenţă şi echivalenţă .

Această temă o voi aborda începând prin a da câteva definiţii generale ale conceptelor apelând la cercetătorii în domeniu şi la cunoştinţele personale.

În viziunea lui Ngaire Woods, globalizarea înseamnă „economie globală”, „politică globală” şi „societate civilă globală” . Acelaşi autor analizează existenţa unei dimensiuni cantitattive a globalizării, legată de creşterea comerţului internaţional, a investiţiilor, a transferurilor internaţionale de capital şi a circulaţiei persoanelor, şi existenţa unei dimensiuni calitative a procesului: „schimbarea modului în care oamenii gândesc şi se identifică, moduri noi în care statele, firmele şi alţi actori îşi percep şi îşi urmăresc propriile interese” .

Contabilitatea nu putea sa nu fie vizată de aceste schimbări la nivel mondial. Din acest motiv specialiştii din domeniu lucrează la elaborarea unor norme care sa fie general valabile astfel încât informaţiile financiar – contabile să poată fi aplicate la nivel mondial. În cărţile de specialitate aceste norme se numesc Standarde Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS-urile) şi Standardele Internaţionale de Contabilitate (IAS-urile).

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS-urile) sunt Standardele contabile şi Interpretările emise de Comitetul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate (IASB), orga¬nizaţia independentă înfiinţată pentru a emite standarde contabile pentru a fi aplicate la nivel global.

IASB este angajat în elaborarea, în interesul public, a unui singur set de standarde contabile globale, de înaltă calitate, care cer informaţii transparente şi comparabile în situaţiile financiare de uz general. În urmărirea acestui obiectiv, IASB cooperează cu normalizatori nationali de standarde contabile pentru a atinge convergenţa standardelor de contabilitate în întreaga lume.

Bibliografie:

Ngaire,Woods (2000), “The Political Economy of Globalisation”, U.S.A, edited by Ngaire Woods, MacMillan Press Ltd.

Niculae, Feleaga, 2006, “Sisteme contabile comparate”, Ed. Economica

www.ceccar.ro

Mihai, Ristea, 2005, Contabilitate financiara, Ed. Universitara

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influentele Globalizari in Contabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 557 cuvinte
Nr caractere:
8 891 caractere
Marime:
19.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!