Impactul Tehnologiei Asupra Practicilor de Audit Intern

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere 2
2. Metodologia de cercetare 5
3. Impactul tehnologiei asupra auditului intern 6
3.1. Influiența sistemelor ERP asupra procesului de audit intern 6
3.2. CAATs în cadrul procesului de audit intern 9
3.3. Impactul tehnologiei asupra procesului de audit intern în marile companii 16
4. Concluzii 20
5. Bibliografie 22

Extras din referat:

1. Introducere

Dependenţa organizaţiilor de tehnologia informaţiei (IT) este unanim recunoscută, impactul fiind resimţit în toate aspectele activităţii desfăşurate: modele de business, relaţiile cu partenerii de afaceri, procesele de monitorizare şi management, sistemul de raportare internă şi externă, plăţi etc.

Complexitatea şi natura proceselor de afaceri au determinat utilizarea unor sisteme informatice tot mai complexe, integrând nu doar procese de prelucrare a datelor, ci şi procese de control intern. Din această perspectivă, activitatea auditorilor interni este chemată să facă faţă unei noi provocări determinată de mediul de business, precum şi de mediul de control intern, puternic impactate de implementarea tehnologiei informaţiei.

Mediul de afaceri şi companiile sunt supuse unui proces rapid şi continuu al schimbării. Auditul intern la rândul său trebuie să evolueze alături de companie. Asimilarea soluţiilor IT la nivelul proceselor de afaceri şi de management impune o aplecare aparte a auditului intern şi asupra acestor aspecte, răspunzand astfel aşteptărilor stakeholderilor. Funcţia de audit intern resimte la rândul său impactul tehnologiei informaţiilor în multiple planuri: strategie, tipologia misiunilor, obiective, proceduri şi instrumente de lucru, cunoştinţe şi expertiză necesare derulării misiunilor etc (Stanciu V., 2014).

Creşterea complexităţii sistemelor de contabilitate informatizată cât şi volumul mare al tranzacţiilor înregistrate în prezent au condus la înlocuirea cu o frecvenţă accelerată a tehnicilor „manuale” de audit, cu tehnici moderne, asistate de calculator cunoscute sub numele de CAATs (Computer Assisted Audit Techniques)( Gheorghe M.,2012).

Organizațiile din ziua de astăzi sunt din ce în ce mai sofisticate, iar funcția de audit trebuie să se afle într-o legătură strânsă cu tehnologia pentru ca ritmul muncii lor să producă rezultate mai rapide, mai fiabile și într-un timp mai scurt.

Institutul Auditorilor Interni (IIA- Institute of Internal Auditors), autoritatea globală pentru profesia de audit intern, a recunoscut rolul vital al tehnologiei în realizarea auditului intern, atât în Ghidul Evaluări Riscului IT (GAIT – Guide to the Assessment of IT Risk) cât şi prin modificări cheie asupra Standardelor Internaţionale pentru Practica Profesională în Auditul Intern (International Standards for the Professional Practice of Internal Audit). Începând cu anul 2010, în standardul IIA 1220.A2 se precizează că ”În exercitarea profesiei, auditorii interni trebuie să considere implementarea auditului asistat de tehnologie şi a altor tehnici de analiză a datelor.” Tot acest standard menționează că “Activitatea de audit intern trebuie să evalueze dacă guvernanţa tehnologiei informaţiei a organizaţiei susţine strategiile şi obiectivele organizaţionale”. De aceea auditorii interni trebuie să se familiarizeze cu noile tehnici de analiză a datelor, cu tehnicile de audit asistate de calculator (CAATs), precum şi cu practicile de audit continuu şi monitorizare continuă. Monitorizarea continuă este, de asemenea, esențială pentru detectarea și prevenirea fraudelor, precum și facilitarea unei investigații mai eficiente și mai aprofundate (Potriviți, 2010).

Observații:

UNIVERSITATEA BABEŞ – BOLYAI

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR

CLUJ – NAPOCA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Tehnologiei Asupra Practicilor de Audit Intern.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 726 cuvinte
Nr caractere:
38 548 caractere
Marime:
52.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Boţa-Avram Cristina
Sus!