Evaluarea Patrimoniului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS

Introducere 3
1. Notiunea si principiile evaluarii patrimoniului in contabilitate 4
1.1 Definirea evaluarii 4
1.2 Obiective realizate prin evaluare 5
1.3 Necesitatea evaluarii 5
1.4 Criteriile de evaluare 7
1.5 Bazele evaluarii 10
1.6 Principiile de evaluare in contabilitate 12
2. Forme si reguli de evaluare a patrimoniului 14
2.1 Evaluarea curenta 14
2.2 Evaluarea periodica 16
Concluzii 18
BIBLIOGRAFIE 19

Extras din referat:

Contabilitatea are ca obiect înregistrarea tuturor operatiilor si tranzactiilor care afecteaza patrimoniul agentilor economici, masurarea variatiilor la care acesta este supus, calcularea si explicarea rezultatelor financiare, întocmirea situatiei financiare de sinteza, documente care trebuie sa asigure mediului exterior imaginea fidela si retrospectiva a situatiei întreprinderii.

Reflectând relatiile de schimb ale întreprinderii cu mediul exterior, contabilitatea trebuie organizata pe baza de norme unitare pentru a asigura informatiile necesare tuturor utilizatorilor cum sunt clientii, furnizorii, asociatii, bancile, statul, si sa permita comparabilitatea indicatorilor gestiunii economico-financiare între diferite unitati.

Pentru relatia cu statul contabilitatea costituie suportul pe baza caruia se evalueaza si se stabilesc obligatiile financiare si sarcinile sociale.Contabilitatea masoara si inregistreaza elementele patrimoniale in calitatea lor de valori economice. In conditiile existentei productiei de marfuri, marimea valorilor economice se exprima si se evidentiaza prin intermediul etalonului monetar, iar operatia de masurare poarta denumirea de evaluare.Estimarea adecvata a valorii proprietatilor imobiliare si analiza competenta a celorlalte aspecte aferente proprietatilor conduc la decizii corecte referitoare la dispozitia si folosirea proprietatilor.Persoanele care se ocupa cu evaluarea proprietatilor imobiliare se numesc evaluatori si ei sunt organizati in asociatii profesionale. In Romania exista doua asociatii profesionale care au intre obiective si evaluarea proprietatilor imobiliare, acestea fiind Corpul Expertilor Tehnici si Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.

1. Notiunea si principiile evaluarii patrimoniului in contabilitate

1.1 Definirea evaluarii

Evaluarea consta in cuantificarea si exprimarea prin bani a marimii elementelor patrimoniale si a operatiilor privind miscarea acestor elemente.Obiectul evaluarii il constituie strucuturile proprii patrimoniului si anume: activele, pasivele, cheltuielile, veniturile, rezultatele si operatiile economico-financiare privind circuitul acestor structuri.

Unitatea de calcul care permite masurarea si compararea valorilor economice este etalonul monetar. El se identifica cu banii in functia lor de masura a valorii. In mod concret, aceasta functie se realizeaza prin sistemul monetary propriu fiecarei tari, la noi in tara leul.

Rezultatul masurarii si compararii obiectului evaluat cu banul, in calitatea sa de unitate de masura a valorii, este pretul. Prin mijlocirea banului, valoarea elementelor patrimoniale se exprima ca prêt. In felul acesta, pretul reprezinta un raport intre valorile economice supuse evaluarii si banii ca masura a valorii. Astfel, se masoara puterea de cumparare disponibila a banului pentru a obtine bunuri, lucrari si servicii.

Ca procedeu al metodei contabilitatii, evaluarea este strans legata de celelalte procedee, a caror aplicare este conditionata de exprimarea valorica a operatiilor economice.Astfel, contul nu se poate folosi decat pentru inregistrarea operatiilor economice exprimate in etalon banesc.

Evaluarea este strans legata de calculatie deoarece pentru reflectarea exacta in conturi a existentei si miscarii elementelor patrimoniale este necesara stabilirea precisa a valorii lor.

Observații:

Universitatea Transilvania BRASOV

Facultatea de Stiinte Economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Patrimoniului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 410 cuvinte
Nr caractere:
27 304 caractere
Marime:
32.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!