Elaborarea Bugetului Sectoarelor Principale de Exploatare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Bugetul unei întreprinderi-abordări teoretice

Bugetul reprezintă un ansamblu de previziuni cifrice, realist și voluntar, prin intermediul cărora se traduc obiectivele întreprinderii. Deseori numit și plan de acțiune, bugetul este un document de planificare, întocmit înaintea derulării operațiunilor de anticipate, putând fi format din date financiare, date operaționale nefinanciare sau o combinație a acestor două categorii.

Orice întreprindere, pentru a putea să-şi atingă scopul, adică săobţină un rezultat economic competitiv, este obligată fie formal fie informal, să previzioneze rezultatul scontat.

Când ne referim la coerență, considerăm întreprinderea ca sistem alcătuit din mai multe entități (ex: politica comercială, producția, gestiunea personalului, aprovizionarea etc.) care comunică între ele printr-un limbaj comun- unitatea monetară. Din această perspectivă, bugetul, ca expresie cifrică a previziunilor, are un rol determinant în asigurarea coerenței.

Din punct de vedere al descentralizării, bugetul general reflectă opțiunile și obiectivele direcției generale. În pofida acestui aspect, elaborarea și execuția bugetului presupune o descentralizare la nivelul fiecărei entități din cadrul întreprinderii, devenind astfel un instrument de bază a direcției prin obiective.

Controlul are la bază concordanța între structura bugetului, natura diferențelor constatate și organigrama întreprinderii. Astfel, fiecare nivel ierarhic ține cont de realizarea obiectivelor sale și explică diferențele față de nivelurile ierarhice inferioare.

Din punct de vedere practic, gestiunea bugetară se realizează în trei faze:

- O fază de previziune strategică corespunzătoare stabilirii de previziuni privind diferite obiective sau performanțe ale întreprinderii, pe diferite orizonturi de timp, de regulă pe termen mediu, pană la 3-5 ani. Rezultatul acestei etape este întocmirea unui plan strategic al întreprinderii.

- O fază de bugetare, care constă în elaborarea bugetelor ținând cont de previziuni.

- O fază de control a execuției bugetelor.

Bugetul este un plan care prezintă modul în care vor fi realizate obiectivele strategice al întreprinderii( cum ar fi creșterea cifrei de afaceri cu un anumit procent, dezvoltarea internațională, reducerea costurilor, ocuparea unui anumit loc pe piață etc.). Nevoia bugetării diferitelor componente ale unei întreprinderi este impusă de obținerea performanței într-un mediu concurențial și în condițiile utilizării de resurse limitate (materiale,financiare, umane etc.). În acest sens, bugetul trebuie perceput ca un plan de acțiune voluntar și un instrument de coordonare a diferitelor entități ale unei organizații economice (secții, departamente, activități etc.) pentru realizarea obiectivelor strategice. Ca urmare a construirii lui, bugetul reprezintăun instrument de reglementare a comportamentelor în interiorul unei organizații.

Folosirea bugetelor în gestiunea întreprinderilor prezintă următoarele avantaje:

- impune folosirea planificării în conducerea afacerilor;

- reprezintă cadrul pentru judecarea performanțelor, deoarece indică parametrii pe care firma trebuie să-i realizeze în timp pentru atingerea obiectivelor stabilite: nivelul vânzarilor, al producției, al costurilor pentru atingerea beneficiului prevăzut:

- promovează comunicarea și coordonarea în vederea angrenării și echilibrării tuturor departamentelor și funcțiunilor întreprinderii încât să-și poată realiza obiectivele preconizate;

- obligă responsabilii centrelor de responsabilitate de a prevedea consecințele deciziilor luate sau de luat, bugetele constituind un instrument de referință în luarea deciziilor;

- permite existența unui sistem contabil eficient;

- asigură conducerea prin excepție;

- participarea la activitatea de planificare atât a conducerii, cât și a executanților.

Așadar, putem concluziona că bugetul unei întreprinderi sintetizează direcțiile după care se orientează întreprinderea și reprezintămijlocul prin care se identifică posibilele situații negative generate de factori fie interni ori externi.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elaborarea Bugetului Sectoarelor Principale de Exploatare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 790 cuvinte
Nr caractere:
29 429 caractere
Marime:
69.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!