Contul - definiție, formă și structură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Contul: definitie, forma si structura.

Contul este un procedeu specific contabilitatii cu ajutorul caruia se tine evidenta fiecarui element patrimonial valoric si uneori cantitativ, atat in ceea ce priveste existentul (soldul) cat si miscarile intervenite la elementul patrimonial într-o perioadă de timp.

Importanta contului:

- Permite tinerea evidentei fiecarui element patrimonial în parte;

- Asigura înregistrarea sistematica a operatiunilor;

- Permite cunoasterea în orice moment a situatiei unui element patrimonial;

- Face legatura între bilant si balanta de verificare.

Pentru descrierea si analiza fluxurilor de valori economice se utilizeaza contul ca model de evidenta si calcul. Pentru fiecare element din bilant sau din contul de profit si pierdere, speta si gen, se asociaza cate un cont "i" sau "j" care exprima starea la un moment dat si evolutia sa pe o anumita perioada de gestiune.

Prin sistemul de conturi se descriu deasemenea relatiile dintre elementele din bilant sau din contul de profit si pierdere determinate de miscarile de valori economice, cat si sensul acestor miscari ce formeaza obiectul raportului de schimb.

Inregistrarea prin cont a situatiei si miscarii elementelor din bilant sau din contul de profit si pierdere se face in expresie valorica cu folosirea etalonului monetar, iar pentru bunurile materiale si a etalonului natural. Definit prin aceasta prisma contul este un model de inregistrare cronologica a miscarii elementelor bilantiere sau din contul de profit si pierdere.

Pentru a delimita in timp situatia si miscarea elementelor din bilant sau din contul de profit si pierdere, inregistrarea prin cont se efectueaza in ordine cronologica. Deci contul este un model de inregistrare cronologica a miscarii elementelor bilantiere sau din contul de profit si pierdere.

O alta trasatura caracteristica contului este aceea ca el reprezinta un model de individualizare si grupare a situatiei si miscarii elementelor din bilant si din contul de profit si pierdere. Individualizarea acestor elemente se face in functie de trasaturile lor specifice, iar gruparea in raport de caracteristicile lor comune. In ceea ce priveste multimea operatiilor economice si financiare, individualizarea si gruparea se fac in raport de efectul acestora asupra elementelor modificate.

Exemplu: Cu ajutorul contului "Materii prime" se evidentiaza intr-o forma distincta sortimentele componente si se grupeaza toate stocurile de materii prime existente in gestiunea unei intreprinderi, precum si operatiile economice privind intrarile si iesirile de materii prime din depozite.

O alta trasatura specifica contului este aceea ca el constituie un model de sistematizare a existentelor si a modificarilor de sens contrar intervenite in masa elementelor bilantiere sau din contul de profit si pierdere inregistrate. Sistematizarea se face prin prisma starii initiale, a starii finale, respectiv a cresterilor (+) si micsorarilor (-) generate de operatiile economice si financiare.

Forma contului este cea bilantiera, adica a unui tablou cu doua serii de calcule, starea initiala si cresteri pe de o parte, micsorari si starea finala de pe alta parte.

Situatia initiala + Cresterile = Miscorarile + Situatia finala

Contul mai constituie si un model de calcul a marimii situatiei sau starii si miscarilor, intervenite la nivelul elementelor bilantiere sau din contul de profit sau pierdere.

Marimile calculate prin fiecare cont sunt:

a) rulajul sau totalul miscarilor de sens contrar privind elementele bilantiere sau din contul de profit sau pierdere;

b) situatia sau starea finala a elementelor bilantiere sau din contul de profit si pierdere;

c) variatia in timp a marimii elementelor bilantiere sau din contul de profit si pierdere.

Structura contului ca model de evidenta si calcul:

1. DENUMIREA SAU TITLUL CONTULUI:

Pentru a se putea identifica din totalitatea conturilor, fiecare cont are o denumire stabilita cat mai aproape sau, daca este posibil sa se identifice cu denumirea elementului patrimonial pentru care se deschide.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contul - Definitie Forma si Structura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
17 cuvinte
Nr caractere:
161 caractere
Marime:
20.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!