Contractul de Leasing

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Publicitatea operatiunilor de leasing

Contractele de leasing constituie titlu executoriu daca utilizatorul nu preda bunul:

- La sfarsitul perioadei de leasing, daca utilizatorul nu a optat pentru cumpararea bunului sau pentru prelungirea contractului;

- In cazul rezilierii contractului din vina exclusive a utilizatorului.

Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, republicata prevede unele masuri pentru realizarea publicitatii necesare operatiunilor de leasing care, in conditiile determinate de lege, asigura opozabilitatea acestora fata de terti:

1) Contract de leasing care au ca obiect utilizarea bunurilor immobile trebuie inscrise in Cartea funciara- partea a III-a, din registrul cadastaral de publicitatea imobiliara de la birou judecatoriei in a carei raza teritoriala de activitate este situate bunul respective;

2) Daca intervin schimbari in ceea ce priveste sediul utilizatorului sau al finantatorului ori schimbari cu privire la situatia juridical a bunului, finantatorul si utilizatorul trebuie sa procedeze la rectificare in Cartea funciara si la oficiul registrului comertului;

3) Drepturile reale ale locatarului asupra bunului utilizat in sistem de leasing sunt opozabile judecatorului syndic daca utilizat se afla in reorganizare si/sau faliment, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 64/1995, republicata.

4) Drepturile reale ale locatarului sunt opozabile si lichidatorului numit in conformitate cu Legea nr. 31/1990, republicata, daca utilizatorul seafla in dizolvare si/sau lichidare

Daca utilizatorului refuza primirea bunului la termenul prevazut in contract si in cazul in care acesta se afla in stare de lichidare judiciara, societatea de leasing poate rezilia unilateral contactul de leasimg, cu daune-interese.

Atat societatile comerciale care efectueaza operatiunile de leasing, cat si societatile care utilizeaza bunuri in sistem de leasing sunt obligate sa tina in evidentele lor contabile urmatoarele date :

a) Valoare de intrare a bunurilor la momentul incheierii contractului;

b) Suma totala a ratelor de leaging aferente contractului intr-un exercitiu financiar, inclusive cuantumul lor indexat, daca partile au prevazut in contract actualizarea periodica a ratelor;

c) Calculul si evidentierea amortizarii bunului

- in cazul leasingului operational se face de catre finantator

- in cazul leasingului financiar se face de catre utilizator;

d) Evaluarea la data incheierii bilantului contabil a ratelor ramase de rambursat

Contractul de leasing

Contractul de leasing, conform normelor juridice in vigoare trebuie sa contina minim urmatoarele elemente:

a) Partile: locatarul/ finantatorul si utilizatorul

b) Descrierea exacta a bunului care face obiectul contractului de leasing;

c) Valoare totala a contractului de leasing; valoarea totala reprezinta valoarea totala a ratelor de lesing la care se adauga valoare reziduala. Valoare reziduala reprezinta valoarea la care la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului de propietate asupra bunui de catre utilizator;

d) Valoare ratelor de leasing si termenul de plata a acestora

Rata de leasing reprezinta:

- In cazul leasingului financiar, cota-parte din valoare de intrare a binului si a dobanzii de leasing

- In cazul leasingului operational, cota de amortizare calculata in conformitate cu actele normative in vigoare si un beneficiu stability de partile contractante.

e) Perioada de utilizare in sistem leasing a bunului;

f) Clauza privind obligatia asigurarii bunului

Dobanda de leasing reprezinta rata medie a dobanzii bancare pe piata romaneasca; Alte clause pot fi convenite in mod liber de catre parti . Contractul de leasing nu poate fi incheiat pe o durata mai mica de un an.

In cazul incheierii unui contract de leasing financiar, acesta trebuie sa cuprinda, pe langa elementele mentionate si:

a) Valoarea initiala a bunului

b) Clauza privind dreptul de optiune al utilizatorului cu privire la cumpararea bunului si la conditiile in care acest drept poate fi exercitat.

Drepturi si obligatii ale partilor contractului de leasing

Prevederile art.9 si art.10 din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, republicata, nu sunt limitative partile avand libertatea sa stipuleze si alte clause in conformitate cu legea, asa cum prevede si art 11 din actul normative amintit.

In cadrul operatiunilor de leasing, utilizatorul are dreptul de a-si allege, cu acordul societatii de leasing, furnizorul si societatea care va asigura bunul.

Societatea de leasing nu raspunde daca bunul in leasing nu este livrat utilizatorului, cu exceptia cazului in care societatea de leasing este in acelasi timp si furnizor.

Pe durata contractului, societatea de leasing este exonerate de orice raspundere, fata de terti, care ar putea proven din prejudecatile provocate de bunurile care sunt in folosinta si posesia utilizatorului.

DREPTURILE PARTILOR

Locatarul beneficiaza de:

• Dreptul de a verifica periodic starea bunurilor, modul de exploatarea;

• Dreptul de a rezilia contractual inainte de termen daca utilizatorul nu-si indeplineste obligatiile din contract;

• Dreptul de a rezilia contractual de leasing in situatia in care utilizatorul nu plateste, cel putin doua luni consecutive, rata de leasing.

Utilizatorul este obligat sa restituie bunul, saplateasca ratele scadente si nerambursate, cu daune-interese, daca nu exista stipulatie contractual contrara;

• Dreptul de a vinde bunul, in timpul derularii contractului, unui alt locatar, insa acesta va fi legat de aceleasi obligatii contractual ca si vanzatorul.

Locatarul initial ramane garant al indeplinirii obligatiilor fata de utilizator.

Utilizatorul are ca drepturi:

• Dreptul de a opta pentru cumpararea bunului, prelungirea contractului sau pentru incetarea raporturilor contractual;

• Dreptul la actiune directa impotriva furnizorului, in cazul reclamantiilr privind livrarea, calitatea, asistenta tehnica, service-ul necesar in perioada de garantie si post garantie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Leasing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 361 cuvinte
Nr caractere:
20 340 caractere
Marime:
27.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!