Contabilizarea operațiunilor de leaseback

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O alta modalitate de finantare, mai putin conventionala la noi in tara, a societatilor comerciale care detin active proprii si nu detin lichiditati o constituie finantarea prin leaseback.

Conform art 102 din Ordinului 3055/2009, o tranzactie de vanzare a unui activ pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza in functie de clauzele contractului de leasing (financiar sau operational).

Daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiaşi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul avand rol de garantie.

• Recunoastere leaseback

Entitatea beneficiara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate operatiunea de vanzare a activului, nefiind indeplinite condiţiile de recunoastere a veniturilor (conform principiului contabilitatii de angajamente, veniturile sunt valori incasate sau de incasat in nume propriu din activitatii curente, cat si castiguri provenite din livrari de bunuri, executari de servicii, operatiuni financiare si extraordinare, venituri din productia stocata sau de imobilizari si anularea ajustarilor si a provizioanelor). Activul ramane in proprietatea locatarului, el find utilizat doar pe post de garantie pentru obtinerea disponibilitatilor necesare. Pentru aceasta infuzie de capital, societatea locatara este obligata la plata dobanzilor si a altor costuri de finantare aferente . Activul rămâne înregistrat în continuare la valoarea existentă anterior operaţiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.

Conform IAS 17 “Contracte de leasing”, orice surplus dintre pretul de vanzare si valoarea contabila nu trebuie recunoscut imediat ca si venit in situatiile financiare ale locatarului-vanzator, ci ca si un venit in avans ce se va recupera lunar pe parcursul contractului de leasing financiar. Preluarea bunului in leasing financiar presupune faptul ca locatarul va avea aceleasi drepturi si obligatii referitoare la acel bun ca si inainte de semnarea contractului, optiunea de rascumpare a bunului, la sfarsitul perioadei de finantare fiind o componenta importanta a contractului de leasing financiar incheiat prin leaseback.

• Implicatii TVA leaseback

Din punct de vedere al TVA, datorita faptului ca societatea nu isi inregistreaza un venit in momentul vanzarii activului ( practic, in momentul incasarii disponibilitatilor banesti) aceasta nu este obligata la colectarea TVA aferenta ( garantiile sunt nepurtatoare de TVA).

Pe perioada desfasurarii contracului de leasing financiar, societatea deduce TVA-ul aferent dobanzii si altor costuri de finantare.

• Implicatii metoda de amortizare leaseback

Se mentine regimul de amortizare aferent activului si evidentiat cu ajutorul fisei de calcul a amortizarii pe toata perioada desfasurarii contractului, cat si dupa finalizarea acestuia, daca mai este cazul.

Redam mai jos inregistrarile contabile aferente acestui tip de contract de finantare.

Nr. Crt. Specificatie Mod de inregistrare Suma de inregistrat

1. Inregistrarea operatiunii de finantare ( predarea bunului ca si garantie si incasarea banilor )

a. Pretul de vanzare este egal cu valoarea contabila neta 5121 = 167 Cost de achizitie mijloc fix – amortizare cumulata aferenta

b. Pretul de vanzare este mai mare valoarea contabila neta 5121 = %

167 Cost de achizitie mijloc fix – amortizare cumulata aferenta

472 Surplusul dintre pretul de vanzare si valoarea contabila neta

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilizarea Operatiunilor de Leaseback.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 706 cuvinte
Nr caractere:
11 451 caractere
Marime:
25.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!