Contabilitatea Mărfurilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Activitatea societatii
1.1.Prezentarea generala a societatii
1.2.Fluxuri informationale
2.Activitatea contabila
2.1. Organizarea si functionarea contabilitatii
2.2.Contabilitatea de raportare
2.3.Contabilitatea de inchidere
3.Aplicatii monografice
4.Analiza economic-financiara-pe baza de bilant si cont de profit si pierdere
5.Contabilitatea marfurilor

Extras din referat:

1.Activitatea societatii

1.1.Prezentarea generala a societatii

SC EMA SRL a fost infiintata in anul 1991 de catre domnul Enescu Marin.

Societatea comerciala EMA SRL este o societate cu raspundere limitatacu sediul in Gaesti, Jud. DAMBOVITA,STR. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 62. , inregistrata la Registrul Comertului in data de 30.11.1992 , sub numarul J15/293/1991,avand CIF:RO846841.Obiectul principal de activitate al societatii il constituie fabricarea produselor de panificatie , cod CAEN (rev. 2 2009): 1071 “Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie”.

Agent comercial inregistrat ca platitor de impozit pe profit inregistrat la data de 01-01-1998, fiindplatitoare de tva incepand cu data de 27-03-1995.

In secundar poate realiza orice alt tip de activitate ,societatea fiind infiintata in anul 1991.

Capitalul social subscris si varsat la infintare a fost de 2050 lei,pe parcurs parcurs acesta marindu-si valoarea la 20 580.

Ca asociat unic domnul Enescu Marin participa in cota de 100 % la beneficii si pierderi.

Societatea lucreaza in beneficiu si are drept clienti locuitorii orasului Gaesti si al localitatilor invecinate.

Numarul mediu de angajati in prezent este 58.

Pe langa activitatea principala,societatea desfasoara si activitati precum : 4711” Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun”,4719 ” Comert cu amanuntul in magazine nespecializate , cu vanzare predominanta de produse nealimentare”,4721 „Comert cu amanuntul al legumelor si fructelor proaspete

Realizand practica de licenta la biroul expertului contabil Stana I. Iuliana,contabil sef al societatii SC EMA SRL,am avut acces la toate informatiile necesare realizari acestui proiect, de asemenea am analizat indeaproape desfasurarea activitatii societatii ,mai ales in magazinul in care se realizeaza activitatile secundare ale societatii.

Se aprovizioneaza cu alimente de la :

- SC Agrodancos SRL Tandarei – zahar, orez, sare

- SC Covalact SRL Covasna – lactate, branzeturi

- SC Ultex SA Tandarei –ulei

- Kraft Food Brasov – ciocolata, cafea, bomboane

- SC Unilever SA Ploiesti – detergenti, cosmetice

- DR Oetker Ro SRl Curtea de Arges – aditivi alimentari

- SC MOBEXPERT SRL Buzau, Jud. Buzau – Mobila

- METRO CASH&CARRY ROMANIA- Pitesti

- MEDA PROD 98 SRL

- MULLER DAIRY RO SRL-lactate

- LACTATE NATURA SA-lactate

- si multe alte societati,de asemenea achizitioneaza marfa si din import(bauturi,produse finite precum faina folosita in activitatea de baza)

1.2.Fluxuri informationale

In cadrul intreprinderii, activele circulante materiale (stocurile) ocazioneaza numeroase operatii, care pot fi grupate dupa continutul lor in operatiuni de aprovizionare si conservare, operatii de eliberare din depozite, inventariere.

Aceste operatiuni sunt consemnate in diferite documente si evidente operative specifice.

In vederea indeplinirii obiectivelor prevazute in programul de aprovizionare, societatea EMA SRL emite catre furnizori comenzi, iar pe baza acestora incheie contracte economice.

In anumite conditii, contractele economice sunt inlocuite de catre furnizori prin confirmarea de comanda.

Pentru urmarirea modului in care sunt realizate contractele de aprovizionare, serviciul aprovizionare organizeaza o evidenta operativa, care cuprinde: registrul de comenzi si fisa de urmarire a executarii comenzilor. In aceste evidente se inscriu comenzile emise catre furnizori, precum si termenele de livrare stabilite de comun acord cu acestia, prin contracte economice sau, in lipsa acestora, prin confirmarea de comanda trimisa de furnizor, data la care a fost executata comanda, se face mentiuni privind revenirile pentru urgentarea executarii comenzii, penalizarile datorate pentru neexecutarea conditiunilor contractate etc.

In cadrul executarii comenzii si a contractului de aprovizionare, EMA SRL primeste de la furnizor avizul de insotire si / sau factura fiscala.

Daca materialele se primesc in transe sau sosesc inainte de primirea facturii de la furnizor, precum si in cazul in care materialele respective au fost achitate si lasate un timp in custodia furnizorului, pentru consemnarea receptiei, se intocmeste Nota de intrare-receptie .

In cazul in care factura soseste odata cu materialele, receptia valorilor materiale se poate consemna direct pe factura fara a se mai intocmi Nota de intrare-receptie.

N.I.R.-ul serveste ca : document pentru receptia bunurilor aprovizionate, document justificativ pentru incarcare in gestiune, act de proba in litigiile cu carausii si furnizorii, pentru diferentele constatte la receptie, document justificativ de inregistrare in contabilitate.

Circula la gestiune, pentru incarcarea in gestiune a bunurilor materiale receptionate , la compartimentul financiar-contabil, pentru intocmirea formelor privind reglementarea diferentelor constatate , precum si pentru inregistrarea in contabilitatea sintetica si analitica , atasata la documentele de livrare(factura sau avizul de insotire a marfii).Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Marfurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
9 492 cuvinte
Nr caractere:
61 571 caractere
Marime:
91.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!