Contabilitatea Imobilizărilor Corporale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contabilitatea imobilizarilor corporale se concretizeaza in evidenta sintetica a existentei si miscarii acestora la nivelul unitatii patrimoniale, in evidenta analitica pe categorii de imobilizari corporale si pe fiecare mijloc fix ca obiect de evidenta; calculul amortizarii si inregistrarea sa in contabilitate, urmarirea modului de pastrare si utlizare a imobilizarilor corporale la nivelul locurilor de munca.

Imobilizarile corporale sunt definite de IAS 16 Imobilizari corporale ca active materiale nemonetare, care:

a. sunt detinute de o intreprindere pentru a fi utlizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;

b. pot fi utlizate de intreprindere pe parcursul mai multor perioade de gestiune.

Imobilizarile corporale mai sunt cunoscute si sub denumirile de active corporale, active tangibile sau imobilizari fizice, terminologii care tind a fi inlocuite cu denumirea proprie standardelor internationale, aceea de imobilizari corporale.

Desi IAS 16 « Imobilizari corporale » exclude din aria sa de aplicabilitate investitiile imobiliare, facand trimiterea la IAS 40 « Investitii imobiliare », acestea se numara printre elementele de imobilizari corporale. IAS 40 « Investitii imobiliare », defineste investitiile imobiliare ca fiind acea proprietate imobiliara detinuta mai degraba in scopul inchirierii sau pt cresterea valorii, capitalului sau ambele, decat pentru :

- a fi utilizata in productia de bunuri, prestarea de servicii sau in scopuri administrative ;

- a fi vanduta pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.

In functie de caracteristicile tehnice si destinatie, mijloacele fixe pot fi grupate conform planului de conturi in contul 212 « Mijloace fixe » detaliat astfel :

-2121 « Constructii »

-2122 « Echipamente tehnologice »

-2123 « Aparate si instalatii de masurare »

-2124 « Mijloace de transport »

-2125 « Animale si plantatii »

-2126 « Mobilier,aparatura birotica s.a. »

In mod frecvent aceasta grupare a mijloacelor fixe este supusa modificarii ceea ce afecteaza intreaga evidenta operativa si analitica ce trebuie adaptata conform cerintelor.

Unitatile economice cu dotari multiple si cu un volum mare de mijloace fixe pot apela la tehnica moderna de evidenta si calcul, repsectiv la prelucrarea automata a datelor prin intermediul calculatorului dotat in acest scop cu programme speciale.

Intrucat achizitionarea mijloacelor fixe comporta un efort material substantial, unitatea economica poate procura temporar prin inchiriere pe cele de folosinta ocazionala, caz in care se organizeaza o evidenta a lor separata, in conturi extrabilantiere.

Dupa sfera de activitate mijloacele fixe pot fi productive cu participare directa in procesul de productie, si neproductive, care deservesc diverse activitati administrative, sociale etc. Gruparea este importanta intrucat numai mijloacele fixe productive se supun amortizarii.

Pentru unitatile bugetare nu se calculeaza amortizarea, intrucat aceasta constituie, pe de o parte o cheltuiala, iar, pe de alta parte, o majorare a alocatiei bugetare privind acoperirea cheltuielii. In plus, la achizitionarea mijlocului fix, contravaloarea acestuia a fost platita de la buget,inregistrarea amortizarii lui fiind total inutila.

STRUCTURI PRIVIND IMOBILIZARILE CORPORALE

Imobilizarile materializate in bunuri de folosinta indelungata ocupa un loc important in patrimoniul unitatii economice, deoarece exprima capacitatea tehnica de productie in concordanta cu obiectul de activitate.

In cadrul acestei categorii se disting : terenuri si amenajari la terenuri si mijloace fixe.

A. Terenurile se contabilizeaza cu ajutorul contului 211 « Terenuri » detaliat pe urmatoarele sintetice de gradul II :

-2111 « Terenuri »

-2112 « Amenajari la terenuri ».

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Imobilizarilor Corporale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 340 cuvinte
Nr caractere:
8 937 caractere
Marime:
12.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Bunea-Bontas Cristina
Sus!