Contabilitate managerială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contabiliatatea manageriala reprezinta o componenta a sistemului contabil care furnizeaza informatii pertinet e diferitilor factori de decizie dn cadrul entitatii economice,cu privire la structura costurilor activitatiilor,produselor,lucrarilor si servicilor realizare,nivelul rezultatelor inregistrate si a ratei rentabilitatii degajata de activitatea entitatii.

Obiectul contabilitatii de gestiune îl constituie determinarea costurilor prestabilite, înregistrarea cheltuielilor ocazionate de activitate de productie, executarea de lucrari, prestari servicii, determinarea costului efectiv, stabilirea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, analiza acestora cât si determinarea rezultatelor analitice.

În cadrul contabilitatii de gestiune si calculatie a costurilor sunt evidentiate numai cheltuieli care au o anumita legatura (directe sau indirecte) cu activitatea desfasurata.

Contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor mai este denumita si contabilitate analitica, deoarece da posibilitatea determinarii rezultatelor în mod analitic pe fiecare purtator de cost sau sector de activitate.

1.1. Obiectivele.

Rezulta din obiectul de studiu si sunt urmatoarele:

- determinarea costului prestabilit, standard antecalculat pe purtatori de cost si sectoare de activitate

- colectarea cheltuielilor de productie, administrarea si determinarea costului efectiv

- determinarea abaterilor dintre costul prestabilit si cel efectiv, analiza acestora cât si determinarea rezultatelor analitice

- determinarea costurilor ca baza a formarii preturilor de vânzare

-

1.2. Functiile contabilitatii de gestiune.

a) Functia previzionala, presupune determinarea costurilor standard antecalculate, bugetare. Determinarea acestora se face pe baza normelor de consum si de munca stiintific fundamentate cât si pe baza analizei cheltuielilor înregistrate în ultimele perioade de gestiune (5-10 ani), valorile fiind luate în date comparabile.

b) Functia de înregistrare analitica curenta, presupune colectarea si înregistrarea tuturor cheltuielilor efectuate pe destinatii în mod analitic si în momentul efectuarii acestora. În acest fel orice cheltuiala efectuata, care priveste productia, va fi înregistrata în momentul efectuarii, pe baza documentelor justificative, care atesta efectuarea operatiunii.

c) Functia de analiza si control, se realizeaza numai cu conditia îndeplinirii primelor doua functii. Presupune determinarea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, recuperarea eventualelor pagube si luarea de masuri pentru a preîntâmpina în viitor asemenea deficiente.

Rolul contabilitatii de gestiune

Consta în:

- determinarea costului unitar si total pe purtator si pe sector, utilizând procedee si metode de calculatie specifice activitatii desfasurate

- rolul rezida în posibilitatea compararii în dinamica a costurilor unui anumit produs, întrucât structura de cost se mentine

- este instrumentul important în planificarea si prognoza activitatii, în întocmirea bugetului cheltuielilor de productie, ca parte componenta a bugetului de venituri si cheltuieli al unitatii

- cunoasterea costurilor da posibilitatea luarii de masuri în modificarea proceselor tehnologice, în scopul reducerii cheltuielilor de productie

- cunoscând structura antecalculata (standard) a costurilor pe purtator si pe sectoare pot fi înlaturate în urmarirea curenta a cheltuielilor, acele feluri de cheltuieli, care nu au legatura cu productia

2. Clasificarea cheltuielilor care formeaza costul productiei.

2.1. Din punct de vedere al posibilitatii de identificare a cheltuielilor pe purtator si pe sectoare:

- cheltuieli directe

- cheltuieli indirecte

Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli pentru care exista posibilitatea identificarii pe purtator de cost (produs, lucrare, serviciu) înca din momentul efectuarii lor. Se cuprind: cheltuieli cu materii prime si materiale consumabile (o parte din acestea), salariile personalului direct productiv si contributiile aferenta acestora.

Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli imposibil de identificat în momentul efectuarii numai pe sectoare de activitate sau locuri de cheltuieli. Se cuprind:

- cheltuieli cu întretinerea si functionarea utilajelor

- cheltuieli generale ale sectiei

- cheltuieli generale ale întreprinderii

2.2. Dupa natura economica:

- cheltuieli cu munca vie

- cheltuieli cu munca materializata

Cheltuieli cu munca vie (cu personalul) sunt: cheltuieli cu salarii brute, contributii, fond de somaj, etc.

Cheltuielile materializate : cheltuieli cu materii prime si materiale, energie, combustibil, amortizare, cheltuieli de întretinere, reparatii etc.

2.3. Din punct de vedere al necesitatilor de planificare si postcalcul:

a) elemente primare

b) articole de calculatie

Observații:

Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca

Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor

Catedra de Contabilitate - profesor Fatacean Gheorghe

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate Manageriala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 837 cuvinte
Nr caractere:
23 571 caractere
Marime:
26.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Fatacean Gheorghe
Sus!