Cadrul Deontologic în Profesia Contabilă Liberală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Conceptul de etica si obiectivele eticii 3
2. Importanta eticii in activitatile profesionistilor contabili 4
3. Principiile etice 5
3.1. Integritatea 6
3.2. Obiectivitatea 7
3.3. Competenţa profesională şi bunăvoinţa 9
3.4. Confidenţialitatea 10
3.5. Conduita profesională 11
3.6. Standardele tehnice 12
4. Concluzii 12
Bibliografie 16

Extras din referat:

1. Conceptul de etica si obiectivele eticii

Etica reprezinta un set de principii sau valori morale, impreuna cu modalitatile de punere in aplicare a principiilor si valorilor morale din: legi, reguamente, doctrine religioase, coduri de conduita, coduri de etica.

Codul privind conduita etica si profesionala in domeniul profesiei contabile arata ca obiectivele profesiei de contabil fac apel la desfasurarea profesiei la cele mai inalte standarde de profesionalism, pentru a indeplini cerintele interesului public.

Un punct de pornire pentru problemele ridicate de etica in afaceri este examinarea ariilor acoperite de Codurile Etice publicate de diferite organizatii. Aceste coduri scot in evidenta:

- conflictele de interese: apar, de foarte multe ori, motive de ingrijorare cu privire la modul in care managementul unei organizatii poate pune, mai presus de binele organizatiei, interesul personal. Ideal ar fi ca directorii sa nu ia decizii care sa conduca la obtinerea unor castiguri personale, dar acest lucru nu poate fi mereu pus in practica. De aici apare dilema eticii unor decizii de genul celor luate de catre parlamentarii romani cu privire la avantajele materiale (salarii, pensii private, diurne, etc), nu tocmai mici raportate la nivelul mediu al veniturilor „muritorilor de rand”, pe care si le acorda. In principiu autorecompensarea este etică doar in masura in care este justificată de existenta unei contraprestatii echivalente.

- Practica cadourilor: acordarea sau primirea de cadouri in lumea afacerilor a fost mereu o problema de etica delicata. Ideal ar fi ca aceste cadouri sa nu fie privite ca mod de a influenta afacerile. Totusi, cadourile sunt deseori privite ca semn de respect, de bunavointa si atat. Japonia este un foarte bun exemplu in acest sens, deoarece cadourile sunt privite ca un lucru obisnuit in lumea afacerilor. In toate mediile, marimea acestor cadouri este un factor cheie. Cadourile mici, simbolice, nu sunt percepute ca un atentat la etica, dar cadourile de valori foarte mari sunt inacceptabile. Acest lucru este valabil si pentru “mita” platita pentru incurajarea afacerilor, care este total inacceptabila, dar trebuie recunoscut ca apare ca o practica in multe tari si multe sectoare economice (cum ar fi industria de aparare).; de aceea, etic ar fi sa nu se plateasca sau sa se primesca mita.

- Confidentialitatea: in orice domeniu de activitate exista anumite secrete care pot avea valoare comerciala, daca sunt relevate. De aceea, este importanta pastrarea confidentialitatii activitatii desfasurate. Problema care apare, din punct de vedere etic, este legata de desconspirarea unor activitati desfasurate care sunt ilegale sau imorale. Cele mai multe coduri etice prevad necesitate pastrarii secretului profesional. Aici apare un nou concept care poate fi utilizat in ideea informarii celor in drept fara ca repercusiunile unei asemenea actiuni sa cada asupra celui in cauza.

- Produsele si productia: este cunoscut faptul ca societatea asteapta respectarea anumitor standarde in ceea ce priveste procesul de productie si produsele obtinute (acest lucru este valabil si pentru serviciile prestate). Nerespectarea acestor standarde poate conduce la aparitia unor critici severe la adresa producatorilor sau prestatorilor.

- Practicile cu privire la angajati: tratamentul vis-à-vis de angajati este o problema de etica cu care se confrunta lumea afacerilor. Este important ca relatia angajator-angajat sa fie una onesta.

Organizatiile profesionale, indiferent de marimea lor, incearca de obicei, sau ar trebui sa incerce, sa solutioneze aceste probleme intr-un cod etic scris.

2. Importanta eticii in activitatile profesionistilor contabili

Lucrarile Consiliului IFAC, care a avut loc la 10 noiembrie 2004 la Paris, au aprobat documente de importanţă majoră pentru profesia contabila mondiala, cit si pentru fiecare organism national al profesiei contabile. În primul rind s-a abordat problema calităţii şi aspectelor de etică, acestea fiind obiectivele majore pentru perioada următoare. Organismele naţionale vor face obiectul unor controale în conformitate cu normele IFAC, pentru a se analiza dacă reglementările actuale sunt aliniate la tendinţele mondiale ce sunt stabilite în domeniul contabilităţii.

Etica profesională trebuie înţeleasă, aplicată şi respectată de toţi membrii Corpului. Cerinţele de etică ale profesioniştilor contabili au ca bază Codul Etic Naţional, emis de CECCAR, în conformitate cu Codul Etic Internaţional emis de organismul mondial al contabilităţii IFAC.

Observații:

UNIVERSITATEA „BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CLUJ NAPOCA

MASTERAT EXPERTIZĂ CONTABILĂ ŞI AUDIT

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cadrul Deontologic in Profesia Contabila Liberala
    • cadrul deontologin in profesia contabila liberala.doc
    • New Prezentare Microsoft Office PowerPoint.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 000 cuvinte
Nr caractere:
24 085 caractere
Marime:
1.08MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!