Principiu funcționare fântână arteziană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fantanile interioare ocupa un loc aparte in vasta galerie a artelor decorative si aplicate de pretutindeni. De la cele simple, elegante si de mici dimensiuni, executate de mesteri japonezi sau chinezi, la cele voluminoase, de exterior, cu forme plastice sau cat mai realiste, realizate de artisti de pretutindeni, aceste obiecte de decor au fascinat dintotdeauna, dand o nota aparte ambientului uman.

Fantanile arteziene cu jocuri de apa constituie elemente decorative ale ansamblurilor de cladiri,uneori adevarate lucrari de arta, care infrumuseteaza peisajul urban, avand, in acelasi timp, un effect direct asupra atmosferei, prin aceea ca jeturile de apa purifica si umezesc aerul, producand in jurul lor o atmosfera placuta, racoritoare.

Pentru multe orase din lume, fantanile arteziene cu jocuri de apa reprezinta puncte de mare atractie turistica, oferind spectacole de apa, sunet si lumina, si starnind admiratia vizitatorilor pentru arhitectura, sculpturile, ornamentele si jocurile de apa pline de fantezie, la care contribuie si amplasamentul fantanilor,in parcuri, piete publice, gradinile unor palate cu valente istorice, sau pe unele artere mari de circulatie.

Fantanile celebre au istoria si legendele lor si fac parte din patrimonial cultural al tarilor respective.

Efectele estetice obtinute depind in mare masura de imbinarea armonioasa a elementelor decorative, arhitecturale, cu solutiile tehnice de realizare a instalatiilor hidraulice pentru formarea si dirijarea jeturilor si panzelor de apa a si instalatiilor de iluminat nocturn, care contribuie la feeria de jocuri de apa si lumina.

Jeturile verticale rasfirate, asociate cu iluminat nocturn colorat, creeaza un spectacol splendid, mai ales intr-un cadru natural adecvat, si sunt cele mai eficiente pentru purificarea, umezirea si racirea aerului atmosferic din jurul fantanii, deoarece, prin desprinderea particulelor de apa din jet, creste suprafata de schimb de caldura de la aerul atmosferic la apa si o parte din particulele de apa se transforma in vapori care se reintorc in aerul atmosferic.

Pentru realizarea jocurilor de apa se folosesc dispozitive hidraulice cu actionare hidromecanica, racordate la tuburi de refulare, dimensionate astfel incat sa realizeze jocuri de apa cu inaltimi variabile. De multe ori, jocurile de apa realizate cu dispozitive hidraulice cu actionare hidromecanica, sunt subordonate elementelor constructive, arhitecturale si sculpturale, pentru a nuanta mesajul artistic al legendei exprimate de intregul ansamblu. Ansamblul fantanilor arteziene in peisajul urban poate conduce la cresterea valorii arhitecturale a unor cladiri monumentale, mai ales cand sunt realizate jeturi de apa foarte inalte, obligand privirea vizitatorului sa cuprinda maretia intregului ansamblu. In orasele din tara noastra, fantanile arteziene cu jocuri de apa au fost amplasate in zonele centrale de interes public si in cele de agrement, dar prezenta lor in ansamblurile de locuinte este practice inexistenta.

Privind acest aspect, se pot semnala si unele greseli, prin amplasarea fantanilor artziene in noduri de circulatie rutiera, de regula poluate cu gaze de esapament, care dau fantanilor un aspect dezolant, in care ornamentatiile sunt acoperite cu praf si mazga, obtinandu-se un effect contrar celui scontat.

Legat de amplasarea fantanilor arteziene, nu mai putin importanta este influenta antrenarii de catre curentii atmosferici a particulelor de apa ale jeturilor, pe partea carosabila a cailor de circulatie, asupra traficului rutier, a deraparii autovehiculelor si a pericolului accidentelor de circulatie.

Duze si dispozitive pentru formarea si dirijarea jeturilor de apa

Inaltimea si forma jetului depind de presiunea apei in sectiunea de iesire din duza, precum si de constructia acesteia. Imprastierea jetului se face atat datorita formarii de vartejuri, cat si rezistentei opuse de catre aer.

Jeturile verticale inalte se obtin folosind duze cu corpul in forma de confuzor (fig1), trecerea de la diametrul mare la diametrul mic facandu-se lin, iar suprafata interioara a peretelui duzei avand un grad ridicat de finisare. Se recomanda ca lungimea confuzorului sa fie egala cu de 20-25 ori diametrul orificiului de iesire a apei din duza. Daca aceasta conditie nu poate fi satisfacuta, trebuie prevazute,inaintea duzei, pe portiunea dreapta, piese speciale, cu goluri mici in lung, pentru linistirea vartejurilor, ceea ce duce la o marire a inaltimii jetului cu 8-10% . Aceste duze pot fi fixe (fig 1a) sau articulate (fig1b).

Jetul de apa in forma de “lalea “ se obtine cu o duza cilindrica in care se monteaza o piesa conica din cupru prevazuta cu filet (fig 2), astfel ca, prin insurubare se poate regla marimea lalelei de apa.

Jeturile de apa dispersate (aerate) drepte (fig 3a) sau rasucite (fig. 3b) se obtin cu duze functionand cu amestec apa-aer, in care aerul este aspirat pe conturul lateral datorita depresiunii create prin efectul de ejectie al fluidului de antrenare, care este apa sub presiune introdusa printr-o duza montata in interiorul unui cilindru.

Pentru realizarea jeturilor rasucite se utilizeza duze ghintuite care au in interiorul lor unul sau doua canale in forma de spirala (fig. 4).

Observații:

Universitatea „Politehnica” Timişoara

Facultatea de Construcţii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiu Functionare Fantana Arteziana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 173 cuvinte
Nr caractere:
25 112 caractere
Marime:
161.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Retezan Ioan
Sus!