Lucrări de terasament

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Metodologia aplicata lucrarilor de terasamente pentru constructia si reabilitarea autostrazii includ conditiile tehnice ce vor fi indeplinite in timpul constructiei pentru executarea debleurilor, rambleurilor, transporturilor, compactarii, nivelarii şi finisarii lucrărilor, precum şi controlul calităţii şi condiţiile de acceptare.

La executarea terasamentelor se vor respecta prevederile, standardele şi normele în vigoare, in conformitate cu specificatia tehnica.

Inainte de inceperea lucrarilor de terasamente, laboratorul va stabili tipurile de soluri potrivite pentru terasamente, in conformitate cu prevederile specificatiilor tehnice.

Lucrarile vor fi controlate si supervizate pentru obtinerea gradului de compactare cerut , in conformitate cu criteriile stabilite la realizarea tronsonului de proba.

Materialele pentru terasamente vor fi transportate din zona de sapaturi sau din groapa de imprumut cu autocamioanele basculante (15 m.c ) direct in zona de umplutura si vor fi imprastiate uniform cu buldozere (175-370 CP) si nivelate cu autogredere (150 – 215 CP).

Compactorii vibratori (10 – 17 tone) vor executa un numar de treceri peste pamantul imprastiat, numar de treceri stabilit pe baza tronsonului de proba.

Pamantul pentru executia terasamentului este adus treptat pe platforma drumului, imprastiat si egalizat la grosimea optima solicitata la compactare pe toata latimea platformei.

Suprafata compactata are la sfarsitul zilei o panta dinspre centrul drumului catre margine pentru a evita stagnarea apelor pluviale.

Terasamentele nu pot fi executate cand pamanturile sunt inghetate, contin gheata, zapada sau continutul de umezeala nu se afla in limitele necesare realizarii compactarii optime. In timpul construirii terasamentelor, temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 10 C.

Executia umpluturilor de pamant pentru realizarea terasamentelor la drum, presupune si o pregatire a terenului natural de sub umplutura, asternerea si compactarea materialelor aprobate in zonele de drum, acolo unde materialele necorespunzatoare au fost indepartate.

Dupa obtinerea dreptului de posesie a santierului, vom incepe curatarea terenului ca lucrare pregatitoare pentru terasamente.

Procedura de curatare este prezentata mai jos:

Natura lucrarilor Inspectie sau aprobare solicitata Descriere

Pamantul initial Masurari de teren

Decizii privind nivelul initial de pamant inainte si dupa curatarea terenului.

Masuratori de teren privind nivelul initial al pamantului.

Inaintarea rezultatului Consultantului.

Curatarea santierului Inspectie Toate activitatile cu privire la curatarea terenului, scoaterea radacinilor, taierea copacilor, demolarile vor fi inspectate si aprobate de Consultant.

Indepartarea vegetatiei, grohotisului, lemnariei, copacilor si a radacinilor.

Demolarea si evacuarea structurilor.

Evacuarea grohotisului si a fundatiei ramase dupa indepartarea caselor si a altor structuri.

Se va inainta planul de evacuare a materialului strans in urma curatarii si se va indica locul adecvat depozitarii acestuia, care trebuie sa fie in conformitate cu Legea mediului si sa aiba si aprobarea Consultantului.

Solul este clasificat drept „bun” si poate fi utilizat in orice tip de climat si conditii hidrologice, pentru orice inaltimi de terasamente, dar utilizand o tehnologie adecvata pentru compactare.

Apa utilizata pentru compactare nu contine impuritati sau substante chimice.

Finisarea si compactarea patului drumului se poate face numai dupa verificarea corespunzatoare a terenului, care trebuie sa aiba caracteristicile avute in vedere la intocmirea proiectului.

Se va efectua scarificarea si nivelarea terenului si se va face compactarea, realizand cotele prevazute in plansele de executie , cu un autogreder de pana la 175 CP.

Solul sub taluz va fi compactat la adâncimea de minim 30 cm.

Inaintea începerii umplerii pământului pentru taluz, vor avea loc verificări pentru descoperirea deformării, în conformitate cu CD 31-94.

Terasamentele trebuie construite cu straturi uniforme suprapuse, paralele cu linia proiectului, pe întreaga lăţime a platformei şi la lungimea potrivită a procesului tehnologic aprobat, evitându-se variaţiile de segregare, ale granulometriei şi ale conţinutului de umezeală.

Dacă apar dificultăţi deosebite, straturile de pământ pot avea o grosime mai mică. Terasamentul se va realiza atunci cu câteva benzi învecinate, care acoperă întreaga grosime a terasamentului. Diferenţa de înălţime dintre cele două benzi învecinate nu trebuie să depăşească grosimea maximă permisă.

Pământul adus pe platformă este împrăştiat şi nivelat pe toată lăţime acesteia, la grosimea maximă e compactare, respectându-se cât mai îndeaproape profilul longitudinal final.

Suprafaţa fiecărui strat intermediar, care va avea o grosime de compactare optimă, va fi plană şi cu o înclinaţie transversală de 3-5% înspre exterior.

Umplerea şi compactarea trebuie realizate la conţinutul optim de umezeală. De aceea, se vor lua toate măsurile potrivite pentru a aduce conţinutul umezelii aproape de optim , fie prin întreruperea şi amestecarea solului cu umiditate excesivă şi lăsarea acestui ala uscat în aer sau tratarea lui cu var pentru reducerea conţinutului de umezeală, sau prin scarificarea, ruperea, împrăştierea şi apoi udarea solului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrari de Terasament.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 754 cuvinte
Nr caractere:
16 134 caractere
Marime:
48.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!