Instalații de stingere cu ceață de apă

Extras din referat:

PREZENTARE PROIECT

CAPITOLUL I

NOŢIUNEA DE INCENDIU ŞI STINGEREA INCENDIILOR CU APĂ

Incendiul este o ardere iniţiată de o cauză definită, cu sau fără voia omului, scapată de sub control, care distruge bunuri materiale, pune în pericol viaţa persoanelor şi a animalelor.

Focul reprezintă manifestarea unei reacţii chimice ce poartă numele de combustie (ardere), caracterizată prin degajare de căldură însoţită, de regulă, de fum şi lumină.

Această reacţie apare la interacţiunea a două elemente – combustibil şi oxigen – în prezenţa unui iniţiator: căldură. Odată iniţiată, reacţia chimică generează ea însăşi căldură şi continuă atât timp cât există suficient oxigen şi combustibil (reacţie continuă) – ardere autoîntreţinută. Schematic, această interacţiune dintre oxigen, substanţa combustibilă şi căldură este exprimată prin aşa numitul “triunghi al arderii”.

CAPITOLUL II

PULVERIZAREA APEI

Prin refularea unui litru de apă sub formă de jet compact asupra focarului se produc picături mari, care acoperă în total o suprafaţa de 1 m2; la formarea unor picături cu diametrul de 1 mm, suprafaţa lor de acţiune se măreşte la 6 m2, iar la un diametru al picăturilor de 0,1 mm sau mai mic, suprafaţa picăturilor obţinute dintr-un litru de apă ajunge la 600 m2 sau mai mult.

Micşorarea dimetrului picăturii de apă până la 0,01 mm face ca apa să fie pulverizată sub formă de ceaţă de apă.

Deci cu cât diametrul picăturilor este mai mic cu atât suprafaţa de contact dintre agentul de stingere (apa) cu flăcarile şi produsele de ardere este mai mare având ca efect principal de stingere răcirea.

Modul de formare al picăturilor în funcţie de viteza de refulare a jetului şi a diametrului orificiului de refulare.

MODUL DE REALIZARE A STINGERII UTILIZÂND CEAŢA DE APĂ

Stingerea se realizează datorită efectelor pe care le are ceaţa de apă asupra focarului, acesstea sunt:

Efectul de răcire;

Prin diametrul mic şi suprafaţa mare a picăturilor de apă se produce un proces intens de răcire al suprafeţelor care ard Tot odată ceaţa de apă are şi efectul de udare a suprafeţei combustible. Răcirea flăcării de ceaţa de apă este datorită faptului că un mare procentaj din picăturile de apă intră în focar şi se evaporă rapid. Focul se va stinge când temperatura iniţială este redusă adiabatic la o temperatură mai mică, în acest fel rezultă terminarea procesului de reacţii de combustie între amestecul combustibil-aer

Efectul de reducere a conţinutului de oxien;

Picăturile de apă sunt încălzite şi se transoformă în abur, în timp ce volumul lor se măreşte de mai mult de 1600 de ori faţa de cel original. Această creştere considerabilă a volumului, practic izolează focarul cu o perdea de abur care are rol de a izola focarul de oxigen.

Efectul de absorbţie al fumului (spălarea fumului);

Picăturile fine de apă care sunt în suspensie sunt capabile să dizolve şi să absoarbă o parte din gazele de ardere şi particulele de funingine rezultate în urma proceselor fizice şi chimice.

CAPITOLUL III

INSTALAŢII DE STINGERE CU APĂ

Tipuri de instalaţii de stingere

Instalaţii cu drencere

Instalaţii cu sprinklere

Instalaţii cu apă pulverizată;

Instalaţii cu ceaţă de apă;

Sistemul de stingere cu ceaţă de apă este o alternativă a altor sisteme: haloni, CO2, sprinklere. Apa pură, sub formă de ceaţă are capacitatea de a stinge incendii de mare putere calorică: focuri de lichide inflamabile, gaze(solvenţi, hidrocarburi), focuri izbucnite la echipamentele electronice, cabluri, lemn, hârtie.

CAPITOLUL IV

INSTALAŢII DE STINGERE CU CEAŢĂ DE APĂ

Schema de principiu a instalaţiei de stingere cu ceaţă de apă şi componentele acesteiea

1- sursa de alimentare cu apă; 2 - rezerva de apă necesară stingerii incendiilor cu ceată de apă;

3 - staţia de pompare a apei (din rezervoarele de stocare, prin reţeaua de conducte, la duzele de pulverizare); 4 - reţeaua de conducte de alimentare cu apă a duzelor de pulverizare; 5- duze de pulverizare a apei; 6 - armături, aparate şi dispozitive de comandă, siguranţă si control; 7 - instalaţia proprie de detectare, semnalizare şi comandă în caz de incendiu; 8 - sursele de alimentare cu energie electrică.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalatii de Stingere cu Ceata de Apa.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Marime:
1.68MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Serban Manuel
Sus!