Instalații de Agrement în Turism

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Componența unei instalații pe cablu de persoane 3
1.1 Componentele unei cabine de teleferic 3
2. Cablurile instalatei 5
2.1 Considerente generale 5
2.2 Condiții tehnice pe care cablurile de funiculare
(teleferice) trebuie să le îndeplinească 5
2.3 Definiție. Clasificare și părți componente 5
2.4 Cablul purtător. Cablul tractor 7
2.5 Grupul motor. Viteza de deplasare 8
2.6 Stâlpii metalici 8
3. Inspecţia tehnică şi revizia instalaţiei pe cablu 9
4. Webografie 10

Extras din referat:

1. Componența unei instalații pe cablu de persoane

Orice instalație pe cablu, de persoane in acest caz, se compune din următoarele categorii: - stațiile de plecare și de sosire (amenajate corespunzător pentru deservirea utilizării accesului de persoane); - traseul sau calea telefericului, reprezintă acea linie dreaptă sau parabolică care unește stațiile de capăt formând calea aeriană de circulație a vehiculelor: - calea aeriană formată din cablurile de oțel-cele 2 cabine pentru persoane de capacitate diferită conform criteriilor tehnologice de transport; - pilonii de susținere, dacă există; - partea mecanică de acționare a instalației;

1.1 Componentele unei cabine de teleferic

Întâlnim la o instalație pe cablu următoarele componente sau elemente (ne vom referi strict la teleferice și nu la celelalte tipuri de transport pe cablu):

• calea de rulare : formată din unul sau 2 cabluri purtătoare și un cablu tractor care tehnic are 2 denumiri în funcție de poziția lui ancorat la telecabină și anume: cablu tractor care trage telecabina spre înălțime se numește cablu tractor ; iar cel care e tras de telecabina care urcă se numește contracablu Cablurile pe care rulează cele 2 telecabine se așază pe piloni la o distanță tehnologică, dimensionată din condițiile de gabarit și de transport ale instalației, care se numește encartament.

• Rolele : sunt rolele constitutive ale telecabinei care rulează pe cablurile purtătoare. Rolele au un mecanism de blocare, de frânare în cazul în care excepțional, cablul tractor sau contracablul s-ar desprinde din bateria rolelor.

• Susținerea cabinei : este partea metalică care prinde structura metalică a cabinei prin metode speciale și sigure de role și de partea adiacentă acesteia. Ea este o structură metalică asimetrică de câțiva metrii înălțime pentru facilitatea cabinei la stâlpi, care se stabilește în așa fel încât să nu lovească cablul în punctul cel mai abrupt de pe instalație. Se prevede și o scară metalică pentru a facilita personalul instalației la revizii periodice și la accesul ușor la elementele telefericului sau a trecerii pe stâlpii metalici.

• Cabina : este cabina metalică care transportă pasagerii. Are diferite dimensiuni în funcție de cerințele instalației. Poate varia de la minim 6 persoane până la 200 de persoane Cabina este prevăzută cu un loc de evacuare forțată în cazul blocării acesteia pe traseu, iar pasagerii sunt lăsați prin acel loc din pardoseala cabinei pe un sac special până pe sol.

2. Cablurile instalatei

2.1 Considerente generale

Cablurile sunt elementele principale la o instalație pe cablu iar dimensionarea acestora se face în funcție de multe caracteristici și condiționări. Destinațiile ce le au aceste cabluri fac ca solicitările la care ele sunt supuse să difere și putem distinge două tipuri de eforturi: la cablurile purtătoare efortul principal este de întindere, iar secundar cel de încovoiere sub acțiunea roților cabinei; iar la cablurile trăgătoare efortul principal este de încovoiere, din cauza căii de rulare peste role, șaibe, tamburi, etc, iar cel secundar de întindere. Cablurile sunt supuse și la sarcini dinamice datorită șocurilor care provoacă presiuni de contact, mari.

2.2 Condiții tehnice pe care cablurile de funiculare (teleferice) trebuie să le îndeplinească

- suprafață exterioară netedă care să asigure deplasarea ușoară fără șocuri a cabinei și a rolelor acesteia; - ridigitate tranversală suficientă de mare pentru a putea suporta presiunile locale ce iau naștere sub roțile telecabinei încărcate sau goale; - flexibilitatea suficient de mare pentru a permite înfășurarea pe șaibe, role fără uzuri sau distrugeri însemnate: - durabilitate mare în construcții. Durata de exploatare a cablurilor este legată de condițiile de calitate și omogenitate a materialului de structură, de acțiunea sarcinilor operaționale ce le solicită și de mediile ambientale în care ele lucrează.

2.3 Definiție. Clasificare și părți componente

Cablurile sunt elemente sau organe flexibile de susținere și tracțiune formate din fire de sârmă sau mănunchi de sârme (toroane) răsucite în jurul unei inimi centrale într-unul sau mai multe straturi suprapuse. Se folosesc în construcțiile de mașini, la malinile de ridicat, la podurile suspendate ți la instalațiile de transport pe cablu. Se clasifică în:

• cabluri rotunde sau plate (după forma secțiunii ransversale)

• cabluri cu toron rotund sau toron profilat de diferite forme (după forma toronului)

• cabluri cu inimă vegetală, metalică independentă, din material sintetic, inimă de material textil, inimă minerală (după materialul din care este executată inima cablului)

• cabluri cu înfășurare dreapta-stânga, stânga-dreapta, stângă sau dreaptă (după sensul de înfățurare a cablurilor și toroanelor)

• cabluri închise, semiînchise sau deschise (după STAS 1513-74)

• cabluri compuse care poti fi duble sau triple (STAS 2693-73)

La teleferice se folosesc cablurile purtătoare de tipul celor închise cu suprafață plană. Cablurile se lubrifiază înm acord cu fișa tehnologică a materialului metalic. Se recomandă folosirea cablurilor cu rezistență mare la rupere și la uzură iar acest lucru în îndeplinesc cablurile simple de secțiune închisă.

Observații:

Universitatea Transilvania din Braşov

Facultatea de Alimentaţie şi Turism Specializarea: IMIT

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalatii de Agrement in Turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 977 cuvinte
Nr caractere:
10 418 caractere
Marime:
54.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Croitoru Alexandru
Sus!