Evoluția materialelor de construcții

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere .3
2.Materiale folosite la constructia caselor .5
3.Concluzii .12
4.Bibliografie .15

Extras din referat:

Capitolul 1

Se crede ca prima structura artificiala folosita ca adapost a fost construita in Africa de Est de catre homo habilis acum aproape 2.000.000 de ani ,constand din pietre stivuite pentru a tine crengile de copaci in loc folosite ca acoperis.Un aranjament similar de pietre de forma circulara ,considerat vechi de 500.000 de ani a fost descoperit la Terra Amata,langa Nisa (Franta).Alte habitate umane;

- o structura similara unui cort intro pestera in apropiere de Grotte du

Lazaret,Nissa,Franta

- o structura cu acoperis sustinut de scanduri,descoperita la Dolni

Vestonice,Republica Ceha de acum 23.000 de ani.Zidurile erau din

pietre si blocuri din lut.

- mai multe colibe din oase de mamut au fost descoperite in Europa de

Est si Siberia.Oamenii care le-au construit erau vanatori de mamuti

Specializati.Asemenea colibe s-au gasit pe Valea Niprului,in Ucraina,in

Moravia (Republica Ceha) si in sudul Poloniei.

- un cort din piei de animale de acum 12.000 – 17.000 de ani a fost

descoperit la Plateau Parain,Franta.

Cea mai veche forma de locuire permanenta in regiunea Olteniei o reprezinta bordeiul care are o forma mai putin grupata.Aceasta forma de locuire apare inca din neolitic putand fi considerata cea mai convingatoare forma de adaptare la mediu a unei populatii sedentare.Bordeiul era o locuinta semiingropata;desimea lor era influentata de lipsa padurii din zona de campie a Olteniei.Astazi ele apar in aceasta zona ,doar ca locuinte temporare pe timpul verii in zona legumicola de pe Valea Oltului.

Argeaua este o alta forma de locuire care de fapt reprezinta o cladire anexa a bordeiului (rezervata pentru tesut sau pentru adapostul stupilor iarna).

Bordeiul a fost locuinta stabila a zonei de campie din Oltenia si chiar a Olteniei subcarpatice acoperita cu paduri I timp ce argeaua avea sa capete atat ca folosinta cat si ca inteles numele de locuinta temporara.Din aceasta cauza termenul de argea avea sa dispara fiind inlocuita de alti termeni de regula straini:coliba,odaie,conac etc.

Patrunderea in vorbire a termenilor noi – de diferite origini – se explica prin faptul ca populatia a adoptat forme noi de constructii la suprafata cu functii de locuinte sezoniere ori periodice,care le-au inlocuit pe cele vechi facute in pamant,iar odata cu aceasta a imprumutat si cuvintele care le desemnau.

Casa sau forma ei mai saracacioasa si mai veche,coliba ,reprezinta asezarea permanenta intalnita si astazi in satele din Oltenia.

Ea se deosebeste de bordei si argea prin faptul ca este construita la suprafata,pe cand celelalte erau construite in pamant.

Capitolul 2

2.1.In aproape toate colturile lumii,natura ne-a furnizat intotdeauna o varietate larga de materiale pe care sa le putem folosi atunci cand dorim un asezamant.De la materialele reciclabile precum copacii si paiele si pana la pietre si nisip,ale caror resurse par inepuizabile paleta materialelor de constructie este foarte diversa.

Un material foarte pretuit este argila,intrebuintata atat pentru constructia peretilor ,cat si a pardoselilor.Amestecul din argila ,nisip paie si ingrasamant natural se aseaza in forme dreptunghiulare formand chirpiciul ,care apoi este folosit in ridicarea zidurilor sau pentru pardoseli.

Chirpiciul este un material de constructie vechi,existenta acestuia fiind datata la anul 7000 I.Ch. cand era cunoscut sub deumirea araba de “ at-tub” (caramida din pamant).Sunt chiar referiri biblice la procedeul care presupune amestecul dintre paie si lut in vederea constructiilor.

Primele case construite in Oltenia erau facute din chirpici;acest tip de case se mai intalnesc inca pe unele locuri,totusi cele mai multe case din chirpici servesc ca adapost pentru animale.

Observații:

Referatul a fost prezentat in cadrul facultatii de constructii civile Craiova

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Materialelor de Constructii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 562 cuvinte
Nr caractere:
20 461 caractere
Marime:
20.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Ludmila Sass
Sus!