Deșeurile Provenite din Activitățile de Construire și Demolare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

. INTRODUCERE 3
2. DATE STATISTICE 4
3. Legislaţia UNIUNII EUROPENE Transpunerea în legislaţia din România 7
4. Valorificarea molozului din constructii si demolari 11
5. Concluzii 19
6. Bibliografie 20

Extras din referat:

1.INTRODUCERE

Gestionarea deseurilor reprezinta una dintre problemele importante cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste protectia mediului. Aceasta se refera la activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a acestora. Datele privind gestionarea deseurilor in Romania fac distinctive intre 2 categorii importante de deseuri:- deseuri municipal si asimilabile din comert, industrie si institutii, deseuri din constructii si demolari si namoluri provenite de la statiile de epurare orasanesti;-deseuri de productie.

Dintre deşeurile municipale, voi trata în acest proiect deşeurile din construcţii şi demolări. Cantitatea de deseuri provenite din constructii si demolari generate in Romania este relative scazuta, dar se procnozeaza o crestere, determinata de dezvoltarea economica a tarii.

Amestecuri de deseuri beton, căramizi, tigle si materiale ceramic se referă la amestecurile de deseuri provenite de la constructii si demolări ce nu contin substante periculoase. Acest tip de deseuri se încadrează în categoria deseurilor din constructii si demolari. Aceste amestecuri de beton, cărămizi, tigle si materiale ceramice mai poarta numele de moloz.

Figură 1. Moloz provenit din demolari

Molozul este materialul de construcţie, (cărămizi, mortar, tencuială) provenit din demolarea clădirii si este clasificat astfel:

Moloz mineral neîncărcat poate fi supus, după o mărunţire corespunzătoare şi respectându-se cerinţele minimale privind granulaţia, unei valorificări în construcţia de drumuri, ca şi ca material de umplere. Pentru materialul care nu se caută, se recomandă depozitarea în zone speciale de la deponiile de materiale inerte;

Molozul încărcat conţine substanţe care pot polua solul şi apa freatică. Amintim aici diverse elemente de echipamente şi instalaţii, zidărie de la coşurile de fum, materiale izolante, de vopsit, de lipit (de ex. bucăţi de lemn) cu impurităţi organice şi anorganice. Până când vor fi create în România posibilităţile corespunzătoare de tratare şi prelucrare, în privinţa depozitării acestui moloz sunt valabile aceleaşi cerinţe ca şi pentru pământul încărcat. In privinţa tipului de încărcare, ar trebui să se realizeze o separare în funcţie de tipul de încărcare.

Betonul este un amestec de ciment si agregate. Este unul din cele mai utilizate materiale de constructie, iar atunci când este tratat ca deseu, ca urmare a demolarii cladirilor, podurilor, sau drumurilor, poate fi un deseu în cantitate apreciabila.

2.DATE STATISTICE

Conform raportărilor statistice în anul 2006 la nivelul întregii ţări au fost colectate circa 475.000 tone deşeuri din construcţii şi demolări, cantitate care a fost în întregime eliminată prin depozitare.

Generarea deşeurilor din construcţii şi demolări este un proces delimitat în timp. Cantităţile generate depind strict de mărimea construcţiei demolate, iar în cazul şantierelor de construcţii depind de disciplina tehnologică (construirea cu generarea unor cantităţi reduse de deşeuri). Generarea acestora este un proces cu caracter discontinuu.

Monitorizarea cantităţii generate şi gestionate de deşeuri din construcţii şi demolări este un proces dificil, având în vedere existenţa a mii de mici antreprenori care efectuează aceste operaţii. Mai mult, la ora actuală în România nu există un depozit pentru deşeuri din construcţii şi demolări, eliminarea acestor deşeuri realizându-se, de cele mai multe ori, pe amplasamentul depozitelor pentru deşeuri municipale solide

Observații:

UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deseurile Provenite din Activitatile de Construire si Demolare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
3 012 cuvinte
Nr caractere:
17 644 caractere
Marime:
1.77MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Cristina Ochinciuc
Sus!