Coșuri de fum

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Generalitati

Cosurile de fum sunt contructii speciale executate pentru evacuarea gazelor de ardere si asigurarea tirajului necesar. Ele se caracterizeaza prin inaltimea mare in raport cu dimensiunile sectiunii transversale. In ansamblurile industriale, cosurile de fum, impreuna cu castelele de apa si turnurile de racire, datorita inaltimii mari in raport cu celalalte constructii, deseori devin dominante; din acest motiv este necesar a se da o atentie deosebita locului de amplasare a lor car si aspectului arhitectural.

Primele cosuri de fum din beton armat au fost executate din beton monolit in cofraje fixe. Introducerea cofrajelor glisante si a prefabricatelor a largit tot mai mult domeniul de folosire a betonului armat la cosurile de fum.

Forma obisnuita a cosurilor de fum este cea tronconica. Cosurile de fum din elemente prefabricate au in general forma cilindrica. Forma tronconica prezinta fata de forma cilindrica urmatoarele avantaje esentiale: stabilitatea la rastunare mai mare, silueta trunchiului rezulta mai zvelta, imbunatatindu-se asteptul arhitectonic al complexelor industriale in mijlocul carora se gasesc cosurile de fum, rezistenta la actiunea vantului este mai redusa, materialele sunt distribuite mai rational pe intaltimea constructiei, ducand astfel la reducerea consumului de beton si armaturi, greutatea proprie se reduce, ceea ce se rasfrange favorabil asuprea costului fundatiei.

Inaltimea cosurilor de fum rezulta din conditii functionale; cosul trebuie sa asigure tirajul necesar evacuarii gazelor la o anumita inaltime de la nivelul terenului pentru a asigura protectia terenului si constructiilor invecinate de actiunea nociva a gazelor.

Temperatura gazelor la intrare in cos difera de la caz la caz. In functie de agregatele in care se face arderea combustibilului, sistemul de ardere si natura combustibilui folosit. Din acest punct de vedere se deosebesc:

- cosuri reci – la care temperatura t<100°C

- cosuri calde – la care temperatura este cuprinsa intre 100 si 300°C

- cosuri fierbinti – la care temperatura t>300°C

Pentru a feri betonul de actiunea agresiva a gazelor si actiunea temperaturilor mari, cosurile de fum din beton armat se izoleaza si se captusesc in interior cu caramida refractara, cu beton refractar sau uneori, cu caramida obisnuita. Intre beton si zidaria de caramida se creeaza un spatiu de 5…10 cm, care se lasa liber sau care se completeaza cu un material termoizolant in functie de temperatura de exploatare a cosului. Izolatia termica se calculeaza in asa fel incat temperatura la care se transmite la peretele de beton sa fie <100°C.

Temperatura limita la care pot fi folosite cosurile din beton armat este de 500°C; in cazul folosirii betoanelor refractare temperatura poate fi pana la 800°C.

La proiectarea cosurilor de fum este necesar a se da o mare atentie alcatuirii portiunii superioare de capat, deoarece aceasta zona este supusa continuu la actiunea distrugatoare a gazelor care sunt evacuate.

2. Alcatuire

Elementele componente ale cosurilor de fum sunt:

- corpul cosului cu izolatie termica si captuseala din zidarie;

- planseul deasupra cenusarului cu gratarul;

- cenusarul;

- fundatia;

- elementele anexe alcatuite din paratraznet, scari de acces, centuri de siguranta, balcoane de vizitare si sisteme de semnalizare.

3. Accesorii

Cosurile de fum sunt prevazute cu urmatoarele accesorii:

- balizaj optic realizat pentru ziua prin vopsire, iar pentru noapte printr-o lumina rosie;

- paratraznet legat cu doua cabluri la pamant;

- scari si platforme metalice, protejate contra coroziunii;

- filtre mecanice sau electrice pentru cenusa volanta (masura de protectie impotriva poluarii).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cosuri de Fum.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 985 cuvinte
Nr caractere:
17 839 caractere
Marime:
1.19MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!