Concepte Moderne în Geotehnică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Transportul rutier este cel mai important mod de transport la suprafaţă în Europa şi este esenţial pentru dezvoltarea sociala şi economică. Multe milioane de euro se cheltuiesc în fiecare an pe problemele de transport european, iar majoritatea problemelor sunt în legătura cu infrastructura şi suprastructura drumurilor. Investiţia în construcţia de drumuri şi întreţinerea lor este foarte mare şi orice îmbunătăţire va avea un efect semnificativ în general în eficienta mobilităţii în Europa.

Scopul tezei de doctorat cu tema „Probleme de calitate şi riscul la execuţia structurilor rutiere” este de a identifica, cuantifica, preveni şi clasifica problemele legate de calitatea materialelor şi riscul realizării produsului final.

Ultimele decade au fost marcate de apariţia şi folosirea pe scară din ce în ce mai mare a unor materiale noi cunoscute sub denumirea de geosintetice. Fără exagerare se poate afirma că apariţia acestor materiale a produs o revoluţie în concepţia, proiectarea şi execuţia de infrastructură. La construcţia de drumuri materialele geosintetice se folosesc atât la realizarea terasamentelor (armare, anticontaminant, drenare, protecţia taluzelor, etc.) cât şi la structurile rutiere (ranforsare, antifisură, etanşare, anticontaminant, etc.).

2. GNERALITĂŢI,

2.1. Definiţia materialelor geosintetice

Geosintetice (materiale geosintetice) sunt produse cu structură plană realizate din materiale polimerice şi care sunt utilizate împreună pământurile, rocile sau alte materiale în domeniul construcţiilor.

2.2. Principalele tipuri de materiale geosinteteice – definiţii

Definiţiile principalelor tipuri de materiale geosintetice sunt conform terminologiei IGS.

2.2.1. Geotextile

Geotextilele sunt ţesături permeabile realizate din fibre sau fire textile. Marea majoritate sunt realizate din fibre sintetice, dar există şi geotextile realizate din fibre naturale (iută, de exemplu). Polimerii utilizaţi sunt polipropilenă, poliesterul şi poliamida sub formă de fibre sau fire (monofilament, multifilament, etc.)

Geotextilele pot fi: ţesute, neţesute, tricoturi, consolidate prin interţesere sau termosudare. Sunt utilizate în special pentru funcţiile hidraulice.

2.2.2. Geotextil înrudit

Un produs geosintetic este considerat ca fiind înrudit cu un geotextil dacă este un material geosintetic permeabil sub formă de bandă, folie sau similar care se utilizează în contact cu pământul în domeniul construcţiilor.

2.2.3. Geomembrane

Geomembranele sunt folii sintetice cu permeabilitate foarte redusă, alcătuite din materiale polimerice.

Sunt realizate în general sub formă de folii polimerice continue, dar pot fi obţinute şi prin impregnarea geotextilelor cu elastometri sau bitum. Principalii polimeri utilizaţi sunt policlorura de vinil (PVC) şi polietilena.

Geomembranele sunt utilizate pentru funcţia de etanşare (impermeabilizare).

2.2.4. Geogrile

Geogrilele sunt reţele polimerice regulate cu ochiuri suficient de mari (1÷10cm) pentru a permite pătrunderea materialelor granulare.

Sunt realizate în general din polietilenă (de înaltă densitate) sau polipropilenă, dar şi din poliamidă, poliester sau, mai recent, din poliamide aromatice (aramid) sau polivinilalcool.

Sunt utilizate în principal la ranforsarea masivelor de pământ (funcţia de armare).

2.2.5. Georeţele

Georeţelele sunt produse cu structură plană deschisă sub formă de reţea, formate din nervuri ce se intersectează sub diverse unghiuri.

Sunt în general realizate din polietilenă şi au ca funcţie principală drenajul lichidelor şi gazelor.

Sunt utilizate de regulă împreună cu un geotextil, geomembrană sau alt material care să prevină pătrunderea particulelor de pământ în interiorul reţelei.

Se pot include în această categorie şi produsele polimerice utilizate ca protecţie antierozională şi care pot prezenta sub diverse forme.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concepte Moderne in Geotehnica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 435 cuvinte
Nr caractere:
24 960 caractere
Marime:
44.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!