Clasificarea construcțiilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In constructii se folosesc diverse calsificari, deoarece un singur criteriu nu poate satisface, in general, toate necesitatile din constructii: documentare, prescriptii tehnice, proiectare, economie, planificare, organizare.

De regula, criteriile de clasificare sunt:

-functionala sau dupa destinatie;

-dupa calitate;

-dupa structura de rezistenta;

- dupa gradul de rezistenta la foc (incendiu).

a.Clasificarea functionala sau dupa destinatie

Aceasta clasificare grupeaza constructiile asemanatoare din punct de vedere al cerintelor functionale si al amplasamentului: in cladiri si in constructii ingineresti.

Cladirile reprezinta constructiile care adapostesc oameni sau alte vietuitoare, activitatea omeneasca si produsele muncii lor,facand posibila adapterea omului la varietatea mediului geografic. La aceste constructii, factorul om impune principalele cerinte tehnice.

Cladirile delimiteaza un spatiu inchissi se executa, in general, la suprafata terenului fiind impartite diferit in interior, in functie de scopul si destinatia lor.

In practica curenta clasificarea functionala d cladirilor este urmatoara:

-cladiri civile,in care intra: cladiri de locuit (individuale sau colective), cladiri publice si administrative (juridice, comerciale, administrative), cladiri social-culturale (teatre, cinematografe, unitati de invatamant, biblioteci, constructii sportive).

-cladiri industriale, in care intra: cladiri de productie (uzine, fabrici, ateliere), pentru deservirea productiei (magazii, rezervoare, centrale, silozuri).

-cladiri agrozootehnice, in care intra: cladiri pentru adapostirea animalelor, constructii legumicole (sere, rasadnite), cladiri pentru adapostirea inventarului agricol, a produselor agricole (ateliere, remize, magazii).

Constructiile ingineresti cuprind toate celelalte constructii care nu se incadreaza in categoria cladirilor si anume: cai de comunicatie, lucrari de arta (poduri, tuneluri, viaducte), constructii hidrotehnice, cosuri de fum, turnuri de televiziune, conducte de apa, gaze, canal, linii de transport al energiei electrice.

b.Clasificarea dupa calitate.

Aceasta clasificare este determinata de:

-durabilitatea si gradul de rezistenta la foc ale principalelor elemente de construcie;

-cerintele de exploatare, referitoare la normele de: suprafata, inaltime si volum, gradul de confort, izolare,instalatii, dotari, calitatea lucrarilor de finisaj, durata de serviciu.

Din punct de vedere, constructiile ingineresti si cladirile se impart in trei clase de calitate dupa cum satisfac: cerinte ridicate, medii sau obisnuite.

c.Clasificarea dupa structura de rezistenta.

Din acest punct de vedere constructiile sunt alcatuite din:

-structuri cu pereti portanti realizati din: lemn, zidarii diverse, beton armat monolit (diafragme) sau beton armat prefabricat (panouri mari).

-structuri cu schelet portant (cadre) realizat din beton armat monolit, beton armat prefabricat sau schelete metalic.

- structuri speciale, considerate astfel dupa modul de alcatuire, destinatie, dificultati de proiectare, mod de executie, materuale utilizate. Asemenea structuri sunt numeroase si se pot realiza cu arce, placi curbe subtiri, cu acoperisul suspendat pe cabluri sau se pot intalni la silozuri, buncare, rezervoare, castele de apa, cosuri industriale de fum, turnuri de racire.

Alcatuirea generala a cladirilor.

Orice cladire are o destinatie precizata si indeplineste o serie de functii complexe si variate.

In alcatuirea functionala a unei cladiri, fiecare spatiu isi are utilizarea si functile lui specifice. Fiecare spatiu isi are relatiile lui cu celelalte spatii, relatii care pot fi de vecinatate, de legatura sau de separare.

Spatiile din cladiri, care indeplinesc un complex de functiuni bine determinate, constitue un element functional, si acestea sunt:

-camere de locuit, bai, bucatarii, la locuinte;

-sali de mese, baruri, bucatarii, la restaurante;

-camere de cazare, receptie, saloane, baruri, la hoteluri;

-camere de spitalizare, laboratoare, salii de tratament, la spitale;

-spatii de fabricatie la hale industriale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clasificarea constructiilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 234 cuvinte
Nr caractere:
8 118 caractere
Marime:
11.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
constructii, cladiri
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!