Asamblări nedemonatabile

Extras din referat:

ASAMBLARI NEDEMONTABILE

Din categoria asamblarilor nedemontabile cele mai uzuale sunt asamblarile nituite, asamblarile sudate, asamblarile prin lipire si incleiere.

La capitolele 11 si 16 s-au prezentat notiunule referitoare la nituirea metalelor respectiv tehnologia sudarii. In cele ce urmeaza se vor prezenta notiuni referitoare la asamblarile prin nituire, asamblarile sudate si asamblarile prin lipire si incleiere.

ASAMBLARILE PRIN NITUIRE

In functie de tipul productiei, nituirea poate fi executata manual sau mecanic, iat in functie de diametrul tijei nitului, ea se poate executa la cald sau la rece. In general, la otel, cand tija nitului are un diametru sub 6 mm, nituirea se poate face la rece, iar cand are un diametru mai mare, la cald.

Nituirea manuala in general este o operatie costisitoare care cere un volum mare de munca avand totodata o productivitate mica.

Pentru acest motiv se recomanda ca oriunde este posibil, ea sa se execute mecanizat, folosind dispozitive si utilaje speciale care usureaza munca si maresc productivitatea (ciocane pneumatice, electrice, prese etc.)

Nituirea continua sa ramana un procedeu destul de raspandit pentru realizarea imbinarilor supuse unor eforturi dinamice mari, precum si acolo unde nu se poate aplica sudura datorita dificultatilor ce o insotesc. Astfel, nituirea ramane inca principalul procedeu de asamblare in constructia de avioane precum si in unele constructii metalice etc.

In plus, trebuie adaugat ca elementele imbinate prin nituire pot fi demontate prin distrugerea niturilor, transportate si asamblate din nou in timp ce constructiile sudate nu permit acest lucru decat in unele cazuri izolate date fiind transformarile care au loc in material la locul taierii si sudurii ulterioare.

TIPURI DE NITURI

Inbinarile nituite se pot imparti in mai multe categorii dupa diferite criterii si anume:

Imbinari nituite:-dupa modul de executie(manuala, mecenizata)

-dupa starea tijei(la cald, la rece)

-dupa modul de asezare a tablelor(prin suprapunere

sau cu clipse/cap la cap/pe o singura parte-pe

ambele parti)

-dupa numarul randurilor de nituri(cu un singur rand

sau cu mai multe randuri; paralele, in zigzag)

-dupa numarul sectiunile de forfecare(cu o singura

sectiune, cu mai multe sectiuni)

-dupa destinatia asamblarii(de rezistenta, de

etansare, de rezistenta-etansare)

-dupa modul de formare a capului nitului(directa,

indirecta

- Niturile de rezistenta se aplica la constructiile metalice, unde conditia principala care se cere este transmiterea fortelor intre elementele respective.

- Niturile de etansare se aplica la constructia bazinelor, rezervoarelor sau diferitelor alte asemenea constructii, care nu sunt supuse unor eforturi deosebite. Avand in vedere scopul acestor nituri, ea se poate executa cu nituri mai subtiri decat cele folosite la nituirea de rezistenta insa ele trebuie dispuse mai des.

- Nituirea de rezistenta-etansare trebuie sa corespunda ambelor conditii. Asa cum s-a aratat si anterior insa;indiferent de tipul nituirii, este recomandabil ca nituirea sa fie inlocuita prin sudura ori de cate ori este posibil.

NITUIREA MECANICA

Ca si in alte operatii tehnologice din domeniul constructiilor de masini; tehnologia nituirii si utilajelor folosite sunt conditionate de tipul productiei. Astfel la productia individuala si in atelierele de intretinere si reparatii, se aplica nituirea manuala pentru realizarea unor imbinari care nu se pot efectua prin sudura din diferite motive. Nituirea se realizeaza manual sau mecanic, la cald sau la rece.

La capitolul 11s-a prezentat in mod detaliat tehnologia operatiei de asamblare prin nituire, urmand ca in continuare sa se prezinte modul de lucru la masinile de nituit.

Nituirea mecanica se executa la masinile de nituit obtinandu-se marirea productivitatii si imbunatatirea calitatii nituirii. Forta de nituire realizata cu astfel de masini este de 2000-8000 daN.

Masinile de nituit pot fi clasificate astfel:

Dupa procedeul de formare a capului de nit, in:

-masini de nituit prin ciocanire (ciocane de nituit), care pot fi fixe si transportabile;

-masini de nituit prin presare (prese de nituit), care pot fi in potcoava (fixe si amovibile) sau in cleste (fixe sau amovibile);

-masini de nituit prin rulare.

Dupa posibilitatea de deplasare,in:

-masini de nituit fixe;

-masini de nituit transportabile, care pot fi portative,

carosabile sau suspendate.

Dupa modul de actionare,in:

-masini de nituit hidraulice;

-masini de nituit pneumatice;

-masini de nituit hidropneumatice;

-masini de nituit electromecanice;

-masini de nituit electrohidraulice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asamblari Nedemonatabile.rtf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
rtf
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Marime:
1.11MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Nedelcu Niku
Sus!