Amprenta asupra apei - impactul omului asupra mediului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Abstract (în limba engleza)
1. Introducere.
2. Amprenta asupra apei în funcţie de produsele pe care le consumăm.
3. Reducerea amprentei asupra apei.
4. Concluzii.
5. Bibliografie.

Extras din referat:

ABSTRACT (ÎN LIMBA ENGLEZĂ)

Water is essential for life - not just human life, but all life forms on Earth. We use water for drinking, cooking, cleaning, waste disposal, transport, generating energy and maintaining ecosystems.

Most of the water on the Earth is reused time and again via the water cycle. Heat from the sun causes water to move from surface reservoirs – especially the oceans – to the air, then back to the Earth again in the form of rain and snow, and finally back to the ocean via streams and rivers.

A product’s water footprint is the total amount of freshwater used to produce and consume it. It is calculated by combining the total direct and indirect volumes of water used through the product’s lifecycle.

Our individual water footprint is the sum of the water footprints of all the goods and services we consume.

One the study revealed was that our pattern and volume of consumption has a direct impact on our water footprint. Someone who drinks a lot of coffee and regularly eats meat, for example, is likely to have a much higher water footprint than a vegetarian who drinks tap water.

Our water footprint makes the connection between the water we consume in our day-to-day lives and the issues of water scarcity and pollution that exist elsewhere in the world.

As more research is carried out and better information is made available we should be able to make even more informed choices about the products we buy.

Keywords: water footprint, environment, product.

1. INTRODUCERE

Apa este esențiala pentru viața – nu doar pentru viața omului, ci pentru toate formele de viața de pe Pamânt. Noi, oamenii, folosim apa pentru baut, gatit, curațenie, eliminarea deșeurilor, transport, generarea de energie și menținerea ecosistemelor. Dincolo de utilizarile directe ale apei, aceasta ne este necesara pentru a hrani solul și a cultiva culturi, astfel încât sa putem produce hrana care ne susține. Apa este esențiala pentru susținerea naturii: flora, fauna și ecosistemele depind toate de apa.

Conceptul de „amprenta de apă” a fost dezvoltat ca indicator de utilizare a apei în raport cu consumul acestei resurse. Amprenta de apă a unei ţări reprezintă volumul de apă necesar pentru producţia de bunuri şi servicii consumate de locuitorii ţării. Conceptul de amprentă de apă a fost introdus de Hoekstra în 2002, în analogie cu „amprenta ecologică” (noţiune introdusă în a doua jumătate a anilor 1990) care este definită ca suprafaţa de teren productiv şi a ecosistemele acvatice aferente necesare pentru a produce resursele utile, precum şi pentru a asimila deşeurile produse de o populaţie, la un anumit standard de trăi. Astfel, dacă „amprenta ecologică” defineşte suprafaţa necesară susţinerii vieţii, „amprenta de apă” indică volumul anual de apă necesară pentru a susţine o populaţie.

Amprenta de apă a unei naţiuni este un indicator al utilizării apei în ceea ce priveşte volumul şi modelul de consum. Este un indicator care arată cerinţa totală de apă a unei naţiuni şi este o măsură a impactului consumului uman asupra mediului natural al apei.

Amprenta de apă a unei naţiuni ia în considerare atât resursele interne de apă, cât şi consumul de apă din afara frontierelor sale. Amprenta internă de apă a unei naţiuni este volumul de apă utilizat din resursele interne pentru a produce bunuri şi servicii consumate de către locuitorii ţării. Amprenta de apă externă a unei ţări este volumul utilizat în alte ţări pentru a produce bunuri şi servicii importate şi consumate de către locuitorii ţării. Dependenţa internaţională de apă este substanţială şi are tendinţa să crească odată cu liberalizarea comerţului mondial. Se estimează că, în prezent, 16% din consumul de apă la nivel mondial este folosit pentru produsele exportate. Acest flux de apă, numit „apă virtuală”, poate fi considerat o sursă alternativă, mai ales pentru ţările cu un mare deficit de apă.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Twente, Olanda, amprenta de apa medie globala pentru fiecare consumator în perioada 1996-2005 a fost de 3800 l/zi (1385 m3/an). Media în cazul unui consumator german a fost de 3900 l/zi (1426 m3/an), iar în cazul unui consumator spaniol a fost de 6700 l/zi (2461 m3/an). Un consummator mediu danez a înregistrat o amprenta de 4500 l/zi (1635 m3/an), în timp ce în Polonia cifra a fost de 3800 l/zi (1405 m3/an).

Amprenta de apă a României este de 1734 m3/locuitor/an, la o rată a amprentei externe de 11%, iar a Ucrainei de 1316 m3/locuitor/an şi o amprentă externă de 5%.

Amprenta noastra de apa este suma amprentelor de apa ale tuturor bunurilor și serviciilor pe care le consumam.

Observații:

Referat la Disciplina opțională nr. 1: Termohidraulică și Ingineria Mediului

Student – doctorand: Ancuța Elena Sărdaru (Nichifor)

Conducător științific: Prof. dr. ing. Ioan Bica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amprenta Asupra Apei - Impactul Omului Asupra Mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 154 cuvinte
Nr caractere:
10 860 caractere
Marime:
209.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!