Amenajarea Teritoriului și Dezvoltare Regională

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Scurt rezumat
2.Cuvinte / expresii cheie
3.Date generale de identificare: elaboratori, consultanţi, referenţi, perioadă etc.
4.Obiective generale şi motivaţie, context care a generat studiul
5.Structura generală a studiului, etape de elaborare şi alte aspecte definitorii
6.Elemente metodologice, studii de caz, indicatori
7.Principalele idei şi rezultate ale studiului, relaţionări posibile cu alte studii
8.Concluzii cu caracter personal, relevanţă pentru românia, posibilităţi de utilizare
9.Bibliografie

Extras din referat:

1. SCURT REZUMAT

Politica analizeaza 5 capitale din europa centrala şi functionalitatea lor in relatie cu zona incojuratoare. Aceste oraşe sunt Bratislava, Budapesta, Viena, Praga şi Lubljana. Proiectul a pornit din dorinta administratiiilor locale ale oraşelor de a studia viitoarele cooperari şi competiţia intre ele şi cu metropolele invecinate. Unul din scopurile principale a fost să realizeze o analiză comparativă între oraşe şi aria inconjurătoare pentru a cunoaşte particularităţile şi asemănările între oraşe. S-a dorit realizarea unei imagini a dezvoltării urbane în Europa centrală.

În acest context, cei doi termeni analitici: metropolizarea şi policentricitatea, joacă un rol important ca elemente directoare în dezvoltarea metropolitană. Abordarea acestei politici a luat în considerare ambele concepte în contextul analizării celor 5 capitale europene.

De asemena se încearcă să determine relaţiile mutuale pentru a vedea în ce măsură ambele concepte ofera echilibru metropolizarii.

Ideea proiectului este de a analiza tendințele recente în dezvoltarea metropolitană și policentrică. Bazate pe probe, recomandările de politici vor fi elaborate pentru a stimula o dezvoltare teritorială coerentă pentru cele cinci metropole, precum și pentru teritoriul Central European, ca parte principala a regiunii Dunăre.

Ideea întregului proiect este de a analiza tendinţele recente în dezvoltarea policentrică şi metropolitană. Sunt elaborate politici pe baza dovezilor concrete, pe baza coeziunii teritoriale in cele 5 metropole şi a teritoriului Europei centrale ca o extindere a regiunii Dunarea.

2. CUVINTE / EXPRESII CHEIE

METROPOLĂ, DEZVOLTARE POLICENTRICĂ, ARIE DE INFLUENŢĂ, OBIECTIVE, POLITICI, STRATEGIE

3. DATE GENERALE DE IDENTIFICARE: ELABORATORI, CONSULTANŢI, REFERENŢI, PERIOADĂ

Studiul a fost elaborat de Universitatea tehnologica din Viena ca partener principal, împreuna cu Universitatea Szeged, Universitatea din Lubljana, Universitatea tehnilogică Slovak din Bratislava, Universitatea Charles din Praga , CEPS/INSTEAD ‐ Centrul de populaţie, sărăcie şi politici publice din Luxemburg, Politehnica din Milano, Studies, Luxembourg.

Pe lângă aceste instituţii au fost implicate departamentul de dezvoltare urbană a oraşului Viena ( actor principal), departamentul pentru coordonare sistemică spaţială a oraşului Bratislava, departamentul de planificare spaţială a oraşulu Lublijana, autoritatea de dezvoltare urbană a oraşulu Praga şi Studio Metropolitana, Nonprofit Ltd., Hungary.

Studiul a fost elaorat intre septembrie 2010 şi August 2012 şi a avut un buget de € 349 957.26

4. OBIECTIVE GENERALE ŞI MOTIVAŢIE, CONTEXT CARE A GENERAT STUDIUL

Obiectivul principal al politicii este de a identifica importanța legăturilor reciproce intre procesele de metropolizare și dezvoltare policentrică, precum și provocările și perspectivele de viitor a dezvoltarii urbane. Cercetarea empirică abordează relațiile structurale, funcționale și strategice, care sunt bazate pe concurență sau pe cooperare, care vizează cele cinci metropole cu teritoriul lor și zona - CED. Se doreste obţinerea:

- relația dintre dimensiunea metropolitană și condițiile prealabile pentru creșterea demografică

- impactul decisiv asupra cresterii demografice al funcțiilor metropolitane și policentricitaţii

- sensul de relații policentrice pentru dezvoltare metropolitană, la diferite niveluri spațiale

- caracteristicile policentricitatii rolul sistemelor policentrice la nivel metropolitan și contribuiţia la aspectul zonelor CED; factorii specifici de conducere sau împiedicare a dezvoltarii policentrice; relația reciprocă intre metropolizare şi policentricitate

Studiul a fost realizat din perspectiva câtorva concepte de dezvoltare: globalizare,policentricitate, dezvolare metropolitana raportate la contextul actual de dezvoltare şi evoluţie a oraşelor.

În condiții de "Formare a unui oraș Mondial" globalizarea este procesul prin care economia globală afectează oraşele și transformă dimensiunile lor sociale, economice și fizice in functie de rolul lor in ierarhia globală urbana (Friedmann, 1986; Sassen, 1991). Crucial pentru apariția unor sisteme urbane de specialitate este definirea rolurilor noi pentru orașe particulare sau grupuri de oraşe din ierarhia urbană la nivel mondial. Aceste orașe integrate in sistemele de oraș "funcționale" (adică transfrontaliere şi inter-regionale, rețele urbane) sunt, de asemenea, supuse procesului de formare a orașului Mondial - care afectează forma, structura şi dezvoltarea mediului urban. In plus, problema competitivității a câștigat in importanță in ultimii ani (Parkinson, 2003;Begg, 1999). Căderea Cortinei de Fier și procesul de integrare a modificat condițiile pentru dezvoltare urbană - in special pentru orașele din Europa Centrală. Noi oportunități și perspective pentru activitățile economice au apărut de-a lungul procesului de integrare, oferind pieței potențiale noi modele de mobilitate a forței de muncă și de capital. (Rodriguez-Pose, 2002). Prin urmare, presiunea concurenței a crescut cu globalizarea şi integrarea europeană.

Observații:

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amenajarea Teritoriului si Dezvoltare Regionala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 147 cuvinte
Nr caractere:
18 470 caractere
Marime:
3.49MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Conf. dr. arh. Gabriel PASCARIU
Sus!