Textul Administrativ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Argument : Se constata o lipsa de cunostente a normelor lingvistice si de redactare de texte in randul vorbitorilor si de a schimba intelesul limbii literare .

Am ales aceasta tema sa analizez textul administrativ deoarece imi plac mai mult adresarile oficiale decat cele prin care se merge pe ideea de a castiga increderea publicului si este alcatuit dupa o anumita schema.Doar dupa aceasta tema am inteles multe din partile unei redactarii pe care inainte nu le cunosteam si nu le acordam importanta in mod deosebit.

Textele pe care le-am analizat sunt luate din cartea doamne Olga Balanescu “Scrisori de afaceri” si textul de adeverinta care l-am ales este de la locul de munca Global Remote Services. adeverinta primita la cerere in urma unei interventii medicale

Invitatie : Balul absolventilor

INVITATIA reprezintă formularea unei dorinte de participare la un eveniment important din societate sau din viata particulară a unei persoane fiind o corespondenta protocolara.

Formula de introducere : ''au placerea de a va anunta ...''

Antetul care contine datele de identificare ale emitatorului ( absolventi facultatii X )

Adresare se face in mod direct unei persoane din cadrul conducerii ( Profesor , Director etc.)

Acest text convoaca anumite persoane la un eveniment de absolvire ( va avea loc la Restaurantul Z unde avem adresa si ora la care se va desfasura evenimentul ( str. , mijloc de transport, la ora 19 trecute fix ).

Textul invitatiei este scurt , la obiect si ofera detalii exact referitoare la evenimentul ales , este precizata data ( care aici lipseste ) , locatia ( restaurantul Z si ora 19 trecute fix ).

Avem aici si prezenta perioadei de absolvire ( patru ani de studiu intens)

La nivel lexical sau folosit abrevieri : ''str. ''

Se foloseste un vocabular potrivit pentru o invitatie ca de exemplu (scapand nevatamati-prea tare-din inclestarea celor patru ani de studiu intens).

La nivel morfologic se constata folosirea verbelor la modul invicativ si conjunctiv , timpul prezent.Textul este alcatuit pe axa temporala prezenta , se foloseste pluralul in loc de singular la persoana I cu scopul de a da impresia de siguranta si nu de eventualitate.

Se foloseste si pronumele personal : ''dumneavoastra'' si avem chiar si prezenta numeralelor ''19''.

In incheiere Emitatorul isi exprima dorinta de participare a Receptorului prin exclamatia : ''Se va face prezenta! Atentie la credite !'' . In aceasta invitatie avem prezenta functiei referentiale.

Formula de incheiere : '' Ai dumineavoastra supusi , Studentii absolventi'' .

Concluzie : Invitatia a carei exprimare este adesea peiorativă, plină de satiră şi umor, impregnată cu ticuri verbale, clişee lingvistice, elemente de jargon şi argou, etc.

Reclamatia / Scrisoarea de remediere

Reclamatia :

Aceasta reclamatie va fi redactata cu scopul de a obtine despagubiri materiale din partea receptorului si este la obiect prezentata de catre Emitator.

Reclamatia contine in coltul din dreapta sus numarul de inregistrare prin care se mentioneaza documentul dar si data la care a fost redactat ( nr. Inreg. 815/12.04.2000).

Antetul contine datele de identificare ale Emitatorului ( numele companiei , adresa , nr de tel si fax : Salonul de frumusete ''AFRO'' , Str. Stefan cel Mare 29 , tel/fax: 049 512 213 ).

La nivel lexical avem diverse abrevieri precum adresa , numarul de contact : str. tel , fax, S.C. , S.A., nr. inreg.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Textul Administrativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 943 cuvinte
Nr caractere:
11 588 caractere
Marime:
9.32MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!