Tehnici de ralatii publice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tehnicile si mijloacele de comunicare sunt nenumarate si nu depind decat de imaginatia specialistului in relatii publice. In fiecare zi, un astfel de specialist descopera o noua directie demna de urmat. in relatiile publice, orice tip de manifestare atrage atentia mass-media. Putem obtine acelasi efect folosind o demonstratie de strada la care participa cateva mii de indivizi sau pichetarea unei institutii publice de catre un singur individ, deghizat intr-o costumatie sugestiva pentru cauza sa. In publicitate am ajuns sa folosim ca suporturi publicitare ouale, bancile din parcuri, cosurile de paine, fatadele si zugraveala edificiilor publice. Astfel, in cazul planului nostru de campanie, trebuie sa gasim cel mai potrivit canal mediatic, respectiv cel mai bun mijloc de comunicare, prin care sa ne adresam publicului-tinta vizat.

Aceasta etapa permite alegerea acelei combinatii de actiuni si mijloace care va optimiza sansele de a influenta cunostintele, atitudinile si comportamentele publicurilor-tinta, permitand punerea in practica a strategiilor.

Pentru inceput, trebuie sa stabilim care este cea mai buna tehnica folosita pentru difuzarea unui anumit tip de mesaj catre un anumit public-tinta. Este mai bine sa folosim un post de radio sau sa organizam o expozitie? Scrisorile sunt oare eficiente, sau nimeni nu le citeste? Indivizii sunt zilnic tinta a sute de mesaje publicitare - mai sunt ei receptivi la acestea ?

Trebuie sa ne amintim ca o singura tehnica folosita nu va oferi solutii pentru toate problemele.

1. Tehnicile

In capitolul precedent, am vorbit despre doua tehnici fundamentale, comunicarea de masa si, respectiv, comunicarea personalizata. Fiecare dintre ele presupune, la randul ei, o serie de tehnici specializate. Vom face, in continuare, o trecere in revista a acestora.

. Comunicarea de masa

Comunicarea de masa vizeaza un public de masa, nediferentiat, in timp ce comunicarea personalizata se adreseaza unui public-tinta bine definit. Aceasta nu inseamna ca activitatile de comunicare de masa sunt lipsite de tinta, insa ele vizeaza mai degraba grupuri mari - definite sau nu -de persoane, fata de alte tipuri de comunicare.

Principalele tipuri de comunicare de masa sunt urmatoarele:

. Relatiile publice

Relatiile publice urmaresc crearea unui sentiment de incredere si simpatie intre o organizatie si publicurile acesteia. in acest scop se apeleaza la diferite modalitati de atragere a atentiei mass-media sau a publicului respectivei organizatii. in opozitie cu publicitatea comerciala, relatiile publice incearca sa obtina spatiu gratuit in presa.

Relatiile publice utilizeaza ca prim instrument relatiile cu presa, precum si orice manifestare de tipul aniversarilor, vizitelor unor oficiali?tati, inaugurarilor, lansarilor de produse etc. Trebuie sa retinem ca relatiile publice acopera o gama larga de activitati, pe care cu greu le-am putea enumera aici.

Cu un efort de atentie, urmarind emisiunile de stiri sau pe cele la care participa diversi invitati, vom intelege cum au reusit respectivele persoane sa ajunga pe micul ecran. Vom descoperi astfel ca, in majo?ritatea cazurilor, interventiile lor se refera la o anumita stire. Respectivii fie lanseaza o carte, un disc, un spectacol de teatru, fie denunta o situatie sau un abuz etc. Alteori, oamenii in cauza nu au facut altceva decat sa creeze un eveniment care a atras atentia mass-media. Acesta poate fi un mars, o petitie publica, o ceremonie de depunere a unei coroane de flori la un monument sau orice alt eveniment pe care ni-1 putem imagina, cu conditia sa fie gandit in logica mass-media, care prefera neobisnuitul in locul obisnuitului.

Relatiile publice vizeaza adesea dezvoltarea imaginii si recunoasterii organizatiei, insa ele pot servi la atingerea tuturor celorlalte obiective de relatii publice, enumerate mai sus. Am citat, in paginile precedente, exemplul producatorilor de bauturi alcoolice care s-au plimbat prin Montreal formand imaginea unei sticle imense, ,,colorata" cu ajutorul umbrelelor vopsite diferit. Aceasta a fost o actiune specifica relatiilor publice, al carei scop a fost sa atraga atentia.

Relatiile publice se refera, in special, la activitatile necomerciale. Ele se reflecta asupra unei organizatii, asupra imaginii si rolului social al acesteia. De asemenea, relatiile publice sunt folosite si pentru a face sa creasca vanzarea unor produse, servicii sau pentru a sustine cauze si scopuri proprii organizatiei.

In aceasta optica, relatiile publice reprezinta atat o abordare, o stare de spirit, o modalitate de gestiune, cat si un ansamblu de tehnici. Ele constituie o activitate permanenta, care se exercita atat in interiorul, cat si in afara organizatiei.

Exemplele de activitati specifice relatiilor publice sunt nenumarate. Imaginea Ronald McDonald reprezinta o activitate de relatii publice. Atunci cand companii gigantice precum, Bell sau Bombardier subventioneaza un concert simfonic, avem de-a face cu relatii publice, in aceeasi masura in care acestea se fac simtite in cazul unui agricultor care contribuie, in satul sau, la hramul bisericii. Tot ceea ce atrage atentia celor din jur asupra personalitatii sau activitatii unei organizatii anume se incadreaza in relatiile publice. A sustine o conferinta la Camera de Comert locala sau la Clubul Diplomatilor, a fi presedintele de onoare al unui comitet pentru strangerea de fonduri constituie tot atatea activitati de relatii publice. in urma cu cativa ani angajatii companiei de telecomunicatii Telecable Mille-iles si-au posti camioanele in diverse locuri din oras si, in colaborare cu cateva magazin de dulciuri, au distribuit trecatorilor, gratuit, bomboane.

Relatiile publice constituie deci un mijloc de comunicare relativ ieftin si foarte eficient, daca il stapanim cum trebuie.

Relatiile cu presa

Relatiile cu presa se refera, dupa cum o arata si numele, la toate legaturile pe care o organizatie le poate stabili cu mass-media; acest* relatii au drept scop promovarea in randurile publicurilor-tinta, prin canalele mediatice, a activitatii organizatiei, a punctelor sale de vedere si a personalitatii sale. Este vorba, astfel, de toate actiunile care incearca sa atraga atentia presei. Aceste actiuni pot imbraca diverse forme, dintre care cele mai importante sunt comunicatele de presa, conferintele de presa, intalnirile si briefing-urile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici de ralatii publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 679 cuvinte
Nr caractere:
23 617 caractere
Marime:
20.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
relatii publice, organizare, comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!