Știința captării, dar mai ales a menținerii atenției audienței, este absolut vitală pentru orice trainer cu pretenții. A comunica eficient nu este niciodată atât de ușor pe cât pare. Nu degeaba se vorbește despre o adevărată “artă a comunicării”, pe care dacă reușești să o stăpânești o poți transforma într-o armă de seducție a celor din jurul tău.
Oricât de grozavă ar fi prezentarea ta, oricât de noi și utile ar fi informațiile pe care le transmiți și oricât de stăpân ai fi pe ține, toate lucrurile acestea nu valorează nimic dacă ele nu ajung pe un tărâm fertil, la niște urechi deschise și receptive.
Atunci când comunicăm un mesaj trebuie să ne convingem ascultătorul că suntem sinceri și că poate avea încredere în noi. Nu trebuie însă să uităm că acest lucru poate fi realizat numai printr-un acord între felul cum vorbim și ceea ce comunicăm nonverbal. Trebuie să ținem seama de faptul că un mesaj care nu este considerat credibil de către receptor, nu va avea impactul pe care îl dorim, iar actul nostru de comunicare a fost unul eșuat.
2. LIMBAJUL VERBAL
Limbajul verbal reprezintă un instrument important pe care cu toții îl folosim în prezent pentru a comunica,dar și pentru a schimba informații.
Tehnicile care folosesc limbajul verbal sunt destul de limitate, cu toate că la prima vedere pare mai facil să se atragă atenția prin ceea ce se spune.
Prezentarea atipică este o altă modalitate de câștigare a atenției și bunăvoinței. Într-o lume obișnuită cu formulă clasică "Bună ziua! Mă numesc...", orice altă modalitate de prezentare iese în evidență, atrăgând interesul celor care ascultă. Chiar și modificarea formulei de salut cu arhaicul "Ziua bună!" stârnește senzația de nou, fără a deranja.
Părăsirea subiectului este o tehnică folosită de vorbitorii care au experiență. Dacă în timpul cuvântării cel care vorbește "uită" pentru un moment ce are de gând să spună, trecând la cu totul altceva, interesul publicului va fi recâștigat. Este suficient ca un membru al auditoriului să fie luat că martor("Sunt convins că și domnișoara blondă din rândul al patrulea este de acord că...") pentru câștigarea interesului. Experiența este necesară deoarece cea mai mică depășire a limitei, poate provoca un efect invers celui dorit.
2.1 UMORUL
În ziua de astăzi există milioane de site-uri, reviste,pagini pe Facebook sau chiar aplicații pe diverse gadget-uri cu filmulețe și poze amuzante sau cu bancuri, comedii, caricaturi și parodii. Motivul este unul
1. Th. Achelis - Sa comunicam cu cetateanul, in „Relatii publice: coduri, practici, interferente”, Editura Mirton, Timisoara, 2004,
2.Paul Ardeleanu “Captează atenția oamenilor cu trei trucuri simple”,16.02.2016
3.I. Chiru - Comunicarea interpersonala, Editura Tritonic, Bucuresti, 2004
4.St. Prutianu - Antrenamentul abilitatilor de comunicare. Limbajul ascuns, Editura Polirom, Iasi, 2005
5. Stefan Radu “Trainer Extreme Training”,23.05.2016
6. https://www.traininguri.ro/cum-captivez-si-captarea-atentiei-cum-captivez-si-atrag-publicul-publicul/
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.